360 Design Budapest X LuCreate Design – interjú Mateusz Kunkiewiczcel, a design DIALOG lengyel képviselőjével

360 Design Budapest X LuCreate Design – interjú Mateusz Kunkiewiczcel, a design DIALOG lengyel képviselőjével

A 360 Design Budapest már javában zajlik, a designt körüljáró programok pedig egész héten váltogatják egymást. A pénteki nap programsorozatának egyik eseménye a második design DIALOG kerekasztal-beszélgetés, mely a Visegrad 4 the future of design címet viseli. A beszélgetésen V4-es országok képviselői a kelet-európai designt, a régiós országok formatervezés-kultúráját, és a közös nevező létezését vizsgálják. Interjúnkban a kerekasztal lengyel képviselőjét, Mateusz Kunkiewiczet kérdeztük tapasztalatiról, sikereiről és nemzetközi kapcsolatairól. Ismerjük meg jobban!


Építészként, belsőépítészként és a LuCreate Alapítvány elnökeként is dolgozol. Hogyan kezdődött a karriered, és milyen út vezetett idáig?

A Varsói Műszaki Egyetem építészeti és várostervezési karán végeztem. A diploma megszerzése után visszatértem szülővárosomba, Lublinba, és építészmérnökként kezdtem dolgozni a Bolesław Machánál. Ez volt számomra a „keresgélés” időszaka, mint szabadúszó, aki jelentkezett az éppen akkor alakult Kunkiewicz Architekci tervezőstúdió alapításáért.  Az áttörést 2012-ben a „LuCreate” ötlete hozta meg. Ez egy olyan márkaként indult, amely a kreatív szektor különböző területeiről származó lublini tervezőket képviseli. Elkezdtünk rendezvényekre utazni, kiállításokat és kreatív konferenciákat szerveztünk, amelynek a célja az volt, hogy a befektetők és a tervezők munkáját népszerűsítse. Emellett új formatervek létrehozására összpontosítottunk, és a LuC alapítványnak dolgoztunk, amely új projekteket hozhatott létre.

A LuCreate a TED és a TEDx konferenciák után indult be igazán. Részt vettem a TEDxLublin előkészítési folyamatában, aminek köszönhetően megismerkedtem a nyertesekkel és tapasztalatot szereztem a rendezvények szervezésében. Emellett a kiállítás is inspirált, mivel betekintést nyerhettem a régió tervezőinek tevékenységébe, akik az általunk meglátogatott vásárokon és rendezvényeken népszerűsítik a tevékenységeket.

Mesélnél nekem a LuCreate nemzetközi aspektusairól?

A Lucreate több mint 8 éve működik. Ez idő alatt számos építészeti és dizájnnal kapcsolatos rendezvényen vettünk részt Európában és világszerte. Nemzetközi porondon a célunk a tapasztalatcsere és a hálózatépítés a közép- és kelet-európai kreatív szektor tervezőivel és alkotóival. Hisszük, hogy ennek köszönhetően hatékony együttműködést tudunk kialakítani a nemzetközi mezőnyben, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy régiónk designja világszerte elismert legyen.

Idén a Magyar Divat & Design Ügynökség külföldi partnerként meghívott minket a 360 Design kiállítás társrendezőjének, ahol mi vagyunk a felelősek a lengyel tervezők részvételéért.

Miért tartod fontosnak a művészek és az üzleti világ összekapcsolását? Mi a véleményed a kettő közötti kapcsolatról?

Hisszük, hogy a design összekapcsolhatja a művészetet, az üzleti életet és a helyi közösségeket. Szeretnénk, ha a vállalkozók a szép dizájnt és építészetet befektetési és fejlesztési lehetőségként látnák. A művészet mindig inspirációt jelent számunkra, a helyi közösségek számára szervezett tevékenységek pedig segítenek a lakosok esztétikai tudatosságának növelésében.

Mesélj azokról a projektekről, amelyekre a legbüszkébb vagy. Mi volt a szereped ezekben?

Minden nap sok érdekes belsőépítészeti és építészeti projektet végzünk, de a legérdekesebb projekt nem az építészethez vagy a belsőépítészethez kapcsolódott, hanem a LuCreate egy szociális projektje volt. Lublin egy olyan város volt, ahol 2012-ben még nem beszélhettünk igazán kreatív környezetről.

Létrehoztunk egy interdiszciplináris és szociálisan elkötelezett építészekből, grafikusokból, ipari és belsőépítészekből, fotósokból, 3D grafikusokból és közösségi média szakemberekből álló csoportot. Napi kapcsolatban voltunk egymással, így együtt nagyobb piacokon is meg tudtuk mérettetni magunkat, és fantasztikus dizájnnal kapcsolatos eseményeket szerveztünk a városunkban.

A LuCreate keretein belül évente kreatív konferenciát szervezünk „Lubelski Wzór” (Lublini Design) néven, és egy állandó projektetünk is van, „Pracownia Otwarta LuCreate” (LuCreate Nyitott Stúdió) néven, amely a co-workinget művészeti galériával, workshopokkal és előadásokkal kombinálja. Valódi hatásunk van a lokális problémákra, és az  együttműködésnek köszönhetően országos és nemzetközi szintű projekteket tudunk létrehozni.

Melyek a feltörekvő művészek legnagyobb kihívásai manapság? Milyen tanácsot adnál nekik?

Úgy gondolom, hogy a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy egy interdiszciplináris projekthez csapatot kell létrehozni. Kihívást jelentenek továbbá a különböző a vállalkozási szempontok és a helyi közösségek bevonása. Miközben más területekről érkező tervezőkkel dolgozunk együtt, folyamatosan tanulunk és fejlődünk. A vállalkozói tevékenység lehetővé teszi, hogy pénzt keressünk, a helyi ügyekbe való bekapcsolódás pedig azt az érzést kelti, hogy szükség van ránk, és ez elégedettséggel tölt el. Szerintem rendkívül fontos tisztában lenni azzal, hogy a kreatív környezet nem csak a legnagyobb városok kiváltsága. Úgy gondolom, hogy a nagyvárosok túlnépesedése, az ingatlanárak növekedése és a távmunka egyre bővülő lehetőségei miatt a kisebb városok fejlődni fognak, ami igényt teremt a kreatív környezetre.

Ezért a tanácsom a következő : keressetek olyan embereket, akik hasonlóan, de kicsit mégis másképp gondolkodnak, mint ti, kezdjetek el csapatként dolgozni, amibe ne csak tervezőket vonjatok be. Szükség van üzleti, marketing és szociális szemléletű emberekre is. Szerezzetek tapasztalatot globálisan, cselekedjetek lokálisan.

LuCreate | Web | Facebook | Instagram
360 Design Budapest | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Debrecen új hotspotja: Pizza, Kávé, Világbéke
architecture

Debrecen új hotspotja: Pizza, Kávé, Világbéke

Az encsi testvérpáros, az Anyukám mondta és a Pizza, Kávé, Világbéke Miskolc sikerei után nemrég Debrecenben nyitottak új vendéglátóhelyet. A PKV Debrecen koncepciójában a miskolci nagytestvérére hasonlít: kézműves római pizza és minőségi kávé, funky környezetben. Az enteriőr designért Matisz Aliz és Baráth Judit feleltek. Alizt kérdeztük. Milyen koncepcióval kerestek meg
Színek a hétköznapokban: őszi kultúrprogramok | TOP 5
art

Színek a hétköznapokban: őszi kultúrprogramok | TOP 5

Az ősz beköszönte sokak számára a pezsdítő nyár elmúlását jelenti, ahol a monotonitás és a szürkeség észrevétlenül beslisszan az emberek mindennapjai közé – ám ez közel sincs így, hiszen ez a bágyadt, de mégis tündöklő időszak számtalan meglepetést rejteget magában. Mai válogatásunkban megmutatjuk az ősz szívet melengető árnyalatait – kelet-európai kultúrkörkép és
Alkotás, tanulás és tudásmegosztás a Tiwári House borbirtok repertoárjában
business

Alkotás, tanulás és tudásmegosztás a Tiwári House borbirtok repertoárjában

Természet, tradíció és innováció borospalackokba zárva – a Tiwári House borai gazdag aromavilággal, mégis tiszta, harmonikus vonalvezetéssel rendelkeznek, amelyekben a badacsonyi vulkanikus terroir dominál. A borászat egyedülálló filozófiáját Tiwári Livia és férje, Shashi Tiwári álmodták meg: borászatukban a művészet, a kifinomultság és az egyedi italélmény a hívószavak. Interjú! A Tiwári House