fbpx
Nyomj Entert

A 20. század lengyel esztétikája elevenedik meg a Bocuse d’Oron

Formatervező, aki nem riad vissza az új kihívásoktól – így jellemzi magát Klaudia Kasprzak, aki a lengyel és finn tanulmányai során olyan szerteágazó szemléletmódot sajátított el, hogy munkái közt erdő inspirálta minimalista ékszert, kombinálható szülinapi asztalt és bababútort egyaránt találhatunk. Ezúttal nem kevésbé nívós eseményen kamatoztatta kreativitását, mint a világhírű Bocuse d’Oron.


Klaudia Kasprzak egy réz-borostyán tányért tervezett a világ egyik legrangosabb kulináris versenyére, amire Jakub Kasprzak, a lengyel színekben induló séf kérte fel, hiszen a Bocuse d’Or nemcsak az ételek kiválóságáról, a séfek szorgalmáról és szakértelméről szól, hanem fontos szerepet kapnak a vizuális elemek és a tálalás formája is. A megmérettetés kulcsfontosságú eleme a húsételek bemutatása egy speciálisan kialakított tányéron, amelynek paramétereit a versenykiírás szigorúan meghatározza – így például összesen nem nyomhat többet 20 kilónál, átmerőjének 90 centiméternek kell lennie, magassága pedig nem haladhatja meg a 30 centit. Ennek tudatában készült el a 14 kóstolót befogadó, már-már világklasszisnak számító tányér.

A tervezési folyamat elengedhetetlen része a megfelelő téma, a választás ezúttal a 20-as és 30-as évek lengyelországi esztétikájára, pontosabban a szintén lengyel Julia Keilowa ipartervező művész munkáira esett. A kialakítást az egyszerűség, a könnyedség és az alapvető geometriai formák alapja jellemzi. A lengyel kultúra esszenciája ezenfelül még visszaköszön a céklagyöngyök és a csipke formájában, amikben a nemzeti motivumok játékossága elevenedik meg.

„Idén a nemzeti lengyel aranynak számító borostyánt építettük be a koncepcióba. Ez lett számomra az ételen kívül a tányér fő díszítőeleme, ez a szép, bár nagyon igényes réz. A többi elemet gyönyörű gyöngyház árnyalatú fehérre festettük, mindent úgy kombináltunk, hogy kifinomult hátteret hozzunk létre az ételek bemutatására” – árulta el Klaudia a lengyel Design alive magazinnak.

Klaudia Kasprzak | Web | Instagram | Behance

Forrás: Design alive

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük