A Balaton új kedvenc pékségében és kerékpárpontján jártunk | Csopaki Buborék

A Balaton új kedvenc pékségében és kerékpárpontján jártunk | Csopaki Buborék

Idén júliusban nyílt a csopaki Buborék, amely pékség, kávézó, kerékpárbolt, -szervíz és -kölcsönző egyben, az épület emeletén pedig már folynak a munkálatok, hogy a következő szezonra szállást is lehessen foglalni náluk. A rendhagyó enteriőrdesignért Bertóty Eszter és Móder Edit feleltek, akik olyan teret alkottak, amelyben a vendéglátás és a kerékpárüzlet egységként működik funkcióban és látványra is.

Egy szeptemberi kora reggelen érkeztünk Csopak új hotspotjára, a Bed, Bike, Bread (ágy, bicikli, kenyér) hármas jelzővel hirdetett komplex vendéglátóegységbe. A lokáció közel esik a vonatállomáshoz, a bicikliúthoz és pár perc sétára található a strandtól. Az utcafrontról nézve felsejlik a Balaton kékeszöldje, az árnyalat pedig az épület külső részletein, a zsalukon és a cégéren is visszaköszön. A bejáratnál levendulabokor és olajfa alapozza meg a mediterrán hangulatot, amit aztán belső térben skandináv hatások ellensúlyoznak. Provance, Stockholm és Csopak szerelemgyereke a Buborék!


Bár a szezon véget ért és a forgalom a nyári csúcshoz képest visszaesett – volt, hogy négyszáz reggelit szolgáltak fel –, így is folyamatosan érkeztek vendégek. Szemmel láthatóan nagy az igény itt egy olyan újhullámos helyre, amely nem húzza le a rólót augusztus végén, hanem egész évben várja a helyieket és a megpihenő biciklistákat. A reggelizőket saját kovászból készült kenyerek, bagettek, extra vajas péksütemények, esztétikus szendvics- és (chia)puding kreációk és tojásos fogások várják. A kávén túl kombuchát, frissen préselt leveket, de akár pezsgőt is választhatnak a vendégek. A hagyományos és elektromos biciklikínálat színvonala hasonlóan nívós, mint a gasztronómiai vonal. A kétkerekűek mellett kiegészítőket és saját márkás biciklisruhákat is találunk náluk.

Az enteriőrben természetes anyagok, rozsdamentes acél, fehér csempés és nyers betonfelületek, neutrális árnyalatok, valamint letisztult, modern bútorok dominálnak. A minimalista hangulatot mozgalmas térrészletek és műtárgyként installált kerékpárok törik meg. Az enteriőrdesignt Bertóty Eszter és Móder Edit belsőépítészek közösen tervezték, őket kérdeztük miniinterjúnk során.

Milyen atmoszféra megteremtése volt a célotok a Buborékban, és mennyire kaptatok ehhez szabad kezet a tulajdonosoktól?

B. E. & M. E.: A feladat egy pékség-kávézó-kerékpárüzlet tervezése volt egy felújítandó épületben, ahol a tetőtérben szállásokat is terveztünk. A designnal kapcsolatban nem voltak megkötések, mi, a tervezők találtuk ki a koncepciót. Egy igényes és mégis lazán otthonos helyet szerettünk volna tervezni. Több létező kerékpárüzletet megnéztünk, az volt célunk, hogy ezektől eltérjünk és olyan teret hozzunk létre, amelyben a vendéglátás és az üzlet egybefolyik, látványként is egy egységként működik. A kerékpárokat szándékosan állítottuk be a bisztró vendégterébe is, illetve az anyaghasználatot is egységessé tettük.

Miket tartotok a hely legfontosabb enteriőrelemeinek?

A különleges alakú kiszolgálópult, illetve a tér közepén álló kandalló a legjellegzetesebb elemei a Buboréknak. Fontos volt, hogy a portál hívogató legyen, az itt elhelyezett kinti-benti pad ezt segíti.

Mitől lesz szerintetek egy újhullámos balatoni vendéglátóegység igazán hangulatos és kiemelkedő?

Hangulatos a harmonikus anyaghasználattól, és a kitalált, de nem feszes részletektől lehet, ahhoz viszont, hogy igazán kiemelkedő legyen, a vendéglátásnak kell rendkívülinek lennie. Szerencsére a Buborék csapata ilyen. Mivel mi is sokszor megfordulunk Csopakon, mindig visszajutnak hozzánk a vendégek véleményei. A Buboréknak a nyitás pillanatától kezdve nagyon jó volt a fogadtatása, aminek nagyon örülünk, hiszen mindketten különösen szeretjük ezt a projektet. Ha szeretik használni a helyet a vendégek, az nekünk a legnagyobb dicséret.

Fotók: Mohai Balázs

Buborék Csopak | Web | Facebook | Instagram

Bertóty Eszter | Web | Facebook | Instagram

Móder Edit | Web

továbbiak
Kelet-Európa szédítő magasházai | TOP 5
architecture

Kelet-Európa szédítő magasházai | TOP 5

Lakóépület, szálloda, egyetemi campus: csak néhány olyan funkció, amit egy magasház betölthet. Ha felhőkarcolók nem is nőnek gombamódra hazánkban és a környező országokban, magasházakat szép számmal találhatunk. Válogatásunknak hála most tériszony nélkül ismerhettek meg néhányat Kelet-Európa hajmeresztő épületei közül! Semmelweis Egyetem Elméleti Tömb | Budapest, Magyarország Ha meghalljuk ezt a két
Antidote Community | Az egész az elektronikus zenéről és annak kulturális hatásáról szól
east

Antidote Community | Az egész az elektronikus zenéről és annak kulturális hatásáról szól

Éppen egy éve találkoztam először azzal a Youtube-videóval, amelyben a Vilnius óvárosában megbújó MO Muziejus tetején Monika Seta warm-up szettje az éjszakába reptette nézőit. Van, ami azóta sem változott az Antidote Community háza táján: különleges helyszínek, csodás színekben pompázó naplementék és a litván elektronikus zene tehetséges alkotói, valamint a cél,
Magyarországra érkezik a jövő lakóegysége – interjú az Ecocapsule feltalálójával
business

Magyarországra érkezik a jövő lakóegysége – interjú az Ecocapsule feltalálójával

Szeptember 9-10. között a Brain Baron végre a magyar közönség is kipróbálhatja a szlovák építészeti startup találmányát, az önfenntartó, intelligens ökokapszulát (Ecocapsule), melyet a jövő lakóegységeként emlegetnek. A kapszula saját energiatermelő rendszerrel működik, gyakorlatilag bárhol a világon használható. A futurisztikus megjelenésről, a környezetbarát működési módról és a felhasználási lehetőségekről az