A falmászás forradalma - innováció Magyarországról

A falmászás forradalma - innováció Magyarországról

A Clift Climbing új szintre emeli a falmászás élményét amatőr és profi mászóknak egyaránt. A meglévő mászófalakra építhető érzékelők és a hozzájuk kapcsolódó applikáció lehetővé teszi a mászások rögzítését, elemzését, új útvonalak alkotását, valamint a hatékony fejlődés és a közösségépítés maximalizálását.

A magyar startup ötletgazdája Kókai András, formatervező és lelkes mászó. A hegymászás gyökereit megtartva szerette volna újabb szintre emelni a sportágat. Az ötlet aktualitsását mi sem támasztja alá jobban, minthogy idén nyáron debütált a falmászás olimpiai számként.


„A mászás hagyománya a mögöttes komplex tudás továbbadása révén örökíthető, aminek elengedhetetlen alakjai a többéves tudással és szabadtéri tapasztalattal rendelkező mentorok. A sportág népszerűsége rohamléptékekkel nő, a mentorok száma viszont egyelőre stagnál, így folyamatosan szélesedik egy árok a professzionális és kezdő résztvevők között. Ezt nehezíti, hogy a mozgásformához kapcsolódó metrikák egyáltalán nem, vagy csak nehezen és pontatlanul elérhetőek. A mászás továbbá egy véges sport, még a legkiválóbb emberek teljesítőképessége is korlátokkal bír. Ezért a versenymászás területén lassan nüansznyi különbségek jelentenek hatalmas versenyelőnyöket. Kevés olyan eszköz és szolgáltatás jelenik meg a piacon, ami megoldást jelentene a felmerülő kérdésekre” – mesélte nekünk András. A problémához az is hozzátartozik, hogy más olyan mozgásformáknál mint a futás, lovaglás és a fitnesztevékenységek, a teljesítmény sokkal egyszerűbben mérhető és elemezhető. Mászás közben egy telefon, vagy akár óra is kényelmetlenséget okozhat, ráadásul könnyen megsérülhetnek. Ezen eszközök továbbá nem tudják érzékelni az útvonalak közti nehezségbeli különbségeket.

Problémákban és megoldásokban gondolkodó szakemberként András egy olyan forradalmi technológiát álmododott meg, ami széles körben elérhetővé teszi a mászást. „A Clift egy “all-in-one upgrade” mászótermek számára, ami a falak meglévő fogásait érintésérzékeny Clift szenzorokkal egészíti ki. A mászófalakon található fogások rögzítésének cseréjével, a fal hátuljára szerelt Clift szenzorokkal egy központi rendszer segítségével digitalizáljuk a mászóutakat, gyűjtjük a mászások adatait, eszközt adva a mászók kezébe, hogy nyomon kövessék fejlődésüket” – mondtal el András. A Clift Climbinggal bármilyen mászófal feljavítható, a termeknek így nem kell lecserélni az előző fal fogásait. A mászók számára ingyenesen letölthető applikáció segíti a kezdő sportolók elindulását és támogatja a haladó mászók teljesítményének javítását..

„A mászás egyedi kvantitatív metrikákon alapuló mozgás, ahol a teljesítményt az erő mellett a mentális állapot, az elhivatottság és az önbizalom is befolyásolja. Mászóként tisztában vagyunk vele, hogy a falmászás az élményről és a közösségbe tartozásról épp annyira szól, mintsem a fizikai edzésről” – folytatta András. Ezért a fejlesztés fontos aspektusa a motiválás és a közösségépítés is. Dr. Scott Nicholson a játéktervezés és -fejlesztés amerikai professzora szerint a motivációvesztés legtöbb esetben a pozitív visszajelzések vagy jutalmak hiánya miatt történik. Az applikáció segítségével kapcsolatot lehet kialakítani és tartani a mászótársakkal. A termek szponzorált útvonalakat, játékokat és kihívásokat tudnak létrehozni és digitális vagy akár fizikai díjakkal tudják jutalmazni a résztvevőket.

„Designerként fontos célom volt, hogy a teljes felhasználói folyamat egyszerű, érthető és világos legyen. Arra törekszünk, hogy összehangoljuk a formatervezési, a marketing, a design és a gyártási folyamatokat, és ezzel teljes egységet teremtsünk, ami a legkisebb szenzortól a legnagyobb eseményekig minket fémjelez. Több évnyi kutatás, finomhangolás és fejlesztés után óriási élmény volt, amikor a tervből valóság lett, és a rendszert először mutattuk meg mászóknak. Legnagyobb örömömre pozitívak a visszajelzések, a legkisebbektől kezdve az idős generációig szívesen használják a Clifttel felszerelt mászófalakat” – mondta el András. A világító ledek pedig korlátlanná teszik színvakok és színtévesztők mászási lehetőségeit is. Jelenleg hat teremben működnek Clift falak Magyarországon és Európában, Andrásék pedig a piacbővítésen és folyamatos fejlesztéseken dolgoznak.

Fotók: Jurik Fanni

Clift Climbing | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Japán és brit inspiráció egy prágai villában
design

Japán és brit inspiráció egy prágai villában

A No Architects egy 1920-as évekbeli prágai villát állított vissza eredeti pompájába, teljes technikai modernizációval. A legapróbb részletekig megtervezett belső térbe finoman beépítették az ügyfelek Japánból és Egyesült Királyságból származó inspirációit. A felújítás során az ingatlan alaprajzát is módosították, a konyha és a kert között közvetlen kapcsolatot alakítottak ki, továbbá
Az internet ökológiai lábnyomát csökkentené egy magyar lány Svédországban
design

Az internet ökológiai lábnyomát csökkentené egy magyar lány Svédországban

A technológia és az online világ térnyerése számos előnnyel jár életünkben, azonban ezeknek használatával jelentős környezetkárosító árat fizetünk meg. Tudtad, hogyha az internet egy ország volna, a hatodik legszennyezőbb ország lenne a világon? A svéd Jönköping University diákjai a web fenntarthatóbb módját hozzák el számunkra. Balogh Ráhel és Viktorija Bernataviciute
Lengyel cég tervezte a katari világbajnokság stadionjainak székeit
design

Lengyel cég tervezte a katari világbajnokság stadionjainak székeit

Egy lengyel székgyártó cég háromszázötvenezer széket biztosított a katari labdarúgó-világbajnokság stadionjaiba. A Forum by Nowy Styl által tervezett ülések a világbajnokság nyolc stadionjából hatot töltenek meg. A vállalat az Abacus és az Omega műanyag székekkel, valamint az Oscar VIP nevű kárpitozott modellel van jelen Katarban, korábban már olyan helyszínekre szállítottak