A kortárs közösségi építészet legjava egy helyen | PACE x HYPEANDHYPER

A kortárs közösségi építészet legjava egy helyen | PACE x HYPEANDHYPER

Budapesti bázissal, a BME Építészmérnöki Kar oktatóinak kezdeményezésére született meg a PACE projekt – egy online platform, mely azért jött létre, hogy releváns forrása legyen a közép-kelet európai kortárs építészeti projekteknek. Kilenc ország legnívósabb, nemzetközi szakmai zsűri által kiválasztott kortárs középületeit tartalmazó válogatásból ezentúl hétről hétre mi is bemutatunk egyet a projekt vezetőinek ajánlásával. Első alkalommal  Szabó Levente és Bartha András Márk, a Középülettervezési Tanszék oktatói, a PACE csapatának tagjai meséltek az izgalmas kezdeményezés hátteréről.

A globalizáció korában különleges jelentőséggel bír a régió, mint földrajzi és mint kulturális egység egyaránt. Kimutathatók-e közös irányvonalak egy régió országainak építészetében, miközben a nyugati, német, svájci, francia, vagy éppen a keleti, japán, koreai tendenciák mindannyiunkra éppúgy hatással vannak? Többek között erre a kérdésre keresi a választ a PACE – Public Architecture from East-Central Europe elnevezésű projekt, melyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Középülettervezési Tanszékének oktatói hívtak életre.

Óvoda, Nová Ruda, Liberec – Vratislavice nad Nisou, Csehország. Fotó: Alexandra Timpau

„Kezdeményezésünknek a tanszéken több célja is volt: az egyik – ami a szélesebb publikumot is érdekelheti – megnézni, hogy bizonyos metszeteken keresztül a régió kortárs építészetének legjavában mutatkozik-e valami hasonlóság, kimutathatók-e közös tendenciák? A mi feltételezésünk szerint a válasz igen, hiszen közösek a történelmi gyökerek, többé-kevésbé közösek voltak és lesznek a gazdasági, politikai, kulturális lehetőségek, mindezek pedig tükröződnek az építészeten.” – fogalmazza meg Szabó Levente DLA építész, tanszékvezető egyetemi tanár.

Építészetmérnöki Kar, Eszék, Horvátország. Fotó: Damir Žižić

A PACE keretén belül kilenc ország – Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna – kiemelkedő közösségi épületeit térképezik fel és mutatják be az elmúlt öt évből. Tanszékünk lassan 75 éve koncentrál a középületek
oktatására, kutatására, tanáraink túlnyomórészt a hazai kortárs építészet meghatározó szereplői voltak mindig is. Ebből következik, hogy munkánk minden területén közösségi projektekre fókuszálunk, de van ennek egy másik oka is: úgy gondoljuk, hogy az említett, feltételezett közös regionális karakter pont az ilyen típusú, kisebb vagy nagyobb közösségek számára születő munkákon olvasható le a leginkább” – teszi hozzá Levente.

Kortárs Művészeti Múzeum, Belgrád, Szerbia. Fotó: Relja Ivanić

Annak érdekében, hogy valóban releváns és nívós projektek kerüljenek fel az oldalra, a PACE csapata (Leventén és Andráson kívül Fazekas Katalin DLA építész, egyetemi adjunktus és Klobusovszki Péter DLA építész, egyetemi docens) szakmai zsűri felállítása mellett döntött. A
kilenc országból kilenc olyan szaktekintélyt kértek fel, akiknek szakmai hitelességében személyes ismeretség vagy megbízható ajánlások révén biztosak voltak. A zsűri felkérése volt az első annak érdekében megtett  lépés, hogy megalakuljon a PACE. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy ez tényleg csak az első lépés: úgy gondoljuk, hogy olyan network van kialakulóban, amiben van perspektíva, és a jövőben akár konferenciákkal, regionális díj alapításával léphetünk tovább.”

Andrej Septickij Központ, Lviv, Ukrajna. Fotó: Oleg Babencsuk

Ahogy a tanszéken, úgy a PACE-n belül is három kategória alapján foglalkoznak közösségi építészettel, függetlenül a funkciótól, a mérettől vagy a beruházás jellegétől. Három olyan kategóriát próbáltunk megfogalmazni, melyek valamiképpen az idő dimenzióján helyezik el ezeket a projekteket és a mögöttük lévő alkotói törekvéseket is. E három kategória az emlékezet, a fenntarthatóság és az innováció hívószavak köré rendeződik. Bár egymástól nem szikáran elválasztható területekről van szó, jellemzően az első kategóriába tartoznak az olyan munkák, amelyek meglévő épületekkel, az épített örökséggel foglalkoznak. A fenntarthatóság igénye a jelenkorban erősödött fel leginkább, így ezek a jelenre fókuszáló épületek. Az innováció pedig ugyan minden építészeti munkában jelen kell, hogy legyen, ebben az értelemben azokra a kísérletekre, karakterekre utal, melyek még nem az ismert, jól bevált, hanem új tipológiát jelentő fejlemények lehetnek.”

A Deák-Szeniczey-ház felújítása, Paks, Magyarország. Fotó: Gerzsenyi Tibor

A jövőben folyamatosan, évente bővülő platform szélesebb körben is hasznos lesz: Bartha András Márk DLA építész és egyetemi adjunktus arra mutat rá, hogy az építészhallgatók hogyan profitálhatnak belőle, ha szélesebb rálátással bírnak a régió építészetére. A tanszéki oktatókkal azt vesszük észre, hogy a hallgatókhoz leginkább a nyugati, például a svájci vagy éppen a japán építészet az, ami eljut. Ebben is szeretnénk alternatívát nyújtani: nem csak az Archdaily-n vagy japán folyóiratokban lehet jó példák után kutakodni, hanem akár autóval könnyen elérhető helyeken is találni magas minőségű épületeket.”

Jövő héten induló, PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a közép-kelet-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül.

PACE | Web

BME Középülettervezési Tanszék | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Megnyílt a Portrait of Humanity 2020 tárlata a Capa Központban
art

Megnyílt a Portrait of Humanity 2020 tárlata a Capa Központban

A Portrait of Humanity 2020 (Az emberiség portréja 2020) pályázat nyertes fotográfiái kiállítás keretében tekinthetők meg ingyenesen szeptember 4. és október 11. között a Capa Központ 8F Galériájában. A Portrait of Humanity 2020 nyílt fotópályázatot a British Journal of Photography kiadója, az 1854 Media hirdette meg, lehetőséget biztosítva fotográfusok számára,
Ukrán védjegyek egy kötetben | IST Publishing
east

Ukrán védjegyek egy kötetben | IST Publishing

Az IST Publishing egy aprócska könyvkiadó Kijevben, amelynél szebbnél szebb kiadványok látnak napvilágot. Művészettörténet, filozófia és sok más egyéb témakörben válogathatunk köteteik közt, melyek közül aktuális kedvencünk az ukrán védjegyeket felvonultató. Nézzétek! A kiadót Katerina Noszko, Anasztaszja Leonova és Borisz Filonenko indította útjára azzal a céllal, hogy minőségi és igényes
It's called art | Printa
divat

It's called art | Printa

Natúr, törtfehér, bézs tónusokban és a föld színeiben pompázó, környezettudatos ruhadarabok: itt van a Printa új, őszi kollekciója, amely ezúttal is érdekes mondanivalót közvetít! Mint minden Printa termékben, az új kollekció darabjaiban is megjelenik a márkára jellemző szellemesség: tervezés közben Majoros Zita, a Printa alapítója az alkotói folyamat „mellékproduktumaiból” inspirálódott.