A legszebb óvodák Kelet-Európából | TOP 5

A legszebb óvodák Kelet-Európából | TOP 5

Inspiratív terek, szabad foglalkozások, szobák, melyek játékosak és színesek, de teret hagynak a gyermeki  fantázia szabad szárnyalásának is: mi a tökéletes balansz egy pedagógiai intézet designjánál? Mai válogatásunkban öt olyan óvodát mutatunk be Kelet-Európából, mely a gyerekek komfortjának szempontját szem előtt tartva épült, mégis mind különböző.


xystudio | Lengyelország

A lengyel Adamów faluban található óvodát ötven gyerek befogadására tervezték. Az épületben két csoportszoba és két játszószoba található, melyek közül az egyik külön bejárata és mosdója révén lehetővé teszi kisebb események megtartását is a helyi közösség számára ebben a színes, rendezett környezetben.

Fotók: xystudio

Baukooperative | Ausztria

Ausztria gyönyörű tájainak adottságait kihasználva ez az óvoda igazán hangulatos helyen épült meg: kapcsolatba lép a vidék már adott architektúrájával, de célja, hogy a hagyományos építészeti módszereket modernebb irányba vigye tovább. A tágas és természetes fényben úszó tereket a zöld kertre néző, nagy üvegablakok keretezik.

Fotók: Michael Glechner 

Arhitektura Jure Kotnik | Szlovénia

Az óvodára tágas (játszó) terek a jellemzők, ráadásul a játszószobákat tolóajtók kötik össze, így a gyerekek könnyen keveredhetnek, amit a tervek készítésekor fontos pedagógiai szempont volt. Az óvoda belsőépítészeti kialakítása is teret ad a gyerekek szabad mozgásának: az összes szoba más játékokat és tanulási eszközöket kínál, ezekből a gyerekek szabadon választhatnak. Az egyébként főként természetes anyagból álló épületeben ott villannak fel színek és játékok, ahol csak lehetőség van erre.

Fotók: Janez Marolt Photography

Innauer-Matt Architekten | Ausztria

Ebben az óvodában olyan nyugodt környezet és otthonos érzet kialakítására fókuszáltak, ahol harmóniában lehet relaxálni. Nem csak az épület designja modern és minimalista: az óvoda pedagógiai hozzáállása is modern irányokat képvisel. Nagy mennyiségű természetes fény uralja a letisztult tereket – a nyugalom helyét majd úgyis átveszi a gyerekzsivaj.

Fotók: Adolf Bereuter

xystudio | Lengyelország

A lengyel xystudio stúdió még egy projektje helyet kapott összeállításunkban: ebben az óvodában kifejezetten a gyerekek méretére tervezték az épületet. Az ötszobás, nagy ablakokkal és természetes fényekkel teli épületben a méretarányoknak igen nagy szerepük volt. A bejáratok és tetőszerkezetek 2,3 méter magasak, így ha egy gyerek az épületbe lép, sokkal inkább érzi azt otthonosnak, mint idegennek vagy félelmetesnek. Az ablakok szintén gyerekmagasságban vannak, így a kicsik kontaktban tudnak maradni a külvilággal.

xystudio | Web | Facebook | Instagram
Baukooperative | Web | Facebook | Instagram
Arhitektura Jure Kotnik | Web
Innauer-Matt Architekten | Web | Instagram

továbbiak
Egy orosz-izraeli-bolgár grafikus Budapesten
egyéb

Egy orosz-izraeli-bolgár grafikus Budapesten

Sandra Poliakov grafikáiból mélyről jövő, kultúrákon és országhatárokon átívelő, autentikus boldogságérzet sugárzik. Munkáiban többek között a mediterrán és a kelet-európai kötődés is tetten érhető. Az orosz-izraeli-bolgár származású művész Izraelben született, Moszkvában volt iskolás, Barcelonában járt egyetemre, majd öt éve Budapestre költözött magyar párjához. „Beleszerettem Budapestbe. Mesebeli érzést kelt bennem a
Háromszárnyú repülőgép-koncepció forradalmasíthatja a repülést
tech

Háromszárnyú repülőgép-koncepció forradalmasíthatja a repülést

Az SE Aeronautics alabamai startup bemutatta az SE200-at, egy teljesen új, háromszárnyú konfigurációval rendelkező, széles törzsű repülőgép-koncepciót. A vállalat szerint ez a konstrukció potenciálisan forradalmasíthatja a kereskedelmi repülés világát. A repülőgép-koncepciót kétszázhatvannégy utas szállítására tervezték, a csapat szerint több mint tízezer mérföldet képes repülni nyolcvan százalékkal kisebb károsanyag-kibocsátás mellett, mint
Csőszerű ház tükrözi a környező tájat
architecture

Csőszerű ház tükrözi a környező tájat

Szergej Kuznyecov tervező és a KROST közösen tervezte meg ezt a felfüggesztett, csőszerű házat, amelynek felülete tükrözi a környező tájat. A rozsdamentes acéllal burkolt pavilont Oroszországban, a kalugai régióban megrendezett Archstoyanie fesztivál és land art eseményen nyitották meg. Az építmény egy teljes értékű lakóépület, ahol kényelemben lakhatunk, főzhetünk vagy akár