A luxus és a kényelem tökéletes elegye Tarcalon

A luxus és a kényelem tökéletes elegye Tarcalon

Vérfrissítést hozott az ötcsillagos Andrássy Kúria & Spa a tokaji borvidékre – az újranyitás alkalmából a helyszínen szemléztük, hogyan sikerült az egykori főúri palotát 21. századi köntösbe öltöztetni.


Végre az egyik leghíresebb magyar borvidék, Tokaj is elindult a reális és szerethető desztinációvá válás útján. Az utóbbi húsz évben mind fejlettségben, mind infrastruktúrában lemaradt Villány, illetve a Balaton mögött, ami a turizmust illeti. Az Andrássy Kúria & Spa felújítása és megnyitása éppen ezért volt egy nagyon fontos befektetés Tokaj-Hegyalja jövőjébe.

Főúri kényelem
Az ötcsillagos szállodában a feszengősségnek nyoma sincs, a helyiségekből olyan könnyed természetességgel árad a luxus és a jólét, mint a hajdani főúri család idejében. Az épület, ahogyan azt a neve is mutatja, hosszú ideig az Andrássyak birtokában volt, majd 2008-ban nyitott meg szállodaként. 2019-ben került át a BOTANIQ Turai Kastélyt is jegyző BDPST Grouphoz, akik vettek egy mély levegőt, és a pandémia miatti leállást arra használták, hogy az utolsó zugig felújítsák és visszaadják egykori pompáját.

A design legizgalmasabb oldala, hogy az épület történelmét maximálisan szem előtt tartották, így az enteriőr szerethető, emlékezetes és kúriaszerű – természetesen eközben a modern kor elvárásainak 100%-ban megfelel. A szálloda hallja egy kandalló köré rendeződik, kényelmes fotelek, puha textilek és bekuckózós hangulat várja az ide belépőket. A szobákhoz az inspirációt az Andrássy család régi fotói adták, amelyek többsége vadászat, lovaglás vagy kerti piknik alkalmával készült. A kényeztetésről a wellnessrészleg gondoskodik, ahol a megszokott úszómedence és szauna kombináción túl egy barlangfürdőt is találunk.

Mákos guba reloaded
Az Andrássy Kúria & Spa étterme, a Bobajka is ezt az otthonos luxust hozza. Varjú Imre séf neves éttermekből érkezett Tarcalra, hogy kialakítsa az új koncepciót, és átvegye a konyha felett az irányítást. Mivel Tokaj-Hegyalja történelmi borvidék az UNESCO által kinyilvánított világörökségi terület, a Bobajka étterem – amely a zempléni mákos gubáról kapta a nevét – és maga az Andrássy Kúria & Spa is a lokális és regionális termékekre, a hagyományok megőrzésére fókuszál. A szálloda a régió egyik kedvelt desztinációjaként kötelességének érzi, hogy szerepet vállaljon a helyi termelők támogatásában. Varjú vezetésével a helyi és szezonális alapanyagokra koncentrálnak, az ételek hozzávalóinak nagy része a környező falvakból származik, de a konyhában saját maguk is főznek be és tesznek el terményeket, hogy az őszi-téli szezonban is fenntartható módon gondoskodhassanak a legmagasabb minőségről, illetve a tökéletes ízekről.

Michelin-érdemes borkínálat
Az pedig szinte már alapvetés, hogy az ételeket kísérő borlap is a borvidék legjavából épül fel. A 120 tételes borsorban találhatunk ismert tokaji borászatokat, de ugyanígy kisebb, feltörekvő pincéket is. Az étterem borkínálatát az a Langó Tamás állította össze, aki Magyarországon eddig egyedüliként nyerte el a Michelin Guide Sommelier Awardját. A Michelin a turai Clarisse étteremben végzett munkája kapcsán figyelt fel rá, amely idén bekerült az első Michelin Guide Selection Hungarybe is az ajánlott éttermek közé. Langó a BDPST Group Executive Sommelier-je, így a cégcsoport szállodáiban, illetve azok éttermeiben is garanciát jelent a neve arra, hogy az ételekhez legharmonikusabban illő borok kerülnek a vendégek poharaiba.

További információk és foglalás itt.

Fotók: BDPST Group

továbbiak
Az ukrán UBiennale alkotásai idén decemberben is láthatóak lesznek
lifestyle

Az ukrán UBiennale alkotásai idén decemberben is láthatóak lesznek

2021-ben rendezték meg az első Ukrán Digitális és Médiaművészeti Biennálét. Az áramszünetek ellenére idén Kijevben, Lvivben és Ungváron ukrán és nemzetközi művészek olyan munkáit mutatják be, amelyek szerepeltek a tavalyi rendezvényen. Az első UBiennale tizenöt ország művészeitől több mint ötven alkotást mutatott be, köztük VR, AR, videóművészeti, kinetikus és NFT
A 125 éves hamburgi városháza lenyűgöző belseje
lifestyle

A 125 éves hamburgi városháza lenyűgöző belseje

David Altrath német fotográfus két éven keresztül dokumentálta a hamburgi városházát, amely 2022-ben lett 125 éves. Hamburgban az 1842-es nagy tűzvész után 1897-re készült el az új, historizáló stílusú városháza, amely 112 méteres magasságával uralja a városközpontot. Altrath a hatalmas épület belső tereit örökítette meg, amely számos állami intézménynek és
Hógömbbe zárt Karácsony | Az Amazon ünnepi reklámja
lifestyle

Hógömbbe zárt Karácsony | Az Amazon ünnepi reklámja

A világjárvány, a háború és a megélhetési nehézségek miatt a márkák a korábbi klisés és giccses karácsonyi történetek helyett az őszintébb hangvételű megközelítést választották az ünnepi hirdetéseikhez. Ez a valósághű ábrázolás mondható el az Amazon idei reklámfilmjéről is, amely mert újat mutatni a karácsonyi történetekben. Az elmúlt pár év mindenki