A luxus és a kényelem tökéletes elegye Tarcalon

A luxus és a kényelem tökéletes elegye Tarcalon

Vérfrissítést hozott az ötcsillagos Andrássy Kúria & Spa a tokaji borvidékre – az újranyitás alkalmából a helyszínen szemléztük, hogyan sikerült az egykori főúri palotát 21. századi köntösbe öltöztetni.


Végre az egyik leghíresebb magyar borvidék, Tokaj is elindult a reális és szerethető desztinációvá válás útján. Az utóbbi húsz évben mind fejlettségben, mind infrastruktúrában lemaradt Villány, illetve a Balaton mögött, ami a turizmust illeti. Az Andrássy Kúria & Spa felújítása és megnyitása éppen ezért volt egy nagyon fontos befektetés Tokaj-Hegyalja jövőjébe.

Főúri kényelem
Az ötcsillagos szállodában a feszengősségnek nyoma sincs, a helyiségekből olyan könnyed természetességgel árad a luxus és a jólét, mint a hajdani főúri család idejében. Az épület, ahogyan azt a neve is mutatja, hosszú ideig az Andrássyak birtokában volt, majd 2008-ban nyitott meg szállodaként. 2019-ben került át a BOTANIQ Turai Kastélyt is jegyző BDPST Grouphoz, akik vettek egy mély levegőt, és a pandémia miatti leállást arra használták, hogy az utolsó zugig felújítsák és visszaadják egykori pompáját.

A design legizgalmasabb oldala, hogy az épület történelmét maximálisan szem előtt tartották, így az enteriőr szerethető, emlékezetes és kúriaszerű – természetesen eközben a modern kor elvárásainak 100%-ban megfelel. A szálloda hallja egy kandalló köré rendeződik, kényelmes fotelek, puha textilek és bekuckózós hangulat várja az ide belépőket. A szobákhoz az inspirációt az Andrássy család régi fotói adták, amelyek többsége vadászat, lovaglás vagy kerti piknik alkalmával készült. A kényeztetésről a wellnessrészleg gondoskodik, ahol a megszokott úszómedence és szauna kombináción túl egy barlangfürdőt is találunk.

Mákos guba reloaded
Az Andrássy Kúria & Spa étterme, a Bobajka is ezt az otthonos luxust hozza. Varjú Imre séf neves éttermekből érkezett Tarcalra, hogy kialakítsa az új koncepciót, és átvegye a konyha felett az irányítást. Mivel Tokaj-Hegyalja történelmi borvidék az UNESCO által kinyilvánított világörökségi terület, a Bobajka étterem – amely a zempléni mákos gubáról kapta a nevét – és maga az Andrássy Kúria & Spa is a lokális és regionális termékekre, a hagyományok megőrzésére fókuszál. A szálloda a régió egyik kedvelt desztinációjaként kötelességének érzi, hogy szerepet vállaljon a helyi termelők támogatásában. Varjú vezetésével a helyi és szezonális alapanyagokra koncentrálnak, az ételek hozzávalóinak nagy része a környező falvakból származik, de a konyhában saját maguk is főznek be és tesznek el terményeket, hogy az őszi-téli szezonban is fenntartható módon gondoskodhassanak a legmagasabb minőségről, illetve a tökéletes ízekről.

Michelin-érdemes borkínálat
Az pedig szinte már alapvetés, hogy az ételeket kísérő borlap is a borvidék legjavából épül fel. A 120 tételes borsorban találhatunk ismert tokaji borászatokat, de ugyanígy kisebb, feltörekvő pincéket is. Az étterem borkínálatát az a Langó Tamás állította össze, aki Magyarországon eddig egyedüliként nyerte el a Michelin Guide Sommelier Awardját. A Michelin a turai Clarisse étteremben végzett munkája kapcsán figyelt fel rá, amely idén bekerült az első Michelin Guide Selection Hungarybe is az ajánlott éttermek közé. Langó a BDPST Group Executive Sommelier-je, így a cégcsoport szállodáiban, illetve azok éttermeiben is garanciát jelent a neve arra, hogy az ételekhez legharmonikusabban illő borok kerülnek a vendégek poharaiba.

További információk és foglalás itt.

Fotók: BDPST Group

továbbiak
A modern nő tíz arca | Anka X Hajdú Anett
design

A modern nő tíz arca | Anka X Hajdú Anett

Bemutatkozik az ANKA ART limitált, kézzel készült legyezőkollekciója, amelyet tíz női karakter inspirált. A darabok különleges divatkiegészítőként és egyedi lakásdekorációként is funkcionálnak. Az Anka legyezőmárka egyedi, évente új kollekcióval és egyben együttműködéssel megjelenő művészeti almárkája, az ANKA ART első limitált darabjait Hajdú Anett illusztrátor álmodta meg. Anett 2011-ben diplomázott a
Ezerarcú történetek |  TOP 5
design

Ezerarcú történetek | TOP 5

Mai válogatásunkban öt könyvdesignt gyűjtöttünk össze, amelyek láttán a könyvimádók szíve biztosan megdobban. Íme! Manapság egyre nehezebb fenntartani az emberek érdeklődését és figyelmét, hiszen mindenki hozzászokott a folyamatosan és gyorsan áramló információhoz, amivel az olvasás nem tud lépést tartani. A gyerekeknek szóló könyvek tele vannak képekkel, érdekes textúrákkal, hogy fenntartsák
Szovjet korabeli épületek Chișinăuban | TOP5
design

Szovjet korabeli épületek Chișinăuban | TOP5

Moldova 1940 és 1991 között a Szovjetunió része volt, így nem meglepő, hogy az ország fővárosában, Chișinăuban gyakran tűnnek fel a kelet-európai kommunizmus cikázó és íves, szögletes és kerek vasbeton építészeti emlékei, amelyek a szovjet éra időtlen kellékeiként emelkednek ki a zöld rengetegből. Chișinăui Cirkusz A Chișinăui Cirkuszt 1981-ben építették,