fbpx
Nyomj Entert

A modern konyha szentsége: fali kerámiák Lengyelországból

A lengyel FRØPT márkáról már korábban is beszámoltunk, ugyanis egy okos és mutatós koncepciót dolgoztak ki az egyen konyhák problematikájának áthidalására: egyedi bútorfrontokat kínálnak meglévő IKEA bútorrendszerekhez, ami által a konyha igazodik a tulajdonos személyiségéhez, nem pedig fordítva. Legújabb kollaborációjukban szintén a konyha fogalmát értelmezik újra. Ania Nogalska illusztrátorral közösen alkottak egy fali kerámia kollekciót, aminek a középpontjában a hús-vér nőiség áll. 


„A limitált kollekció a kurátori konyha filozófiánk kiterjesztése és egyfajta tisztelgés a kézművesség előtt. Ebben az esetben maga a tányér válik műalkotássá. Egy nem mindennapi tárgy, amely lehetővé teszi, hogy egyedi teret hozzon létre” – vallja Magda Milejska, a FRØPT egyik alapítója. Ennek eredményeképpen született a három darabos tárgykollekció, tíz-tíz egyedi darabbal, amelyek formájukban, ívükben és a grafika tónusukban mind különböznek egy kicsit egymástól. A nőiség modern és archaikus értékeit vegyítő grafikák és a hagyományos tárgytípus házasítása bensőséges színt visz a kortárs otthonokba.


A felkért művész, Ania a gdański Képzőművészeti Akadémia festészeti és grafikai karán végzett. „Szeretek az iparművészet és a mintatervezés találkozási pontján dolgozni, a rugalmasság és zökkenőmentes átmenet a különböző tudományágak és műhelyek között az, ami igazán felszabadító és inspiráló számomra. Egy ideje már új médiumot kerestem a rajzaimhoz és illusztrációimhoz, térbeli vászonként akartam kezelni az anyagot. A kerámia használatának ötlete már évek óta ott csírázik a fejemben, majd a díszlettervezéssel és szcenográfiával kapcsolatos munkáim közben kezdett kikristályosodni az elképzelés. Nagyon gyakran úgy tekintek a térre, mint egy képre. A kerámiatárgyak ötlete és formája ilyen megfigyelések során, a keret kiegészítéseként született meg” meséli a tányérok koncepciójáról, amikre aztán szitanyomással vitte fel az alakokat. „A szitanyomás régi barát számomra, már a művészeti akadémián is ez volt a szakirányom. Ez a technika lehetőséget ad az anyag és a rajz kontrollálására, ami szükséges volt ehhez a projekthez” – tette hozzá. A kerámiák aztán egy kis varsói műteremben készültek el, dupla égetés során. Minden példánynak megvan a maga kézjegye, ami az alkotó aznapi hangulatának lenyomata is egyben. 

A kerámiák vezérmotívuma a hús-vér, nőiségre összpontosító érzékiség, ami következetesen utal a művész korábbi munkáira: „Szeretek nőket rajzolni, mert csodálatos és organikus szobrászati potenciáljuk van. Gyakran érintem az érzékiség témáját, amiből látszólag egyszerű történeteket ragadok ki, azonban mély jelentésréteget párosítok hozzájuk. Van egy belső radarom, ami kínos helyzetekre, összetört szívekre, olykor pedig pajzán gondolatokra fókuszál. Ez az én ökoszisztémám, ezekben érzem magam otthonosan, mint hal a vízben. Erre a sorozatra pedig úgy tekintettem, mint érzéki költészetre. A tányérokon megjelenő grafikák mindegyike egy  elszigetelt kompozíciót alkot, miközben fenntartják a vizuális koherenciát. Külön-külön és együtt is működnek. Rengeteg érzelem összpontosul bennük, de ha ki kellene választanom a legfontosabbakat, akkor azok a szenvedély, a lelkesedés és a szerelem lennének. Minden tányéron, mint egy lencsében, az életem egy kis töredéke gyűlik össze, amit elküldök a világ különböző pontjaira, és jó étvágyat kívánok mellé” – összegezte végül. 

FRØPT | Web | Facebook | Instagram

Ania Nogalska | Instagram

Képek: Pion Studio

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük