fbpx
Nyomj Entert

Szlovákia – Közép-Kelet-Európa leendő innovációs központja

Miután olvashattatok Magyarország és Lengyelország virágzó startup ökoszisztémájáról, most egy másik lenyűgöző szcénába is beleáshatjátok magatokat, hiszen folytatjuk a visegrádi régióról szóló cikksorozatunkat. Rajtad a sor, Szlovákia!


Mindez nem meglepő, hiszen a szlovák egy hagyományosan kreatív és vállalkozó szellemű nemzet. Az első vállalkozók közvetlenül a kommunizmus 32 évvel ezelőtti összeomlása után vágtak bele az üzleti életbe. De vajon mit várhatunk egy országtól, amely feltalálta a helikoptert, a mesterséges emberi kezet és a repülő autókat?

2021-ben olyan fiatal vállalkozók szoros közössége testesíti meg a szlovák startup ökoszisztémát, akiknek lehetőségük van egy tucatnyi inkubátorral, akcelerátorral és számos komoly befektetővel együtt dolgozni és fejlődni. Nemcsak a fővárosban, Pozsonyban, hanem más regionális központokban is, tipikusan a technológiai egyetemek környékén.

Szlovákia számos előnnyel rendelkezik, ami a virágzó ökoszisztémát illeti. Az egyik ilyen a mérete: a startup szcéna szereplői ismerik egymást, és könnyen tudnak kapcsolódni. Pozsony egyedülálló helyzetben van Európában, három nagyváros is elérhető innen, Budapest, Brno és Bécs is csak egy kőhajításnyira fekszik a fővárostól. Érthető, hogy ezek az ökoszisztémák ezért erőfeszítés nélkül képesek egymáshoz kapcsolódni. (Az olyan programok szükségességéről beszélünk, mint a V4 Startup Force, igaz?) És azt is tudtad, hogy az OECD szerint Szlovákia a legszorgalmasabb országok top 10-es listáján szerepel?

Ha rendelkezel számítógéppel, valószínűleg hallottál már az ESET-ről. A vírusirtó szoftvereket fejlesztő cég kétségtelenül a leghíresebb és legértékesebb szlovák cég, amelyet 1992-ben alapítottak. A Sygic, a népszerű offline navigációs alkalmazás és a Pixel Federation, egy Facebook-játék a top 20 között szerepel. A startup ökoszisztéma képviselői szerint a legnagyobb kihívás a szlovák startupok globális szintre emelése. Fejlődniük kell a marketing és az értékesítés tekintetében – ez egyébként a V4 Startup Force program legfontosabb eleme. A szlovák startup szcéna még mindig vár az első unikornisra.

Egy csavar az idei V4 SUF-ban: a Bootcamp

Ez a cikk – az előzőekhez hasonlóan – szintén a Design Terminál V4 Startup Force programjához kapcsolódik. Közép-Európa vezető innovációs ügynöksége 2018 óta minden évben két félévet szervez a neves startup ösztöndíjprogramból. (Kivéve a 2020-as évet, amikor a Covid-19 egyetlen félévre szorította le a programot.) A program a Nemzetközi Visegrádi Alap és a három társországban működő helyi partnerek segítségével támogatja az induló vállalkozások fejlesztését, értékes hálózatot hozva létre az egész régióban.

Annak érdekében, hogy a vállalkozásfejlesztési program minél több induló vállalkozás számára elérhető legyen, a Design Terminal idén egy újabb csavart tett a jól bevált formulába. Még a kiválasztási folyamat során 20 startupot láttak el értékes üzleti know-how-val és kapcsolati hálóval. Rendhagyó módon a 20 kiválasztott startup egy újabb osztályozáson esett át: a V4 SUF Bootcamp-en. Itt nemcsak az volt a cél, hogy kiválasszák a négy legjobb vállalkozást, akik aztán továbbjutottak a teljes programba, hanem az is, hogy a többi 16 a lehető legtöbbet profitáljon az együtt töltött időből.

A V4 Startup Force-ban részt vevő szlovák csapatok

Az első szlovák csapat 2018-ban a Freya volt: egy olyan startup, amely a családtervezésben segít a nőknek és férfiaknak, olyan lépéseket ajánlva, amelyeket a gyermekvállalás előtt érdemes megtenniük. A céget egyelőre nem tudtuk visszakeresni, de a megoldásuk egészen kivételes volt. 2019 tavaszi félévének csapata a Virtual Everything volt: a társaság virtuális és kiterjesztett valóságot használó megoldásokat kínál a vállalatoknak, ezzel támogatva az értékesítési, marketing, termékfejlesztési és munkatársbővítő képzési tevékenységeket. Az őszi szemeszter befutója pedig a Minty volt: a platform grafikusokat köt össze a potenciális ügyfelekkel. Megoldásuk leegyszerűsíti a tárgyalási és adminisztrációs folyamatot, emellett a felhasználók a platform segítségével illusztrációkat és látványterveket is vásárolhatnak.

2020-ban a Sentiner és a 21. cf.factory került be a V4 SUF-be. Előbbi egy kamerákba épített érzékelő rendszer, amely felismeri, ha valaki nem visel maszkot vagy magas a testhőmérséklete. (Nem nehéz kitalálni, hogy ez volt az a korszak, amikor megismerkedtünk a Covid és a pandemia szavakkal…) Az utóbbi mesterséges intelligenciát használ, hogy előre jelezze a piaci változásokat, és személyre szabott megoldásokat kínáljon ügyfeleinek.    

Idén az AgeVolt bejutott a tavaszi félév legjobb négy startupja közé. A csapat az e-járművek töltőrendszerének megújítására talált megoldást. Küldetésük, hogy kényelmesebbé és elérhetőbbé tegyék az elektromobilitást és ezáltal segítsék az elterjedését. Az őszi félév csapata, az Airlogy Labs a beltéri levegőt és felületeket elemezve tárja fel a potenciális mikrobiológiai veszélyeket. Bár azt gondolhatnánk, hogy ezt a megoldást is a Covid megjelenése hívta életre, ez mégsem igaz. De hadd meséljen erről Matej, a startup alapítója az alábbi videóban.

Ha érdekelnek a korábbi epizódok, a Magyarországról szólót itt, a Lengyelországról szólót pedig itt tudod elolvasni. Tudsz jobb módot arra, hogy eltöltsd a közelgő ünnepeket?

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük