A múlt képekben, avagy Grúzia legszebb mozaikjai | TOP 5

A múlt képekben, avagy Grúzia legszebb mozaikjai | TOP 5

A posztszovjet országok napjainkig telis-tele vannak a régi rendszer művészeti maradványaival. Mai cikkünkben Grúzia néhány mesébe illő mozaikjaiból válogattunk.


Grúzia városaiban sétálva szinte minden sarkon színes mozaikokkal találkozunk, amelyek általában hatalmas kontrasztban állnak környezetükkel. Az alkotások a korra jellemzően elsősorban közösségi helyeken találhatók meg, de ez jelentheti egy gyár homlokzatát, vagy akár a legjelentéktelenebb buszmegállót is. A színes felületek úgy emelkednek ki a szürke betonépületek közül, akár egy letűnt, dicső birodalom freskói.

A mozaikokon megjelenő jelenetek sohasem léteztek, minden esetben egy utópiát vagy valamilyen mitikus hőskort jelenítenek meg, gyakran pedig a kettő egyvelegét. Bár első ránézésre nagyon hasonlóak a többi szovjet mozaikhoz, azonban közelebbről vizsgálva felfedezhetjük a grúz művészetre jellemző egyedi formavilágot és tematikát. Gyakran találkozhatunk bizánci és perzsa hatással is, ezáltal az ország mint híd jelenik meg Kelet és Nyugat között. Szintén érdekesség, hogy ezeken a mozaikokon szinte sohasem ábrázolják az olyan jellemző szovjet szimbólumokat, mint a sarló és a kalapács, illetve olyan hírhedt alakokat sem, mint Lenin vagy Sztálin.


Vasötvözet üzem | Zestafoni

Az üzem „óramű pontossággal” működik mióta kilencven évvel ezelőtt megalapították. Ez azt jelenti, hogy minden egyes nap nyitva volt és folyamatosan működött ebben az időben. Ez talán nem meglepő, ugyanis szilikán-mangánt gyártanak, amit az acél készítéséhez használnak fel. Az általunk bemutatott mozaikok közül ezeken tűnik fel leginkább az iparba vetett hit, amely képes arra, hogy a csillagokig repítsen.


Saburtalo tűzoltóállomás | Tbilisi

A tűzoltóállomás mozaikját Givi Kervalishvili tervezte, 1979-ben készült el. A képeken tettre kész tűzoltókat látunk, akik közül egyik puszta kézzel ragadja meg a lángokat. Ezek a jelenetek az amerikai szuperhősöket idézhetik fel bennünk, annyi különbséggel, hogy a mindennapi munkások hőstetteit ábrázolják.


Elhagyatott szanatórium | Borjomi

Borjomi elsősorban ásványvizéről híres. A területen kilenc működő forrás található, amelyek 1200-1500 méter mélyről törnek a felszínre, az ásványi anyagokban gazdag víz sok gyógyulni vágyót vonz a környékre. Az itt látható mozaik a Borjomi melletti Likamiban található, egy ma már elhagyatott szanatórium falán.


A régi Politikai Nevelés Háza | Tbilisi

Az Agmashenebeli sugárúton sétálva egy hatalmas absztrakt mozaikot pillanthatunk meg, ha felnézünk a magasba. Az alkotás tervezője Zurab Tsereteli, az ő nevével találkozhatunk legtöbbször, ha grúz mozaikokról van szó.


Régi autószerelő központ | Tbilisi

Utolsó példánk egy régi autószerelő központban található. A hányattatott múltra a mozaikokban éktelenkedő golyónyomok is emlékeztetnek, ugyanis a falat lőgyakorlatokhoz használták a kilencvenes évekbeli polgárháború alatt.


Ha bővebben érdekel a téma, látogass el a soviet-mosaics.ge weboldalra, ahol különböző kategóriák szerint kereshetsz rá grúz mozaikokra. Ha pedig még ennél is behatóbban szeretnél elmerülni a grúz mozaikok világában, Nini Palavandishvili és Lena Prents egy egész könyvet dedikáltak a témának. Art for Architecture Georgia: Soviet Modernist Mosaics from 1960 to 1990 (Architectural Guide) című könyvük az Amazonról rendelhető meg.

Fotók: Ryan Koopmans, Pierre Menard, Craig Turp-Balazs, Mirian Jugheli

Forrás: soviet mosaics, stefan-applis-geographien, calvertjournal, fernwehmotive, kathmanduandbeyond, pinterest, kathmanduandbeyond, 34travel, theyounggeorgians

továbbiak
A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton
design

A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton

A stúdió virtuális lesz, azaz valódi díszletek helyett LED falak adják majd a hátteret, cserébe már jövőre elkészülhet. 11 millió euró értékű beruházást hajt végére a Visual Europe Group Magyarország a fóti HelloParks területén. A virtuális stúdió lényege, hogy nem kell fizikailag is felépíteni a díszleteket, hanem LED falak segítségével
Az AI megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb rejtélyét?
design

Az AI megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb rejtélyét?

A Persian Pillow projekt alkotója a Midjourney segítségével modellezte le, hogyan épülhettek az ókori piramisok – csak ezúttal párnákból. Egy AI művész, Ulises vett egy mindenki otthonában megtalálható tárgyat, a párnát, és felépítette belőle az ókori világ legnagyobb csodáit. A rejtélyes módon épült, kolosszális piramisok az ő képein ugyan kicsit humorossá,
A kreativitás kibontakozását támogatja ez az óvoda Csehországban
design

A kreativitás kibontakozását támogatja ez az óvoda Csehországban

„Mi a gyermekkor?” – tette fel a kérdést az Architektura stúdió a cseh Říčany településen található óvoda megtervezésekor. Az építésziroda tervezői szerint nem csak a család, a játszótéri élmények, hanem a gyerekeket körülvevő tárgyi- és épített környezet is a nevelés fontos eszközei. Így a tér kialakításakor a gyerekeket középpontba helyezve az