A nyár legforróbb fesztiváljai | Top 5

A nyár legforróbb fesztiváljai | Top 5

Úgy érzed, hogy minden fesztivált kimaxoltál már az országban? Esetleg kifejezetten az elektronikus zene egy szubzsánere vonz, vagy csak egy alternatívabb közeg? Elhoztunk neked öt fesztivált, amikben biztosan nem fogsz csalódni. Ráadásul úgy válogattuk össze őket, hogy akár mindegyiken részt vehetsz!


Alkotótábor | 07.05–09.

20 éves az Alkotótábor! Azaz húsz éve kényeztetik el minden évben a techno és a house szerelmeseit a tábor szervezői, a technokunstos Isu, illetve a DJ-testvérpáros Fiba és Wuki. Az első tábor 2004-ben indult útjára, mint mikrofesztivál, és azóta is rendületlenül hozzák a megszokott minőséget évről évre. Bár minden évben kicsit több a fellépő és a látogató is, így is sikerült megőrizni a fesztivál intim jellegét.

A tábor azonban nem csupán az elektronikus zene védőangyalaként szolgál, hanem egyéb alternatív műfajok, workshopok is megtalálják itt otthonukat. Ebben az évben például Hannes Stöhr keserédes komédiáját, a Berlin Callingot vetítik le a fesztivál nyitányaként, illetve az esti programok kiegészítéseként nappal a fesztivál „nyári egyetemén” is részt vehetünk, ahol a szakma nagyjai beszélgetnek az elektronikus zene vagy éppen a magyar klubszcéna helyzetéről.


Katlan Fesztivál | 07.13–16.

Az Katlan fesztivál 2019-ben debütált, így ebben az évben már ötödik alkalommal látogathatunk el a Tárnoki Kőfejtőbe, hogy felejthetetlen élményben legyen részünk. A szervezők már azelőtt is évek óta jelen voltak a budapesti éjszaka palettáján, azonban egy idő után úgy érezték, valami többre vágynak. Már 2018-ban egy „ILL” bulijuk keretében ellátogattak a kőfejtőbe, ami azonnal meggyőzte őket, hogy ide bizony egy underground boutique fesztivált kell szervezni!

Alapvetően a techno és a house műfaj voltak mindig is jelen a fesztiválon, az évek során rengeteg olyan fiatal fellépő mutatkozott be a fesztiválon, akik mára világsztárok és stadionokat töltenek meg, mint például Nico Moreno, vagy Reinier Zonneveld. Bár az elmúlt évben leginkább a hard industrial techno, és a minimal house kerültek reprezentálásra, a szervezők ebben az évben szeretnének visszatérni a gyökerekhez és kiszélesíteni a felhozatalt. Az egyik nap külön goa színpad is lesz Avalon főszereplésével, aki műfaj egyik nagyágyúja, illetve olyan house legendák látogatnak el a barlangba, mint Kollektiv Turmstrasse, Andrey Pushkarev, vagy Satoshi Tomiie.

„Szeretnénk a nagy fesztiváloktól és szórakoztatóipari érdekköröktől függetlenül létrehozni egy olyan fesztivált, aminek mind az odalátogatók, mind a fellépők jó hírét viszik a világban, egy olyan eseményt, amiről mi is mesélnénk mindenkinek, ha vendégként vennénk részt rajta. Ezen kívül nagyon fontos számunkra a törzsközönségünk és a közösségépítés része a munkánknak, az inkluzivitás és nyitottság, a baráti hangnem és hangulat, és egy olyan tér teremtése, ahol mindenki biztonságban és otthon érzi magát. Ehhez a kőfejtő világszinten egyedülálló helyszíne tökéletes terepet biztosít” – fejtették ki a szervezők missziójukat.


Gólem Fesztivál | 07.20–22.

A Gólem csapata sosem gondolta, hogy ekkora projektté fogja kinőni magát egy szülinapi buli, amit 2017-ben szerveztek meg, és aminek végül csendháborítás miatt a rendőrség vetett véget. Szerencsére ma már felkészültebbek, így ebben az évben ötödik alkalommal is nekiindulnak, hogy még több tehetséges fiatal előadónak adjanak teret. A Gólem All Stars, vagyis a kemény mag mellett ebben az évben számos külföldi művész is ellátogat a fesztiválra, hogy még tovább bővítsék a fesztivál palettáját. „Próbálunk mindenkinek eleget tenni, ami a zenei stílusokat illeti, lesz hip-hoptól kezdve afrobeat, trance, rap, techno, house, hyperpop, valamint élőzenei koncertekkel is készülünk” – magyarázták a szervezők.

A csapatnak nagyon fontos az önazonosság: „Próbálunk trendsetterként új perspektívákat bemutatni a hazai bulizó közönségnek mind vizuális megjelenésünkkel, mind zenei programjainkkal, mind hozzáállásunkkal. Az önazonosságnak része a nonprofit jelleg és a szponzorok mellőzése is. Szeretett közönségünket nem szeretnénk kéretlen reklámokkal bombázni” – mondták, amikor a missziójukról kérdeztük őket.

Az arculat felelősei Seper Kristóf Kajetán és Teszler Panni, akik elsősorban külföldi példákból inspirálódtak. A designban keveredik a futurisztikus, edgy 3D esztétika a 90-es, 2000-es évek VHS felvételek hangulatával.

0:00
/

Terra Kontra Fesztivál | 08.03–06.

Két baráti társaság tagjai az évek alatt szinte törvényszerűen találtak egymásra fülledt klubok táncparkettjét taposva és házibulikban hajnalig filozofálva, hogy aztán egy berlini klubhajó szürreális, lilásan fénylő fedélzetén végül megszülessen az első közös ötletük is: itt az idő önszerveződni. 2022 februárjában gyújtották be első önálló jelzőtüzüket a Pesti Éjszakában, és azóta számos helyszínen jelentek meg a Tolditól kezdve, az A38-on, a Playgroundon és az Aetheren át egészen a Turbináig.

A fesztiválon az underground house alműfajai kerülnek majd terítékre a microhousetól a garageig, illetve helyet kap majd itt-ott ambient, downtempo és egy csipetnyi techno is. „Küldetésünk, hogy hosszabb távon egy inkluzív, összetartó és baráti közösséget tudjunk majd teremteni a house műfaj szerelmesei számára. Tervünk, hogy folytassuk az általunk megálmodott bulik szervezését. Ősztől tavaszig a budapesti éjszakában fogunk bulikat szervezni, nyáron pedig a fesztiválunkra szeretnénk koncentrálni. Mindkét téren célunk, hogy magunkat rendezvényről rendezvényre meghaladva tudjunk minőségi elektronikus tánczenét szolgáltatni a közönségünk számára” – mesélték a szervezők.

A Terra Kontra csapat

INOTA Fesztivál | 08.31–09.03.

Az utolsó fesztivál, amit elhoztunk nektek, annyiban kilóg a sorból, hogy ebben az évben rendezik meg első alkalommal, bár korábban már tartottak a hőerőműben kisebb rendezvényeket. A fesztivál legszembeszökőbb különlegessége a helyszín, ugyanis a bulinak az ötvenes évek egyik legnagyobb hazai ipari beruházása ad otthont, amit azonban már húsz évvel ezelőtt bezártak. Ráadásul a zenei programok mellett a kortárs vizuális alkotások (fényinstallációk, mappingek) is ugyanakkora hangsúlyt kaptak, ami hazai mezőnyben egyedülálló eddig. Olyan külföldi vendégekkel találkozhattok, mint Nils Frahm, Daniel Avery, KI/KI és még sokan mások.

A fesztiválról és az arculatról hosszabban is olvashattok egy korábbi cikkünkben, amiben a szervezőkkel és a DE_FORM design stúdió csapatával beszélgettünk.


Forrás: alkototabor.info, elevtronicbeats, primate

Alkotótábor | Web | Facebook | Instagram
Katlan Fesztivál | Facebook | Instagram
Gólem Fesztivál | Web | Facebook | Instagram
Terra Kontra Kollektíva | Facebook | Instagram | SoundCloud
INOTA Fesztivál | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Ahhoz, hogy Oroszország a Nyugatot tudja választani, először el kell veszítenie ezt a háborút
global

Ahhoz, hogy Oroszország a Nyugatot tudja választani, először el kell veszítenie ezt a háborút

Andrzej Nowak az egyik legismertebb, és legtermékenyebb lengyel történész, több tucatnyi kötete jelent meg lengyelül és fordításokban. Szakterülete elsősorban Kelet-Európa 19-20. századi politika- és eszmetörténete, de behatóan foglalkozik a lengyel-orosz kapcsolatok történetével is. A háborús évfordulón beszélgettünk vele arról: milyen történelmi, emlékezetpolitikai és stratégiai szemüveggel figyeli Lengyelország Oroszországot, Németországot és
Monarchia: elavult államforma vagy a demokrácia győzelme?
strategy

Monarchia: elavult államforma vagy a demokrácia győzelme?

III. Károly brit uralkodó pár héttel ezelőtti megkoronázását óriási figyelem övezte világszerte. Sokan a történelmi tradíció XXI. századi fennállását ünnepelték, míg mások kritikusan szemlélték az eseményeket. A brit királyi családra irányuló reflektorfény újabb hulláma ismét behúzta a közbeszédbe a monarchia kérdéskörét: milyen érvek szólnak a királyi családok ellen vagy mellett
Hajlandóak vagyunk megfizetni a biztonságot és szabadságot?
strategy

Hajlandóak vagyunk megfizetni a biztonságot és szabadságot?

Vita Ukrajna NATO-tagságáról, áldozatokról és szabadságról, valamint a NATO 2008-as momentumának elmulasztásáról. Nemzetközi kerekasztal, sokszínű gondolatokkal. A beszélgetés résztvevői: Heinz Gärtner, politológia professzor, Bécsi Egyetem, Nemzetközi Békeintézet; Neli Kirilova, kutató, Európai Biztonsági és Védelmi Kollégium; Andrej Makaricsev, a Tartui Egyetem regionális politikai tanulmányok professzora. „2014-ben publikáltam egy tanulmányt, amely szerint