Archeopark Pavlov | Pavlov, Csehország

Archeopark Pavlov | Pavlov, Csehország

A pavlovi Régészeti Park 2016-ban elkészült épülete a magasból pont úgy fest, mintha egy régészeti feltárás helyszíne lenne: a föld alatt bejárható múzeum teteje ugyanis csak pár helyen bukkan a felszín fölé. PACE X HYPEANDHYPER sorozatunk e heti részében ezt a felfedezésre érdemes helyet mutatjuk be.

Mészkősziklákra emlékeztető tömbök egy mezőn – első ránézésre csak ennyi látszik a pavlovi Régészeti Múzeumból, melynek területe a világ legjelentősebb régészeti lelőhelyeinek listáján szerepel. A 2016-ban átadott épület, melyet a Radko Kvet építész iroda tervezett, egyszerű látványával a prehisztorikus időket és a régészeti feltárásokat idézi fel a látogatóban már azelőtt, hogy a leletek közé érne.

A „homlokzat” után, melyet ebben az esetben a fehér betontornyok csúcsai jelentenek, az épület belső terében már a beton dominál. Az 500 négyzetméteres területű múzeumban egy barlang terének felidézése volt a cél – ezt a célt szolgálják a döntött, szürke betonfalak, melyek emellett jellegzetesen kortársak is, de már a főbejárat is emlékeztet egy barlang szájára.

A kiállításon a fő hangsúlyt a paleolitikum vadászainak mindennapjai, az ő művészetük és rituáléik kapták, hagyományos múzeumi eszközökkel és kortárs audiovizuális technológiával bemutatva.

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül.

PACE | Web | Facebook

BME Középülettervezési Tanszék | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
A magyar tészta diadalmenete – Nudli Tésztakantin és Góg Angéla Laska projektje
gasztronómia

A magyar tészta diadalmenete – Nudli Tésztakantin és Góg Angéla Laska projektje

Minden családban, minden otthonban, minden lélekben léteznek olyan magyar tésztaételek, amelyek megkérdőjelezhetetlen fontossággal bírnak. Ezeket a fogásokat túl egyszerűnek, túl háziasnak gondoltuk – mostanáig. A Nudli Tésztakantin és Góg Angéla Laska kutatása és tárgyegyüttese lelkiismeretes és izgalmas tisztelgés a műfaj előtt, hogy senki ne maradjon galuska nélkül! Geiger Bianka írása Nemrég
Egyszerűen sokoldalú | Aura okoshangszóró
design

Egyszerűen sokoldalú | Aura okoshangszóró

A Kókai András formatervező által megálmodott, díjnyertes AURA okoshangszóró innovatív és stílusos módon szólaltatja meg kedvenc zenéidet. Gyorsan terjednek a Bluetooth alapú hordozható vagy otthoni használatra alkalmas hangszórók, amelyekből számtalan verzió létezik. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen Formatervező mesterszakán végzett Kókai Andrásnak mégis sikerült olyan koncepciót megalkotnia, amellyel új lehetőségeket ad
A Nanushka a divatipar leggyorsabban növekvő vállalata Európában | Financial Times
divat

A Nanushka a divatipar leggyorsabban növekvő vállalata Európában | Financial Times

Idén már ötödjére jelentette meg a leggyorsabban növekvő európai vállalatok aktuális ezres listáját a Financial Times, a Nanushkát az abszolút élmezőnybe, a 70. helyre rangsorolva. A Nanushka International Zrt., a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. egyik legsikeresebb portfóliótársasága 1601,9 %-os abszolút növekedési rátával nem csupán a közép-kelet-európai térség élmezőnyében