Artist duo | Draga & Aurel

Artist duo | Draga & Aurel

Két teljesen különböző világból indultak, majd útjaik egy véletlen folytán keresztezték egymást, végül így váltak egy kerek egésszé. Draga Obradovic a divatiparban kezdte a karrierjét, míg párja és egyben alkotótársa, Aurel K. Basedow a képzőművészetben jeleskedett. A kétféle kiindulópont végül összefonódott, megalapították közös tervezőstúdiójukat, amelynek székhelye a festői szépségű Comói-tó mellett fekszik. A kreatív duó közös nyelve a formatervezés, amelyben egyenlő felekként teljesednek ki. Sokszínűségük meghatározza a stúdió működését: a művészet és a design állandó párbeszéde tükröződik alkotásaikban, míg technikájukat tekintve a folyamatos megújulás jellemzi őket. A Draga&Aurel stúdió művészpárosa a szakmai kezdetekről, az alkotásról, számukra fontos karakterekről mesélt, és még azt is megtudtuk, hogy a korai időkben mi volt a legkedvesebb közös elfoglaltságuk.


Első találkozás

Draga: Olyan, mintha sokáig párhuzamos lépéseket tettünk volna anélkül, hogy ismertük volna egymást. Mindketten Olaszországba jöttünk – én Szerbiából, Aurel pedig Németországból –, hogy Firenzében a Képzőművészeti Akadémián festészetet tanuljunk.

Aurel: Aztán Draga Comóba költözött, hogy textiltervező legyen, és ugyanekkor jöttem ide én is, hogy befejezzem tanulmányaimat a milánói Brera Képzőművészeti Akadémián. Csak néhány évvel később találkoztunk egy közös barátunknak köszönhetően, szinte véletlenül. Gyakran mosolygunk, ha arra gondolunk, hogy hányszor voltunk olyan közel egymáshoz és mégsem találkoztunk... akárcsak a tolóajtók.

Alkotás

Draga: A legjobb kreációink sok kísérletezésből, illetve hibák sorozatából születnek. Mivel művészek vagyunk, sokat használjuk a puszta kezünket az alkotási folyamatok során. Egy ötlet először a fejünkben, majd papíron jelenik meg, a következő lépés a megvalósítás a műhelyünkben, ahol véglegesítjük a folyamatot, közben pedig megtaláljuk a legjobb megoldásokat.


Inspiráció

Draga: Lenyűgöz minket az űrkorszak kreatív lendülete a hatvanas és hetvenes évek fordulóján, ez az időszak nagy hatással volt mindkettőnkre, és gyakran utalunk is rá a termékeinkben. Amit igazán szeretünk azokban az években, az a vitalitás, a pezsgés és a kísérletezés, illetve a játékos és szokatlan megközelítés. Ha az inspirációra gondolok, Gio Ponti jut eszembe, aki a saját építészeti hátterét a formatervezés és a felületkezelés újfajta felfogásával ötvözte, vagy az olyan rendkívül eklektikus női alakok, mint Nanda Vigo és Gabriella Crespi. Nem is beszélve a kor divattervezőiről, Paco Rabanne-tól Courrèges-ig, Robert Mapplethorpe fotóművészetéről, vagy éppen a zenéről olyan művészekkel, mint Lou Reed, a Blondie vagy Patti Smith.

Aurel: A művészet terén a fő referenciáim Mark Rothko és Sigmar Polke egzisztencialista expresszionizmusa, de hasonlóan inspirál Gerhard Richter és Hermann Nitsch is. Lenyűgöz a festészet gesztusa, és ebben az értelemben Pollock action painting-jét is nagyra értékelem. A műveim megterhelő fizikai erőfeszítést igényelnek, "primitívnek" is mondhatnám, ugyanis vízszintesen, a földön fekve készülnek.

Közös esztétikai látásmód

Aurel: Hibrid, érzéki, a művészet és a design, illetve a múlt és a jelen állandó keveredése. Nem akarunk nagy igazságokat állítani, inkább a relativitást szeretnénk kifejezni.


Dicséret és kritika

Draga: Mindkettőnk megközelítése teljesen más. Sok energiát és lelkesedést fektetek az alkotási folyamatba, mindent megteszek, hogy elérjem a célomat, mindamellett, hogy az esetlegesen felmerülő problémákat is figyelembe veszem. Ezzel szemben Aurel egy módszeres és megfontolt ember. Kezdetben ez kihívást jelentett, de aztán megtanultuk, hogy hogyan kezeljük és használjuk ki személyiségünk ezen ellentétes oldalait. Folyamatos fejlődést élünk meg mint személyek, alkotók és mint cég is. Ma már elmondhatjuk, hogy az a tény, hogy különbözően közelítjük meg a dolgokat, egy hihetetlen erőforrás. Közös az esztétikai érzékünk, és nagyon értékeljük a másik véleményét, sok a cinkosság, a megbecsülés és a bizalom kettőnk között.

Aurel: A különbözőség már nem kihívás, hanem lehetőség, ez hozzájárul ahhoz, hogy ugyanazt a projektet eltérő nézőpontokból figyeljük, és tanácsokkal, néha pedig építő kritikával támogassuk egymást.

Continue reading in H&H issue no. 6!

ORDER HERE!

továbbiak
A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton
design

A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton

A stúdió virtuális lesz, azaz valódi díszletek helyett LED falak adják majd a hátteret, cserébe már jövőre elkészülhet. 11 millió euró értékű beruházást hajt végére a Visual Europe Group Magyarország a fóti HelloParks területén. A virtuális stúdió lényege, hogy nem kell fizikailag is felépíteni a díszleteket, hanem LED falak segítségével
Az AI megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb rejtélyét?
design

Az AI megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb rejtélyét?

A Persian Pillow projekt alkotója a Midjourney segítségével modellezte le, hogyan épülhettek az ókori piramisok – csak ezúttal párnákból. Egy AI művész, Ulises vett egy mindenki otthonában megtalálható tárgyat, a párnát, és felépítette belőle az ókori világ legnagyobb csodáit. A rejtélyes módon épült, kolosszális piramisok az ő képein ugyan kicsit humorossá,
A kreativitás kibontakozását támogatja ez az óvoda Csehországban
design

A kreativitás kibontakozását támogatja ez az óvoda Csehországban

„Mi a gyermekkor?” – tette fel a kérdést az Architektura stúdió a cseh Říčany településen található óvoda megtervezésekor. Az építésziroda tervezői szerint nem csak a család, a játszótéri élmények, hanem a gyerekeket körülvevő tárgyi- és épített környezet is a nevelés fontos eszközei. Így a tér kialakításakor a gyerekeket középpontba helyezve az