Artist duo | Draga & Aurel

Artist duo | Draga & Aurel

Két teljesen különböző világból indultak, majd útjaik egy véletlen folytán keresztezték egymást, végül így váltak egy kerek egésszé. Draga Obradovic a divatiparban kezdte a karrierjét, míg párja és egyben alkotótársa, Aurel K. Basedow a képzőművészetben jeleskedett. A kétféle kiindulópont végül összefonódott, megalapították közös tervezőstúdiójukat, amelynek székhelye a festői szépségű Comói-tó mellett fekszik. A kreatív duó közös nyelve a formatervezés, amelyben egyenlő felekként teljesednek ki. Sokszínűségük meghatározza a stúdió működését: a művészet és a design állandó párbeszéde tükröződik alkotásaikban, míg technikájukat tekintve a folyamatos megújulás jellemzi őket. A Draga&Aurel stúdió művészpárosa a szakmai kezdetekről, az alkotásról, számukra fontos karakterekről mesélt, és még azt is megtudtuk, hogy a korai időkben mi volt a legkedvesebb közös elfoglaltságuk.


Első találkozás

Draga: Olyan, mintha sokáig párhuzamos lépéseket tettünk volna anélkül, hogy ismertük volna egymást. Mindketten Olaszországba jöttünk – én Szerbiából, Aurel pedig Németországból –, hogy Firenzében a Képzőművészeti Akadémián festészetet tanuljunk.

Aurel: Aztán Draga Comóba költözött, hogy textiltervező legyen, és ugyanekkor jöttem ide én is, hogy befejezzem tanulmányaimat a milánói Brera Képzőművészeti Akadémián. Csak néhány évvel később találkoztunk egy közös barátunknak köszönhetően, szinte véletlenül. Gyakran mosolygunk, ha arra gondolunk, hogy hányszor voltunk olyan közel egymáshoz és mégsem találkoztunk... akárcsak a tolóajtók.

Alkotás

Draga: A legjobb kreációink sok kísérletezésből, illetve hibák sorozatából születnek. Mivel művészek vagyunk, sokat használjuk a puszta kezünket az alkotási folyamatok során. Egy ötlet először a fejünkben, majd papíron jelenik meg, a következő lépés a megvalósítás a műhelyünkben, ahol véglegesítjük a folyamatot, közben pedig megtaláljuk a legjobb megoldásokat.


Inspiráció

Draga: Lenyűgöz minket az űrkorszak kreatív lendülete a hatvanas és hetvenes évek fordulóján, ez az időszak nagy hatással volt mindkettőnkre, és gyakran utalunk is rá a termékeinkben. Amit igazán szeretünk azokban az években, az a vitalitás, a pezsgés és a kísérletezés, illetve a játékos és szokatlan megközelítés. Ha az inspirációra gondolok, Gio Ponti jut eszembe, aki a saját építészeti hátterét a formatervezés és a felületkezelés újfajta felfogásával ötvözte, vagy az olyan rendkívül eklektikus női alakok, mint Nanda Vigo és Gabriella Crespi. Nem is beszélve a kor divattervezőiről, Paco Rabanne-tól Courrèges-ig, Robert Mapplethorpe fotóművészetéről, vagy éppen a zenéről olyan művészekkel, mint Lou Reed, a Blondie vagy Patti Smith.

Aurel: A művészet terén a fő referenciáim Mark Rothko és Sigmar Polke egzisztencialista expresszionizmusa, de hasonlóan inspirál Gerhard Richter és Hermann Nitsch is. Lenyűgöz a festészet gesztusa, és ebben az értelemben Pollock action painting-jét is nagyra értékelem. A műveim megterhelő fizikai erőfeszítést igényelnek, "primitívnek" is mondhatnám, ugyanis vízszintesen, a földön fekve készülnek.

Közös esztétikai látásmód

Aurel: Hibrid, érzéki, a művészet és a design, illetve a múlt és a jelen állandó keveredése. Nem akarunk nagy igazságokat állítani, inkább a relativitást szeretnénk kifejezni.


Dicséret és kritika

Draga: Mindkettőnk megközelítése teljesen más. Sok energiát és lelkesedést fektetek az alkotási folyamatba, mindent megteszek, hogy elérjem a célomat, mindamellett, hogy az esetlegesen felmerülő problémákat is figyelembe veszem. Ezzel szemben Aurel egy módszeres és megfontolt ember. Kezdetben ez kihívást jelentett, de aztán megtanultuk, hogy hogyan kezeljük és használjuk ki személyiségünk ezen ellentétes oldalait. Folyamatos fejlődést élünk meg mint személyek, alkotók és mint cég is. Ma már elmondhatjuk, hogy az a tény, hogy különbözően közelítjük meg a dolgokat, egy hihetetlen erőforrás. Közös az esztétikai érzékünk, és nagyon értékeljük a másik véleményét, sok a cinkosság, a megbecsülés és a bizalom kettőnk között.

Aurel: A különbözőség már nem kihívás, hanem lehetőség, ez hozzájárul ahhoz, hogy ugyanazt a projektet eltérő nézőpontokból figyeljük, és tanácsokkal, néha pedig építő kritikával támogassuk egymást.

Continue reading in H&H issue no. 6!

ORDER HERE!

továbbiak
Fabryka Norblina – Varsó legmenőbb helye
lifestyle

Fabryka Norblina – Varsó legmenőbb helye

Az értékek és a történelem őrzője, fenntartható, koncepciózus barnamezős projekt – ez a Norblin Factory, vagy lengyelül „Fabryka Norblina.” A Hype&Hyper bemutatja Varsó legújabb látványosságának történetét, egy kalandokkal teli világot. Kalandos történelem A gyár története a 18. század végén kezdődött, amikor a földet Franciszek Ryx, az utolsó lengyel király, Stanisław
A kovász maga az élet – Behind the scenes: Virágh Krisztina pék
lifestyle

A kovász maga az élet – Behind the scenes: Virágh Krisztina pék

Azt mondják, akit egyszer megérint a sülő kenyér illata vagy érzi a keze alatt dolgozó kovász és a liszt áldott találkozását, sosem szabadul tőle. Valahogy így volt ezzel Virágh Krisztina is, akinek korábban évtizedekig másfelé vitt az útja. Azonban egy nagy kanyarral megérkezett oda, ahol a kemence melege és a
Twisted #6 – Ételbabonák
lifestyle

Twisted #6 – Ételbabonák

Sok olyan ünnep van, aminek a különböző hagyományaihoz valamilyen étel preferálása vagy éppen tiltása is kötődik. A szilveszter éppen ilyen – bizonyos alapanyagok fogyasztását szerencsésnek tartjuk, míg másokra a balszerencse hozóiként tekintünk. Twisted-sorozatunk új részében ezeket mutatjuk meg! Amikor lezárjuk az óévet és felkészülünk az új fogadására, akkor a hagyomány szerint