Twisted #6 – Ételbabonák

Twisted #6 – Ételbabonák

Sok olyan ünnep van, aminek a különböző hagyományaihoz valamilyen étel preferálása vagy éppen tiltása is kötődik. A szilveszter éppen ilyen – bizonyos alapanyagok fogyasztását szerencsésnek tartjuk, míg másokra a balszerencse hozóiként tekintünk. Twisted-sorozatunk új részében ezeket mutatjuk meg!


Amikor lezárjuk az óévet és felkészülünk az új fogadására, akkor a hagyomány szerint érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyek bőséget, gazdagságot, szerencsét hoznak a házhoz. Ez nem pusztán magyar tradíció, hanem szerte a világon így van. Van abban valami megnyugtató, amikor úgy érezzük, ilyen kis apró tettekkel támogatjuk a jövőnket. Akár hisz valaki a transzcendens dolgokban, akár nem, a babonák léte valahogy átszövi a mindennapokat, a szimbólumaink pedig gyakran bizony ehetők. Nincs azzal semmi baj, pláne szégyellnivaló, ha valaki követi a szokásokat, kedves momentumok ezek, amiktől összekacsintunk.

Az egyik étel, ami az asztalra kerül, bármi, ami kerek: lencse, borsó, bab. Olyanok ezek a kis hüvelyes szemecskék, mint az aprópénz, tehát minél több van belőlük, annál jobb. Magyarországon az újévi lencsefőzelék szinte minden család menüjében szerepel, a klasszikus mellett akár fúziós, például indiai változatban, hosszan főzve (pl. dhal makhani). Az apró vagy magvas gyümölcsök szintén kedveltek, nálunk a mazsola tartozik ide jelképként, míg délen például a gránátalma magjai, amelyek egyébként is termékenységszimbólumnak számítanak. A különböző gabonák, a rizs, köles szintén szerencsét hozónak tartott ételek.

A disznóhús nagyon sok kultúrában hagyományos és népszerű fogás újévkor. A malac ugyanis előtúrja a szerencsénket a következő esztendőben is, de a hája, zsírja is a bőséget szimbolizálja. Nálunk lehet, hogy szimplán virsliként  vagy kocsonyaként készül el, míg Nyugat-Európában ropogós sültként, de dekorációként is felbukkan: gondolhatunk a kis malackerámiákra vagy marcipánfigurákra is, kabalaként. Amerikában egyébként káposztával fogyasztják, aminek az oka, hogy a káposzta levelei olyanok, akár egy köteg dollár, ráerősítve a gazdagság ígéretére.

Nemcsak a következő évi gazdagságra vágyunk, de általában hosszú életre is, aminek a hosszúra nyújtott tészták a jelképei. A japánoknál ez a soba tészta, míg nálunk a rétes – nyúlik, tekeredik, de minél tovább tart, annál tovább fog evilági létünk is, a mendemondák szerint.

Vannak megosztó alapanyagok is. Nálunk nem szokás halat fogyasztani újévkor, mert elúszik vele a szerencse, de a svédek és a dánok például készítik ilyenkor is, hiszen a pikkelyek pénzbőséget ígérnek. Szintén ilyen a szárnyas, ami több ponton is problémás, ugyanis a csirke elkaparja a szerencsét, a pulyka pedig elmérgesíti a hangulatot, a sült madaraktól tehát ilyenkor inkább óvakodjunk! Helyette, ha kellőképp ünnepi hangulatban maradnánk, válasszuk valamelyik kedvelt újévi sütemény receptjét. A szilveszteri linzer olyan, akár két pénzérme, de készíthetünk kelt tésztás fánkot is, mindenféle jóval töltve, hogy biztosan ennyire bőséges legyen 2023 is.

Fotók: Sebestyén László

továbbiak
Az érzelmek és a mértan találkozása | 2022 legjobb építészeti projektjei
design

Az érzelmek és a mértan találkozása | 2022 legjobb építészeti projektjei

Összegyűjtöttük az év legizgalmasabb építészeti projektjeit, amelyekkel mi is több cikkben foglalkoztunk, hiszen megérdemlik, hogy minél többen megismerjék őket. Az EU legmagasabb épülete – Varsó A brit Foster + Partners építészeti stúdió által tervezett Varso Tower 310 méteres magasságával jelenleg az Európai Unió legmagasabb épülete. Az irodáknak, éttermeknek, üzleteknek és egy tetőkertnek
Ezeket szerettük idén | 2022 legjobb enteriőrjei
design

Ezeket szerettük idén | 2022 legjobb enteriőrjei

Megszámolni is nehéz, olyan sok designprojektről számoltunk be idén is, összegyűjtöttük, melyek voltak a kedvenceink ezek közül – már ami a belső tereket illeti. Minimalista és szakrális – Apátúr Sörház, Győr Győr főterén, a patinás Lloyd-palota épületében találjuk az Apátúr Sörházat, amely több egyszerű vendéglátóipari egységnél. A Széchenyi István Egyetem és a
Édes és savanyú tökéletes egyvelege – Egy tányérnyi Irán
Sara Mosa

Édes és savanyú tökéletes egyvelege – Egy tányérnyi Irán

Tíz éve már, hogy Sara Mosa Budapestre költözött hazájából, Teheránból, Iránból. Bár egykori fotóriporterként az utazás életének mindig fontos része volt, hazájához fűződő gyökerei erősek és szilárdak – ahogyan a főzés szeretete is, amelyet édesanyja, nagynénjei és nagymamája tanítottak neki. Kultúráját átszövi az udvariasság, az alázat és az összetartozás, ami leginkább