Twisted #6 – Ételbabonák

Twisted #6 – Ételbabonák

Sok olyan ünnep van, aminek a különböző hagyományaihoz valamilyen étel preferálása vagy éppen tiltása is kötődik. A szilveszter éppen ilyen – bizonyos alapanyagok fogyasztását szerencsésnek tartjuk, míg másokra a balszerencse hozóiként tekintünk. Twisted-sorozatunk új részében ezeket mutatjuk meg!


Amikor lezárjuk az óévet és felkészülünk az új fogadására, akkor a hagyomány szerint érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyek bőséget, gazdagságot, szerencsét hoznak a házhoz. Ez nem pusztán magyar tradíció, hanem szerte a világon így van. Van abban valami megnyugtató, amikor úgy érezzük, ilyen kis apró tettekkel támogatjuk a jövőnket. Akár hisz valaki a transzcendens dolgokban, akár nem, a babonák léte valahogy átszövi a mindennapokat, a szimbólumaink pedig gyakran bizony ehetők. Nincs azzal semmi baj, pláne szégyellnivaló, ha valaki követi a szokásokat, kedves momentumok ezek, amiktől összekacsintunk.

Az egyik étel, ami az asztalra kerül, bármi, ami kerek: lencse, borsó, bab. Olyanok ezek a kis hüvelyes szemecskék, mint az aprópénz, tehát minél több van belőlük, annál jobb. Magyarországon az újévi lencsefőzelék szinte minden család menüjében szerepel, a klasszikus mellett akár fúziós, például indiai változatban, hosszan főzve (pl. dhal makhani). Az apró vagy magvas gyümölcsök szintén kedveltek, nálunk a mazsola tartozik ide jelképként, míg délen például a gránátalma magjai, amelyek egyébként is termékenységszimbólumnak számítanak. A különböző gabonák, a rizs, köles szintén szerencsét hozónak tartott ételek.

A disznóhús nagyon sok kultúrában hagyományos és népszerű fogás újévkor. A malac ugyanis előtúrja a szerencsénket a következő esztendőben is, de a hája, zsírja is a bőséget szimbolizálja. Nálunk lehet, hogy szimplán virsliként  vagy kocsonyaként készül el, míg Nyugat-Európában ropogós sültként, de dekorációként is felbukkan: gondolhatunk a kis malackerámiákra vagy marcipánfigurákra is, kabalaként. Amerikában egyébként káposztával fogyasztják, aminek az oka, hogy a káposzta levelei olyanok, akár egy köteg dollár, ráerősítve a gazdagság ígéretére.

Nemcsak a következő évi gazdagságra vágyunk, de általában hosszú életre is, aminek a hosszúra nyújtott tészták a jelképei. A japánoknál ez a soba tészta, míg nálunk a rétes – nyúlik, tekeredik, de minél tovább tart, annál tovább fog evilági létünk is, a mendemondák szerint.

Vannak megosztó alapanyagok is. Nálunk nem szokás halat fogyasztani újévkor, mert elúszik vele a szerencse, de a svédek és a dánok például készítik ilyenkor is, hiszen a pikkelyek pénzbőséget ígérnek. Szintén ilyen a szárnyas, ami több ponton is problémás, ugyanis a csirke elkaparja a szerencsét, a pulyka pedig elmérgesíti a hangulatot, a sült madaraktól tehát ilyenkor inkább óvakodjunk! Helyette, ha kellőképp ünnepi hangulatban maradnánk, válasszuk valamelyik kedvelt újévi sütemény receptjét. A szilveszteri linzer olyan, akár két pénzérme, de készíthetünk kelt tésztás fánkot is, mindenféle jóval töltve, hogy biztosan ennyire bőséges legyen 2023 is.

Fotók: Sebestyén László

továbbiak
Virágzó magnóliák öröksége a palackban | Magnolia Heritage Gin
lifestyle

Virágzó magnóliák öröksége a palackban | Magnolia Heritage Gin

Egy lengyel kézműves márka, amely mögött generációkon átívelő családi legendák, kézzel szedett gyógynövények és két végtelenül elhivatott ginrajongó áll. A brandről most Marcin Czajkiewicz mesél, aki feleségével, Aleksandrával alkotta meg a Magnolia Heritage Gint. A márkátok neve ‘örökség’ – mi a története a ti saját örökségeteknek, és miért olyan fontos számotokra,
A csibészség és a tradíciók forgataga | NÁM – Taste of Asia
lifestyle

A csibészség és a tradíciók forgataga | NÁM – Taste of Asia

Budapest gasztroszcénája egy folyamatosan változó, dinamikusan fejlődő univerzum. Ha bezár egy hely, valószínűleg jön a helyére kettő másik, azonban vannak olyan éttermek és kávézók, amelyek valahogy betölthetetlen űrt hagynak maguk után. Varga Dániel séf csendesen tért vissza a fővárosba, a fogásai azonban akkorát szólnak, hogy az egészen Ázsiáig hallatszik. Ismerd
Víz alatti kerékpárparkolók Amszterdamban
lifestyle

Víz alatti kerékpárparkolók Amszterdamban

Az amszterdami központi pályaudvaron két új kerékpárparkolót nyitnak meg, amelyek különlegessége, hogy a víz alatt találhatóak. A két hely együttesen tizenegyezer kerékpár befogadására alkalmas, így ez lesz a város legnagyobb kerékpárparkolója. A föld alatti parkoló kapcsolódik a metróhoz és a központi pályaudvarhoz, így az utazók szárazon és kerülő nélkül közlekedhetnek