Fabryka Norblina – Varsó legmenőbb helye

Fabryka Norblina – Varsó legmenőbb helye

Az értékek és a történelem őrzője, fenntartható, koncepciózus barnamezős projekt – ez a Norblin Factory, vagy lengyelül „Fabryka Norblina.” A Hype&Hyper bemutatja Varsó legújabb látványosságának történetét, egy kalandokkal teli világot.


Kalandos történelem

A gyár története a 18. század végén kezdődött, amikor a földet Franciszek Ryx, az utolsó lengyel király, Stanisław August Poniatowski komornyikja és bizalmasa megvásárolta. Villákat építtetett két melléképülettel, és akkoriban divatos angol stílusú kerttel. Az 1850-es évek elején a területet két vállalkozó, Edward Luckfield és Gustaw Henniger vásárolta meg, akik Henniger és Társai néven működtettek üzletet. A kelet-nyugati tengelyen a Ryx lakóház mellé egy gyárépületet építtettek. Ott kezdtek el ezüstözött és ezüstutánzatú fémműveket gyártani. 1859-ben a gyárházat egy szentpétervári cég vásárolta meg, amelyet a Buch testvérek alapítottak 1809-ben. Ide helyezték át a galvanizáló módszerekkel készült fém rövidáruk, valamint az úgynevezett új ezüstből készült termékek gyártását. A Buch testvérek az Orosz Birodalomban nemcsak a polgári, hanem a katonai termékek gyártásáról is ismertek voltak. 1882-ben a „Buch Brothers” márkát eladták a Norblin & Company-nek, amelyet Ludwik Norblin, húga, Albertyna és férje, Teodor Werner vezetett.

A Norblinok és a Wernerek a 18-19. század fordulóján Franciaországból és Németországból érkeztek a felosztás előtti Lengyelországba. 1892-ben Norblin, Buch Brothers & T. Werner néven kezdték meg üzleti tevékenységüket, amely a Żelazna utcában működő gyár neve is lett. Az új tulajdonosok felújították, átépítették és kibővítették a gyárépületet. Az első világháború előtt Stanisław Norblinnak köszönhetően, aki sokáig a gyár műszaki igazgatója volt, a gyártási profil a rövidáru-kereskedésről átállt speciális előregyártott termékek gyártására, huzalokat, rudakat, szelvényeket, varrat nélküli csöveket, valamint lemezeket készítettek. Az első világháború azonban keményen sújtotta a gyárat. A dolgozókat és a gépek egy részét 1914-ben Oroszországba evakuálták, ahonnan nem mindenki tért vissza.

Az 1920-as és 1930-as évek a gyár fejlődésének évei voltak. A telephelyen csarnokokat építettek az újonnan behozott gépek számára: létrehoztak egy 520T préscsarnokot, egy húzómalom– és egy lőszergyártó csarnokot, és a hengerműcsarnokot is kibővítették. A termelés speciális előregyártott termékekre összpontosított, előállítottak többek között Mauser-puskákhoz és Wz. 35 páncéltörő puskához szánt lőszerhüvelyeket is. Az 1930-as évek elején a gyárat egy új, ígéretes helyre, Głowno-Osiny faluba akarták áthelyezni.

Ezeket a terveket azonban a II. világháború kitörése meghiúsította. A háború során, 1939 szeptemberében a gyár főépülete és a lőszercsarnok egy része megsemmisült. Az 1944-es év és a varsói felkelés további pusztításokat hozott, többek között a lőszergyártó csarnokok teljes lerombolását, az első gyárépület felosztását és a hengerműcsarnokok két részre szakítását.

A háború után a munkások alulról jövő kezdeményezésként elhatározták, hogy újjáépítik az egykori gyárakat, de a munka nem volt eléggé szervezett, és ürügyet szolgáltatott a végleges leromboláshoz. Az erőfeszítésekben részt vett a gyár háború előtti vezetősége: Henryk Zabłocki igazgató és Wacław Werner háború előtti tulajdonos, akiket a német megszállók még 1939-ben megfosztottak a gyár vezetésének jogától. A gyárat államosították, és nevét Walcownia Metali „Warszawa” (Fémhengermű) névre változtatták. Az 1960-as évek elején a szociális, lakó- és melléképületek egész sorát bontották le, így az igazgatási épület egy részét is. A „Warszawa” fémhengermű 1982-ig működött, ‘82 és ‘84 között kilenc gyárépület és 42 gép a berendezésekkel együtt műemlékké vált.

Az egykori Norblin gyár átalakításának előkészítő munkálatai 2009-ben kezdődtek. A projektet a terület új tulajdonosa, a Capital Park Group vállalta magára. 2011 és 2021 között a gyár újjáélesztésen ment keresztül, amely során a műemlékek jegyzékében és nyilvántartásában szereplő összes épületet, valamint más értékes elemeket konzerváltak és restauráltak. A munkálatok tervezését és építészeti felügyeletét a PRC Architekci stúdió látta el.

Barnamezős beruházás, értékek mentén

A Norblin Factory a Capital Park Group kiemelt projektje. A több mint két évszázados múltra visszatekintő gyár modern építészettel integrált történelmi épületet testesít meg. A többfunkciós komplexum több mint 65.000 négyzetméter, ebből 41.000 négyzetméteren A+ irodák találhatók, 24.000 négyzetméteren pedig egyedi szórakoztató-, kulturális-, élelmiszeripari., szolgáltató- és kiskereskedelmi egységek.

Személyes kedvencem az egyedülálló mozi, a KinoGram, amely hangulatos vetítőtermei mellett minőségi bútorokat, szarvasgombás popcornt és Közép-Európa egyetlen Moët & Chandon pezsgőautomatáját is kínálja. Az egészséges élet hívei pedig fenségesen fogják érezni magukat a Bio Bazar-ban, Lengyelország első, minősített biotermékeket kínáló piacán. A Norblin gyárban található Varsó legnagyobb éttermi területe, az öt történelmi csarnokból és 23 vendéglátóhelyből álló Food Town, ahol a világ minden tájáról származó ételt megkóstolhatunk – én személy szerint mindig az üzbég piláfot választom, de japán szusi, ukrán borscs és remek Philly cheesesteak is kapható. A koktélbárok kiválóak, a kiszolgálás pedig még csúcsidőben is kifogástalan. Jó szívvel ajánlom a New York Sour-t, amely citromlé, cukor, tojásfehérje, whisky és vörösbor tökéletes egyvelege. Az épületegyüttesben található egy hangulatos Piano Bar is, amely az egyik legrégebbi, 18. századi épületben helyezkedik el, valamint egy múzeum is. Emellett itt található Lengyelország első, magával ragadó digitális művészeti galériája, az Art Box Experience, valamint az Apple Múzeum, Európa legnagyobb Apple-termék gyűjteményével.

Ami még ennél is fantasztikusabb, az az, ahogy a kultúrát és az értékeket közvetítik, hiszen a Norblin gyár nem pusztán barnamezős beruházás, hanem komplex, értékalapú projekt. A Norblin Factory Foundation fiatal, tehetséges művészeket támogat, ezzel tisztelegve a Norblin kulturális öröksége előtt. Az alapítvány a művészet különböző ágait segíti, többek között a filmművészetet, a zenét és a formatervezést.

a teljes cikket megtalálod a H&H 6. számában!

ORDER HERE

továbbiak
Virágzó magnóliák öröksége a palackban | Magnolia Heritage Gin
lifestyle

Virágzó magnóliák öröksége a palackban | Magnolia Heritage Gin

Egy lengyel kézműves márka, amely mögött generációkon átívelő családi legendák, kézzel szedett gyógynövények és két végtelenül elhivatott ginrajongó áll. A brandről most Marcin Czajkiewicz mesél, aki feleségével, Aleksandrával alkotta meg a Magnolia Heritage Gint. A márkátok neve ‘örökség’ – mi a története a ti saját örökségeteknek, és miért olyan fontos számotokra,
A csibészség és a tradíciók forgataga | NÁM – Taste of Asia
lifestyle

A csibészség és a tradíciók forgataga | NÁM – Taste of Asia

Budapest gasztroszcénája egy folyamatosan változó, dinamikusan fejlődő univerzum. Ha bezár egy hely, valószínűleg jön a helyére kettő másik, azonban vannak olyan éttermek és kávézók, amelyek valahogy betölthetetlen űrt hagynak maguk után. Varga Dániel séf csendesen tért vissza a fővárosba, a fogásai azonban akkorát szólnak, hogy az egészen Ázsiáig hallatszik. Ismerd
Víz alatti kerékpárparkolók Amszterdamban
lifestyle

Víz alatti kerékpárparkolók Amszterdamban

Az amszterdami központi pályaudvaron két új kerékpárparkolót nyitnak meg, amelyek különlegessége, hogy a víz alatt találhatóak. A két hely együttesen tizenegyezer kerékpár befogadására alkalmas, így ez lesz a város legnagyobb kerékpárparkolója. A föld alatti parkoló kapcsolódik a metróhoz és a központi pályaudvarhoz, így az utazók szárazon és kerülő nélkül közlekedhetnek