Hollywoodi hírességekkel, az ukrán háború elemzésével és régiós filmekkel zajlott a 2023-as Berlinale

Hollywoodi hírességekkel, az ukrán háború elemzésével és régiós filmekkel zajlott a 2023-as Berlinale

Kristen Stewart, Steven Spielberg, Bono és még Zelenszkij is tiszteletét tette a 2023-as Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol Sean Penn háborús dokumentumfilmje mellett több régiós alkotás is debütált.

Bár a Berlinale kissé kevésbé glamúros, mint mediterrán testvérei, Cannes és Velence, Hollywoodtól való függetlensége okán szakmai presztízse talán a legnagyobb az európai filmfesztiválok közt. A február 16. és 26. közt zajló filmes szemle ennek ellenére nem nélkülözte a nagy neveket: Steven Spielberg életműdíját vette át itt, a többnyire független filmesekből álló nemzetközi zsűrit pedig egy nagyon is hollywoodi színésznő (és rendező) Kristen Stewart vezette, akit a rendezők intellektusa és munkájának mélysége miatt Európát és Amerikát összekötő hídként jellemeztek. Stewart a Berlinale történetének eddigi legfiatalabb zsűrielnöke. A tíznapos fesztiválon 67 ország 283 alkotását mutatták be.

A nemzetközi zsűri, baloldalon Kristen Stewarttal, az elnökkel © Richard Hübner / Berlinale 2023

Háborús one man show

A legnagyobb visszhangot mégis Sean Penn és Volodimir Zelenszkij keltették, itt mutatták be ugyanis Penn az ukrán háborúról szóló dokumentumfilmjét. Az ukrán elnök a fesztivál egyik díszvendége volt, de érhető okokból csak videóhívásban jelentkezett be, és arról értekezett, hogy a kultúra, a művészet, így a film sem lehet független a politikától, főleg, ha tömeges gyilkosságokkal és terrorral találja szemben magát. Szerinte az alkotóknak két választásuk van: vagy kiállnak a gonosszal szemben, vagy a gonoszt segítve csendben maradnak. Az előbbi mellett döntöttek a Berlinale szervezői: nem hívtak meg egyetlen orosz vagy orosz támogatással készült filmet sem, és jelképét, az Arany Medvét pedig az ukrán nemzeti zászló színeire festették.

Zelenszkij a megnyitón © Sandra Weller / Berlinale 2023

A közönség hosszú ideig tartó vastapssal fogadta a beszédet, ahogy aztán az orosz-ukrán háborút bemutató dokumentumfilmet, a Szuperhatalmat is. A Sean Penn és Aaron Kaufmann nevéhez fűződő dokuval kapcsolatban azonban a kritikusok már kevésbé voltak lelkesek. Bár egyöntetűleg dicsérték a film elkészítése mögötti szándékot, Penn politikai aktivizmusát és a diskurzus fontosságát, több neves szaklap is úgy vélte, az ígértnél végül jóval kevésbé ismerhetjük meg a főszereplőként aposztrofált Zelenszkijt, és jóval többet látunk az ötletgazda Sean Pennből, aki szinte az összes jelenetben szerepel.

Aaron Kaufmann és Sean Penn © Alexander Janetzko / Berlinale 2023

Medvék minden mennyiségben

A fesztivál fődíját, az Arany Medvét a veterán francia dokumentumfilmes, Nicolas Philibert Sur l'Adamant (Az Adamanton) című műve nyerte el, amely a Szajna párizsi szakaszán, egy állóhajón működő pszichiátriai járóbeteg-gondozó, az Adamant mindennapjait örökítette meg, ahol a művészi alkotófolyamatok részei az aktív terápiának.

A zsűri nagydíja, az Ezüst Medve Christian Petzoldnál landolt Afire (Vörös égbolt) című komédiája miatt, ami a rendező készülő trilógiájának második része. A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét Philippe Garrel kapta, aki A Le grand chariot (A nagy szekér) című filmjét gyerekeivel közösen készítette. A zsűri különdíját egy francia-portugál koprodukció nyerte el, João Canijo Mal Viver (Rossz élet) című drámája. Végül pedig a Berlinale történetének legfiatalabb nyertese kapta a legjobb főszereplőnek járó Ezüst Medvét: a nyolcéves Sofía Oteró a 20,000 Species of Beesben (Húszezer méhfaj) nyújtott alakítása miatt. A legjobb mellékszereplő Ezüst Medvéjét Thea Ehre vitte haza a Bis ans Ende der Nacht-beli (Az éjszaka végéig) szerepe miatt. A legjobb forgatókönyv Angela Schanelecé és a Music (Zene) című német-francia-szerb filmé lett. A valamely alkotói területen (zene, díszlet, vágás, kameramunka) mutatott kiemelkedő teljesítményért járó Ezüst Medvét a francia Hélène Louvart, a Giacomo Abbruzzese rendezte Disco Boy operatőre kapta.

Erhardt Domonkos: Szemem sarka

Animáció, háború és rövidfilm a régióból

Az ifjúsági, Generation 14+ kategóriában mutatták be a magyar Erhardt Domonkos Szemem sarka című animációs diplomafilmjét, amely azt a különleges pillanatot mutatja be, amikor a budapesti éjszakában két idegen fiatal élete egy egymásra nézés erejéig összefonódik. A rövidfilm elismerő oklevelet kapott (Special Mention) a zsűritől. Ugyanígy Special Mentiont érdemelt a cseh Deniska umřela (Dede halott), amely a prágai Philippe Kastner alkotása egy kutya haláláról és a gyász folyamatáról. A dokumentumfilmek közt újra előkerült az ukrajnai háború témája: az Encounters kategóriában kiemelték a Vitaly Mansky, Yevhen Titarenko Shidniy front (Keleti front) című filmjét, amely lett-cseh-ukrán koprodukcióban készült. Ugyan díjat végül nem kapott, sikerrel mutatták be a magyar Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta sci-fi animációját, a Műanyag égboltot. Az élőszereplős és animációs technikával készült mű egy posztapokaliptikus testhorror, amely 2123 Budapestjén játszódik, amikor a város egy kupola alatt létezik, mivel a Föld élővilágának a nagy része kihalt. A történet középpontjában egy szerelmespár, István (Keresztes Tamás) és Nóra (Szamosi Zsófia) áll.

Forrás: Variety, Népszava, Berlinale
Nyitókép: Daniel Seiffert / Berlinale 2018

továbbiak
Egy kábelrendszerező designtörténete
design

Egy kábelrendszerező designtörténete

Egy tárgy, ami segít egy kényelmesebb otthoni munkaállomás megteremtésében. Szerethető, szórakoztató és esztétikailag is kellemes: íme, a co.! A kábelrendszerező formai kialakításának ötlete egy véletlen megfigyeléssel kezdődött: „A telefontöltőm kábele körbetekeredett a hátizsákomban lévő torokfájás elleni pasztillák körül, így elkezdtem ötletelni, hogyan tudnám felhasználni ezt a jelenséget egy kábelrendszerező tervezéséhez”
Újra várják a terveket Csehország legmagasabb épületéhez
design

Újra várják a terveket Csehország legmagasabb épületéhez

Az Ostravában építendő felhőkarcoló tervei nem feleltek meg a városvezetésnek, így újra megnyitották a versenyt az építész irodák előtt. A tervek szerint már 2022-ben el kellett volna, hogy kezdődjön a Csehország legmagasabb épületének hirdetett ostravai felhőkarcoló építése, ám a folyamatos változtatások után végül teljesen elvetették a Chybik + Kristof által benyújtott
Ólafur Elíasson grandiózus installációt tervezett az angol tengerpartra
design

Ólafur Elíasson grandiózus installációt tervezett az angol tengerpartra

Az alkotás a dán-izlandi művésztől megszokott módon a természetre reflektál, és a nagy-britanniai Lake District pályázatát nyerte el vele. Legutóbb a katari sivatagban játszott a fényekkel és a tükröződő felületekkel Ólafur Elíasson, ezúttal pedig éppen az ellenkezője történik, ugyanis a vízpart kerül központi szerepbe. A Your Daylight Destination című installáció