BALATORIUM – a Balaton laboratóriuma

BALATORIUM – a Balaton laboratóriuma

Augusztus utolsó hétvégéje a sérülékeny Balatonról szól! BALATORIUM ökológiai x kulturális hétvége 2022. augusztus 26-28. között Tihanyban és Örvényesen.

Fotó: szabadonbalaton

Mi a BALATORIUM?

Röviden: kutatók és alkotók összefogása a Balatonért.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) BALATORIUM programja közösségi események sorozata, amelyben művészek és kutatók közösen, az ökológiai művészet eszközeivel indítanak párbeszédet a Balaton – Közép-Európa legnagyobb tava – legfontosabb környezeti kihívásairól. A VEB2023 EKF által támogatott programsorozat célja, hogy kulturális programokon keresztül láthatóvá tegye a tó összetett ökoszisztémáját, és hogy hozzájáruljon a Balaton jövőjét érintő létfontosságú kérdésekben folytatott társadalmi párbeszédhez.

A PAD Alapítvány koordinálta program koncepciójának kialakításában számos szakértő, kutató és kutatóintézet vett részt, többek között a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága és a Pannon Egyetem Limnológia Kutatócsoportja.

Mi az ökológia? Mi köze van a Balatonhoz?

Az ökológia (magyarul: környezettan) az élettereket, az élőlények és a környezet kapcsolatait vizsgáló tudományág. Ebből a nézőpontból a Balaton nemcsak egy tó, hanem összetett élőhely, melynek folyamatait az ember is nagymértékben befolyásolja. A Balaton és a körülölelő mintegy tízszer nagyobb vízgyűjtő terület összességében egy ember által aktívan alakított és befolyásolt táj. Nem mindegy, milyen szerepet vállalunk ebben az összetett rendszerben: az ökoszisztéma érzékeny egyensúlyának felborulása a mi életünket is befolyásolja. A Balaton jólléte és élhetősége közös érdekünk, fenntartásáért nekünk kell cselekednünk.

De mit tehetek én?

A kutatók mellett mindannyian sokat tehetünk a tó és térség környezeti állapotának megőrzéséért, alakításáért, többek között saját igényeik újragondolásával, a természeti környezet igényeinek előtérbe helyezésével, vagy a hiteles forrásból való informálódással. A BALATORIUM ökológiai x kulturális hétvége programjai szeretnék a mindennapokba is elhozni a Balaton ökológiai szemléletét, az alkalmazkodó, tudatos tó- és tájhasználatot.

Élményalapú ismeretszerzés

A BALATORIUM ökológiai x kulturális hétvége programjai sokszínűen és közérthetően mutatják be a Balaton környékének ökológiai kihívásait. Szó lesz a tavat is érintő éghajlatváltozás kapcsán a vízminőségről, a nádasokról, a tó mikroszkopikus élőlényeiről (például az algákról) és ezek kapcsolatáról, az ökológiai gazdálkodás hatásairól a Balaton vízgyűjtő területein, a talaj élőlényeinek fontosságáról, a Balaton-felvidéki fás legelőkről, és még sok minden másról is! A program során a kutatók művészekkel együttműködve, élmény-szerűen dolgozzák fel a tó kapcsán felmerülő kérdéseket, kihívásokat.  Az eseményre készülő emberi hajtású vízijárműveken ülve tudhatsz meg többet a Balaton vízminőségéről, vagy belekóstolhatsz a szabadonbalaton által megalkotott ALGABÁR finomságaiba. Itt nézheted meg elsőként a MOME Építészeti Intézet diákjai által készített formabontó installációt, ami egy modern közösségi tér, kiállítótér és oktatási helyszín is egyben.

Fotók: Neogrády-Kiss Barnabás, szabadonbalaton

Mi lehet az a legelőlenyomatolás?  A SLOWWALK lassú tájbejárásainak egyikén a növények és a legeltetett állatok világába pillantunk be. A lassú tájbejárás során a sietős mindennapjainkból kiszakadva időt szentelünk a táj és a benne lakó élőlények megfigyelésére. A SLOWWALK júniusi eseményéről itt találsz fotókat.

Fotó: Zellei Boglárka, szabadonbalaton

A BALATORIUM programban résztvevő fő partnereink: PAD Alapítvány, szabadonbalaton, MOME, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, Pannon Egyetem, Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület.

Minden, Balatont szerető helyi lakost és nyaralót vár a BALATORIUM ökológiai x kulturális hétvége 2022. augusztus 26-án a Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben és augusztus 27-28-án az Örvényesi Szabadstrandon.

A BALATORIUM ökológiai x kulturális hétvége a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa jóvoltából, a BALATORIUM projekt részeként a PAD Alapítvány koordinációjával jött létre.

A BALATORIUM ökológiai x kulturális hétvége részletes programja itt található.


továbbiak
Együtt a fenyők ölelésében | A Balaton kapujában vár a Pine Weekendhouse
design

Együtt a fenyők ölelésében | A Balaton kapujában vár a Pine Weekendhouse

A házigazdák szavaival élve – “alig 50 percre Budapesttől“, a Balaton északi kapujában szólítja meg a pihenni vágyókat a tökéletesen megkomponált, de mégis a természettel együtt lélegző Pine Weekendhouse. A boutique vendégház, kinek kedve szerint egy közösségi tér vagy akár egy elkülönült privát hely, ahol a gasztronómia, a művészet és a
Pár perc béke egy doboz jeges teával – Calm Tea
branding

Pár perc béke egy doboz jeges teával – Calm Tea

Bárki, aki egy kicsit is elmerült a kínai teakultúra világában, tudja, hogy olyan téma ez, amit nehéz lenne egyetlen gondolatba sűríteni. Ugyanakkor fémdobozba talán lehet – gondolta Kövecses Olivér, majd minden tudásával és lelkesedésével megalapította a Calm Teát. A csésze tea nem csak néhány rügy és levél forró vízzel leöntve – egy
A világ legveszélyesebb motorversenyének pillanatait láthatjuk a TELEP Galériában
fotográfia

A világ legveszélyesebb motorversenyének pillanatait láthatjuk a TELEP Galériában

Guld Péter fotográfus, újságíró Thousand Tales című fotókiállítása ezúttal a TELEP Galériában nyílt meg. A tárlat a motorosok körében legendásnak számító Man-szigeti TT versenyt mutatja be, amely a kezdetek óta száznál is több emberéletet követelt, mégis függőséget okoz a versenyzőknek, fotósoknak és újságíróknak egyaránt. „(…) joviális, kissé telt termetű gyermekként cseresznyét