Pár perc béke egy doboz jeges teával – Calm Tea

Pár perc béke egy doboz jeges teával – Calm Tea

Bárki, aki egy kicsit is elmerült a kínai teakultúra világában, tudja, hogy olyan téma ez, amit nehéz lenne egyetlen gondolatba sűríteni. Ugyanakkor fémdobozba talán lehet – gondolta Kövecses Olivér, majd minden tudásával és lelkesedésével megalapította a Calm Teát.

A csésze tea nem csak néhány rügy és levél forró vízzel leöntve – egy hatalmas ország története, hagyományai és szellemisége tárulnak fel benne, ha méltó módon készítik és fogyasztják. Az ízeket maga a tealevél típusa és feldolgozási módja (melyekbe itt nyújtottunk korábban betekintést) is meghatározza. Nehéz ezt úgy megmutatni, hogy bárki bárhol könnyedén megértse, akkor is, ha nem egy teaszertartáson vesz részt. Kövecses Olivér 2011-ben a Corvinus Egyetem pénzügy-szakos hallgatója volt, amikor szabad óráira elfoglaltságot keresett. Képbe került a nyelvtanulás, azon belül a kínai – először praktikus okokból, de úgy gondolta, hogy izgalmas választás lehet, ráadásul a jövőre nézve is van benne potenciál.

Egy félévet követett még egy, majd azon kapta magát, hogy elnyert egy ösztöndíjat, amivel Sanghajba költözött egy évre, anyanyelvi közegben pallérozni a nyelvtudását. Később ezt ismételte meg Hangcsouban, amely 300 km-rel odébb egy 10 milliós nagyváros, és egyébként híres teatermelő vidék. Amikor hazaköltözött, a teák szeretete és persze a tealevelek is jöttek vele. Szerette volna megmutatni, amit kint tanult, ezért megalapította a Green Tea Leaves-t és kereskedelembe fogott. Valahogy ez mégsem vált be üzletileg, így újra kellett terveznie.

Időközben otthon maga is nagyon sokat kísérletezett a teakészítéssel és rájött, hogy a Kínából, Japánból és Indiából származó tealevelek, különösen a zöld oolong fajta nagyon izgalmas ízeket nyújt hidegen is. Miután keresett megfelelő gyártópartnert, az italt egyfajta hűsítő cold brew-ként mutatta be tavaly. A kisüzemi körülmények között készülő Calm Teára pozitív volt a közönség reakciója, de ekkor még kevesen ismerték, ráadásul több visszajelzés érkezett az ízek finomhangolására vonatkozóan. Olivér nem torpant meg, hanem közel 150 kísérletet végzett, hogy a zöld tea karaktere még inkább feltűnő legyen, de ne legyen tolakodó. Változtatott az áztatási módon, emellett friss gyömbért, citromot és kevés termelői mézet is csempészett a keverékbe. Így az íz nem kesernyés, de nem is illan el hamar. Persze a folyamatnak vannak olyan részei, amit nem tudott egy ponton túl jobban optimalizálni: például, hogy a legtöbb üzem, ahol fémdobozos italokat palackoznak (amely a lehető legjobb választás volt számára, hiszen amellett, hogy elnyújtja a termék szavatosságát, újrahasznosítható is), nincs berendezkedve a főzésre, ezért egy gyárban készül a tea, egy másikban pedig dobozba kerül. A kísérletezés azonban folyamatos, így Olivér már most azon gondolkozik, milyen új termékeket mutasson meg.

Jó termékhez jó arculat jár, ezért lett kifejezetten sikeres a Studio Ü-vel való közös munka. A budapesti grafikus stúdió Ázsia kicsit popos, kicsit tradicionális világából inspirálódott, a lányok rendhagyó színárnyalatokat és ikonikusként ható tigris-motívumot terveztek, amelyre Olivér tervezett weboldalt és kiegészítő elemeket. Erre a karakterességre az ember rögtön felkapja a fejét, ennek köszönhetően a termék egyre sikeresebb, országszerte már 50 helyen kapható. Az eredményért pedig megérte a fáradtság – a természetes, izgalmas karakterű tea teljesen újraírja a jeges tea definícióját. Hűtve és hűtetlenül is kiváló és ha kompakt módon is, de bepillantást enged az ázsiai teakultúra univerzumába. Érdekes egyébként, hogy a zöld teára alapvetően élénkítőként tekintünk, a teafogyasztás hagyományának szertartásossága miatt azonban itt inkább arra buzdít minket, hogy álljunk meg a napi pörgésben és amíg elkortyoljuk az italt, lassan, addig figyeljünk erre és semmi másra. Olyan ez, mint magunkkal vinni egy doboz békét, ami, ha néhány pillanatra is, de jobb hellyé teszi a világot.

Calm Tea | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Oroszország nélküli többpólusú világ fog létrejönni – interjú Vigóczki Mátéval
community

Oroszország nélküli többpólusú világ fog létrejönni – interjú Vigóczki Mátéval

Nyugati szankciók súlyos következményekkel, hadműveleti sikerek részbeni hiánya, irreális szuperhatalmi vágyak, szűkülő mozgástér. Többek között ezekről beszélgettünk az orosz-ukrán háború mentén Vigóczki Máté György Oroszország-szakértővel. Fél éve tart Oroszország agressziója Ukrajna ellen. Az oroszok általános offenzívát indítottak, majd visszavonultak bizonyos területeken. Az utóbbi időben a Donbaszra koncentráltak, ahol eredményeket értek
Klasszicizmus és modern elegancia találkozik ebben az ukrajnai fagyizóban
east

Klasszicizmus és modern elegancia találkozik ebben az ukrajnai fagyizóban

Ez a futurisztikus hangulatú fagyizó Odesszában nyitotta meg kapuit, nem sokkal az orosz-ukrán konfliktus kezdete előtt. Pár hét működés után az ablakokat deszkákkal borították be, majd sokáig nem tudták, valaha újra kinyithat-e a hely – egészen mostanáig. Íme, a TAIU! A TAIU vagy „ТАЮ” kifejezés ukránul azt jelenti „olvadok”, ami a
A világ legveszélyesebb motorversenyének pillanatait láthatjuk a TELEP Galériában
fotográfia

A világ legveszélyesebb motorversenyének pillanatait láthatjuk a TELEP Galériában

Guld Péter fotográfus, újságíró Thousand Tales című fotókiállítása ezúttal a TELEP Galériában nyílt meg. A tárlat a motorosok körében legendásnak számító Man-szigeti TT versenyt mutatja be, amely a kezdetek óta száznál is több emberéletet követelt, mégis függőséget okoz a versenyzőknek, fotósoknak és újságíróknak egyaránt. „(…) joviális, kissé telt termetű gyermekként cseresznyét