fbpx
Nyomj Entert







Barokk plébániából kortárs iskolatér

A Public Atelier együttműködésben a FUUZE építészeti irodával egy barokk épületnek adott új életet Vřesovice településén, Csehországban. A nemzeti kulturális emlékmű érzékeny építészeti beavatkozásokkal egészült ki, a végeredményben pedig találkozik az örökségmegőrzés és a kortárs esztétika.

Az egykor plébániaként működő épület 2013 óta ad otthont a Vřesovice Általános Iskolának. Tetőszerkezete javításra szorult, az iskolának több osztályteremre, kapacitásnövelésre volt szüksége, valamint szabadabb közlekedési útvonalra az egyes funkciók között. Emellett a belső udvart is szerették volna hasznosítani.

Az épületen belüli egyszerűbb és nyitottabb közlekedés érdekében az építészek új átjárók létesítését javasolták, hogy a különálló épületegyütteseket összekapcsolják – így a régi és új építészeti elemek összefonódnak, de vizuálisan mégis elkülönülnek egymástól.

Az eredeti épületrészek új klasszikus homlokzattal, egyszerű vörös tetőcseréppel és réz elemekkel egészültek ki. Ezzel kontrasztban az újonnan létesített elemek egyszerű, letisztult geometriával és kék, sárga, piros, zöld homlokzattal rendelkeznek. Az élénk és játékos színválasztás a belső terekben is hangsúlyossá válik.

„Figyelembe véve az iskola igényeit, a történelmi épület kialakítása számos korlátozással járt. Az új építészeti elemek nemcsak az itt tanuló diákok és a tanárok körülményeit javították, hanem az iskolában töltött idejüket egyfajta térélménnyé is alakították” – tették hozzá az építészek.

Az új átjárók biztosítása mellett az épület belső terei is átrendeződtek: a fő funkciók nagy része az első emeleten kapott helyet, így az osztálytermekből kilátás nyílik a közelben elhelyezkedő Szent Péter és Szent Pál templomának épületére.

Fotók: Boysplaynice (Jakub Skokan, Martin Tůma)

Public Atelier | Web
FUUZE | Web

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük