Becsengettek! | Hazai designkörkép iskolakezdéshez

Becsengettek! | Hazai designkörkép iskolakezdéshez

A gondtalan nyári hónapok után minden visszarendeződik a régi kerékvágásba – legalábbis reméljük. Az előző tanévet keresztülhúzta a koronavírus, jött az online oktatás, de most már igazán itt az ideje, hogy tényleg becsengessenek. Hogy könnyebben induljon az ősz, körbenéztünk a hazai designpiacon, mi mindennel lenne érdemes megpakolnunk az iskolatáskát vagy felfrissítenünk az íróasztalunkat!

Füzetek & miegymás

A papírmániások, a folyton firkálók, a serényen jegyzetelők és papír-írószer függők aligha figyelik a naptárat: nekik ugyanis teljesen mindegy, épp milyen hónapot írunk, füzet mindig kell! Amit most kapásból beszereznénk, azok a kismaska kézzel készült füzetei. Csikós Kornélia noteszei első látásra elrabolták a szívünket: semmi túlgondolás, csak letisztult design, igazi kraft a javából.

A kismaska füzeteit megtaláljátok az Instagramon, illetve beszerezhetitek őket az Ever After Budapest boltban

Legjobban persze azt szeretjük (mert igen, mi is a papírmániások táborát erősítjük ­– a szerk.), ha elveszhetünk egy papírbolt polcai között, és egyesével tapogathatjuk végig az áhított noteszt, füzetet, tollat, miegymást. Szerencsére ismerünk jópár klassz lelőhelyet: a Klauzál utcai Lúd Laborban Mónus Noémi márkája, a Papetri Paperworks termékei mellett mindenféle földi jótól roskadoznak a polcok. Itt a leggyakrabban a csodaszép csomagolópapírokkal és a Kaweco-tollakkal szemezünk.

A Papetri Paperworks csodáit keressétek a Lúd Labor polcain vagy a webshopban

A másik tuti tippünk az egyetemisták bejáratott helye, a Szent Gellért tér közelében fekvő Fiók, ahol ecsetfilctől kezdve a modellező gyurmán át az iratcsipeszig mindent megtalálunk. Több külföldi márka mellett azért akadnak itt hazai designcuccok is, így például a Malinovka vagy az YKRA termékei, de megtaláljuk a boltban a Redheads jópofa noteszeit is.

Az YKRA tolltartóit megtalájátok a Fiók papírboltban, illetve a márka saját webshopjában
Még több Malinovka notesz és vázlatfüzet a webshopban érhető el
A Redheads termékeit online is megvásárolhatjátok, de érdemes benézni a Grumpy Budapestbe is, ahol további klassz cuccok sorakoznak

Már-már „tiltólistán” szerepel nálunk régi kedvencünk, a Bomo Art, mert valahányszor betérünk hozzájuk, nem tudunk úgy kilépni az ajtajukon, hogy ne vásároltunk volna valamit. Heti asztali tervező és jegyzettömb nélkül aligha tudnánk elképzelni az íróasztalunk, de nagyon szeretjük a kortárs képzőművészekkel készült kollekciójukat is – most például a Buzás Aliz tervezte ponthálós noteszre repülnénk rá szívesen. A tuti papírcuccok mellett itt találjuk a Temporary Designer Tattoos márka kifejezetten a Bomo Art számára tervezett ideiglenes tetováláskollekcióját is.

A Bomo Art a város több pontján is vár Benneteket, legyetek akár Budán, akár Pesten
Ha a Bomo Art grafikáit nem csak füzeten látnád szívesen, hanem magadra is öltenéd, csapj le a Temporary Designer Tattoos kollekciójára az üzletben vagy a Bomo Art webshopjában

És ha már bullet journal notesz, akkor kétségkívül DOT for You. Évek óta örömmel használjuk klasszikus IRKA határidőnaplójukat, az IRKA BLANK dátum nélküli tervezőt pedig kifejezetten olyanoknak ajánljuk, akik most indítanák el az évet. Fekete színben még elérhető pár darab.

Az IRKA BLANK mellett akad még képeslap és Budapest poszter is a DOT for You webshopjában

A bujo szerelmeseinek, és azoknak, akik szívesen dekorálják a noteszeiket mindenféle beragasztással, matricával, washi tape-pel és egyebekkel, abszolút „must have” darab egy (vagy több) ArtiStamp pecsét. A figurás pecsétek mellett Ex Libris pecsétet is találunk Káposztás Judit webshopjában, aminek a könyvmolyok és a könyvet folyton kölcsönadók is hasznát vehetik.

Az ArtiStamp pecséteket a Lúd Laborban is beszerezhetitek, de online is érdemes körülnézni, illetve egyedi rendelés leadására is van lehetőség

Tolltartók, nem csak iskolásoknak

A kreatív alkotáshoz elengedhetetlen kellékek mindig önálló életre kelnek, ezt minden anyuka tudja. Az írószereknek szánt doboz vagy üres tejfölös vödör bár megoldásnak tökéletes, de ha szép rendet szeretnénk vágni a káoszban, akkor tudunk egy jobbat. A HeppHabit kézzel nyomott, pamutvászonból készülő termékei között olyan praktikus tárolókat találunk, mint a krétatartó, a feltekerős, akár 40 ceruzához is elegendő tolltartó, vagy a pingálók kedvencének számító ecsettartó.

A HeppHabit természetes vászontáskái, illetve egyéb kiegészítői sokféle mintával érhetők el. Érdemes körülnézni a webshopon

Tolltartóval szinte Dunát lehetne rekeszteni, hiszen itt vannak a már említett YKRA egyszínű vagy épp mintás darabjai, a fenntartható designt képviselő RePityke egyszerű kialakítású zippzáros tolltartói – van tehát miből válogatnunk. A már említett Bomo Art számára például Ducsai Judit, a Ducsai. Leather. Goods márka képviselője tervezett háromféle fazonú tolltartót: a „Sketch” és a „Collage” névre kereszteltek erős vászonból, míg az „Etching” vörös vagy fekete bőrből készült.

Maximalistáknak és minimalistáknak: balra a Bomo Art, jobbra a RePityke tolltartója

Tízórai & uzsonna

A zero waste életmód térhódításával egyre tudatosabban figyelünk nemcsak arra, hogy mit eszünk, hanem az étel csomagolására is. A Shamobags palettáján találunk frissentartó méhviaszos kendőt, melyet az Evuska márkával közösen készítettek. Ugyanitt a tudatosan étkező felnőttek választhatják a fából készült kanalat, kést és villát, melyet aztán csinos csíkos evőeszköztartóba csomagolhatnak.

A zero waste és a fenntarthatóság híveinek mindenképp érdemes csekkolniuk a Shamobags webshopot

A tízórainak szánt szendvics és gyümölcs jó helyen lesz a Kivibag vicces és vidám tasakjaiban is: náluk többféle méret közül is válogathatunk, amibe nemcsak szendvics, hanem akár egy komplett ebéd is beleférhet. Nem csak gyerekes szülőknek, de metróaluljáróban péksütit futva vásárlóknak is felírnánk receptre.

Többféle minta, fazon és méret közül lehet választani a Kivibag kínálatában. Számos csomagolásmentes boltban megtaláljátok a termékeiket, de webshopon is rendelhettek tőlük

Oviba & suliba

A HeppHabit háza táján is nagyon sokféle mintázatú oviszsákot, tornazsákot találunk, de akár általunk kigondolt mintával is kérhetjük a kiszemelt darabokat. Ha a natúr helyett valami élénk színű kiegészítővel vérteznénk fel a kiscsoportosunkat, akkor a BIMBA design háza táján érdemes szétnéznünk.

Tornazsák, ovis zsák, játszószőnyeg és még sok minden más a Bimba design online polcain

Évek óta slágertermék nálunk – pedig nincs is óvodás gyerekünk – a Printa kedves kis párnababája, amiből mi most az alpakás verzióra szavazunk.

Nemcsak párnababák, hanem sok minden más is vár Benneteket a Printa Rumbach Sebestyén utcai üzletében, de a webshopban is érdemes körülnézni

Ha már unjuk a sok Disney-, Star Wars- és Marvel-figurás iskolatáskát, és van elég lélekjelenlétünk, hogy erről a gyerekünket is meggyőzzük, akkor a Medence ReConcept kínálatában tuti találunk megfelelő darabot. A PILO fazonok 10 literesek, újrahasznosított reklámponyvából és textilből készülnek, fényvisszaverő csík is van rajtuk – egyedi és igazán strapabíró darabok! Eggyel nagyobb méretű a TESO névre keresztelt hátizsák, amely 12 literes, vízzáró zipzárral záródik.

A Medence Reconcept főhadiszállását a Móricz Zsigmond körtérhez közel találjátok, de a legtöbb terméket az online áruházukban is beszerezhetitek

Iskolakezdés idején is gondoljatok a hazai tervezőkre. Ha tőlük vásároltok, egyedi és különleges tárgyakkal lesztek gazdagabbak, és még egy magyar kisvállalkozást is támogattok.

továbbiak
Indulj el! | Dunakanyar
egyéb

Indulj el! | Dunakanyar

Vízpart, szigetek, hegyek, festői kis falvak, gazdag történelmi emlékek: a Dunakanyar kis területe ellenére is elképesztően sokoldalú térség. Fekvésének köszönhetően csodás természeti adottságokkal rendelkezik, egyesek szerint pedig a Föld szívcsakrája is errefelé, Dobogókőn található. Ebben nehéz kételkedni, ha körbejárjuk a környéket. Az Indulj el! sorozatunk keretében mi is megtettük ezt,
Pszichedelikusan retró | BUCK.STUDIO
poland

Pszichedelikusan retró | BUCK.STUDIO

Amerika kilencvenes évekbeli underground kultúrája és a hetvenes évek pszichedelikus művészete ötvözve a kortárs minimalizmus esztétikájával: a lengyel BUCK.STUDIO [http://www.buck.pl/pl/]tervezett egyszerre modern és posztmodern enteriőrt a Wrocław központjában elhelyezkedő, Biggy [https://www.facebook.com/biggypl/] névre hallgató burger- és pizzabár számára. A Biggy étterem
Szürreális terek | Andrea Koporova
east

Szürreális terek | Andrea Koporova

Neonszerű, lágy színtónusok, szokatlan helyzetben feltűnő emberi alakok,  megrendezett kompozíciók szürrealista hangulattal társítva. A szlovák származású Andrea Koporova fotográfiái olyanok, mintha egy kaleidoszkópból figyelnénk a világot. Andrea Koporova önerőből, autodidakta módon sajátította el a fotográfia alapjait és alakította ki jellegzetes vizuális világát. A művész elmondása szerint teljesen véletlenül talált rá