Egy gyufásskatulyányi múlt

Egy gyufásskatulyányi múlt

Jiri Kubik és Jan Rambousek az ötvenes és hetvenes évek gyufacímkéiből válogatott: a több tízezer csehszlovák címkét számláló gyűjteményükből pedig hatszáz darabot könyvbe is foglaltak. A nem csak tartalmában, de kivitelezésében is különleges kiadványt 2022-ben Red Dot díjjal is jutalmazták. Íme, a Czechoslovakian.ink!

Jiri Kubik és Jan Rambousek már két évtizede dolgozik a kreatív szakmában. A mindennapos ügyfélmunkából kiszakadva azonban szerettek volna valami inspirálót alkotni, ami kiteljesíti őket. „Nagyjából két évvel ezelőtt, amikor a tóparti nyaralónkban grilleztünk, Jiri magával hozta első gyufásdoboz-címkéit, melyeket egy árverésen nyert. Volt köztük néhány nagyon szép darab a prágai állatkert gyűjteményéből, amelyekbe teljesen beleszerettünk. Miután visszatértünk a stúdiónkba, elkezdtük jobban beleásni magunkat a címkék történetébe. Tudtuk, hogy a cseh SOLO Sušice gyár a világ egyik legnagyobb gyufagyártójaként világszerte ismert volt, de túl fiatalok vagyunk ahhoz, hogy emlékezzünk az összes címketervre. Így elkezdtünk egyre több és több kollekciót vásárolni mindenféle konkrét cél nélkül, míg végül több mint 30.000 designt szereztünk be. Így arra gondoltunk, hogy ez a gyűjtemény megérdemelné, hogy könyv formájában is megmutassuk” – mesélte Jan.

Majd hozzátette, lenyűgöző számára az egyes címkék gondosan megtervezett grafikája és a különféle legyártott minták mennyisége is. Ahogy Jan is kiemelte, sok gyufacímke tartalma és üzenete ma már szórakoztatónak tűnhet, de sok közülük mégis aktuálisabb, mint valaha. „A gyufásdobozokba sűrített üzenetek alapvetően a mindennapi élet összes aspektusát lefedték akkoriban: rengeteg illusztráció az oktatás, az elővigyázatosság, az évfordulók, az egészségügyi tanácsok vagy a diétás javaslatok, és persze gyakran sokféle teljesen lényegtelen témához kapcsolódott. Vizuálisan pedig a címketerveket gyakran kettő-öt különböző élénk és világos színárnyalat, valamint egyszerű, minimalista formanyelv jellemezte, amit maga a hordozó, vagyis a gyufásdoboz mérete és a korszak nyomdatechnikája is diktált” – részletezte. Az ötletgazdák legkedvesebb címketervei közé pedig a korábban is említett prágai állatkert vagy a napi higiénia témakörét feldolgozó grafikákat sorolták. Ezeket a kor egyik meghatározó cseh művésze és illusztrátora, Vilibald Weinzettl jegyezte.

A Czechoslovakian.ink további különlegessége, hogy a kiadvány autentikus módon egy nagy gyufásdobozt idéz. „A szüleim garázsában találtunk egy ötvenéves papírtekercset. A könyv borítóján szereplő mintát pedig erre a papírra vittük fel magasnyomtatásos eljárással. Azért döntöttünk emellett a megoldás mellett, hogy a könyv egyfajta tisztelgésként öltsön alakot az adott korszak és a médium előtt” – emelte ki Jan.

Ahogy az ötletgazdáktól megtudtuk, készülőben van egy második kötet is, amit ezúttal a csehszlovák csomagolástervezésnek szentelnek. Az új kiadvány remélhetőleg év végén debütál majd. Addig is a Czechoslovakian.ink könyvet annak weboldalán tudjátok beszerezni.

Czechoslovakian.ink | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Szieszta a Lengyel-Tátrai Nemzeti Park közepén | EN Hotel Zakopane
lifestyle

Szieszta a Lengyel-Tátrai Nemzeti Park közepén | EN Hotel Zakopane

Egy hely, ami távol esik a városok nyüzsgésétől és a környezethez idomulva magaslik a Tátra vadregényes táján, miközben meleg forraltborral várja a pihenésre vágyó utazókat. Az EN Hotel Zakopane mesterien balanszíroz a luxus és a természet kínálta lehetőségek között. A tulajdonosokat, Marysiat és Kubat, valamint Kasiat és Tomeket az őseik
Néhány évtized múlva visszahúzódhat az ózonlyuk?
strategy

Néhány évtized múlva visszahúzódhat az ózonlyuk?

Az ENSZ legújabb, január 9-i környezetvédelmi jelentése alapján az Antarktisz feletti ózonlyuk cirka négy évtized múlva meg is szűnhet, és már jelenleg is a gyógyulási folyamatban van. Mindez a nyolcvanas évek végén beiktatott szabályozásoknak köszönhető, amelyeket pont ezzel a célzattal eszközölt a nemzetközi közösség. De mi változik, ha meggyógyul az
Ha Budapest, akkor tetoválás! | TOP 5
lifestyle

Ha Budapest, akkor tetoválás! | TOP 5

Mai cikkünkben öt nagyon különböző stílusú budapesti tetoválóművészt gyüjtöttünk össze, akikre érdemes odafigyelni. Időről időre elgondolkozol rajta, hogy tetováltass, de még nem találtad meg a megfelelő művészt? Esetleg már a sokadik tetkódat tervezgeted? Bármelyikről is legyen szó, érdemes lehet megismerned a most következő művészeket, akik röviden mesélnek nekünk magukról és