Egy gyufásskatulyányi múlt

Egy gyufásskatulyányi múlt

Jiri Kubik és Jan Rambousek az ötvenes és hetvenes évek gyufacímkéiből válogatott: a több tízezer csehszlovák címkét számláló gyűjteményükből pedig hatszáz darabot könyvbe is foglaltak. A nem csak tartalmában, de kivitelezésében is különleges kiadványt 2022-ben Red Dot díjjal is jutalmazták. Íme, a Czechoslovakian.ink!

Jiri Kubik és Jan Rambousek már két évtizede dolgozik a kreatív szakmában. A mindennapos ügyfélmunkából kiszakadva azonban szerettek volna valami inspirálót alkotni, ami kiteljesíti őket. „Nagyjából két évvel ezelőtt, amikor a tóparti nyaralónkban grilleztünk, Jiri magával hozta első gyufásdoboz-címkéit, melyeket egy árverésen nyert. Volt köztük néhány nagyon szép darab a prágai állatkert gyűjteményéből, amelyekbe teljesen beleszerettünk. Miután visszatértünk a stúdiónkba, elkezdtük jobban beleásni magunkat a címkék történetébe. Tudtuk, hogy a cseh SOLO Sušice gyár a világ egyik legnagyobb gyufagyártójaként világszerte ismert volt, de túl fiatalok vagyunk ahhoz, hogy emlékezzünk az összes címketervre. Így elkezdtünk egyre több és több kollekciót vásárolni mindenféle konkrét cél nélkül, míg végül több mint 30.000 designt szereztünk be. Így arra gondoltunk, hogy ez a gyűjtemény megérdemelné, hogy könyv formájában is megmutassuk” – mesélte Jan.

Majd hozzátette, lenyűgöző számára az egyes címkék gondosan megtervezett grafikája és a különféle legyártott minták mennyisége is. Ahogy Jan is kiemelte, sok gyufacímke tartalma és üzenete ma már szórakoztatónak tűnhet, de sok közülük mégis aktuálisabb, mint valaha. „A gyufásdobozokba sűrített üzenetek alapvetően a mindennapi élet összes aspektusát lefedték akkoriban: rengeteg illusztráció az oktatás, az elővigyázatosság, az évfordulók, az egészségügyi tanácsok vagy a diétás javaslatok, és persze gyakran sokféle teljesen lényegtelen témához kapcsolódott. Vizuálisan pedig a címketerveket gyakran kettő-öt különböző élénk és világos színárnyalat, valamint egyszerű, minimalista formanyelv jellemezte, amit maga a hordozó, vagyis a gyufásdoboz mérete és a korszak nyomdatechnikája is diktált” – részletezte. Az ötletgazdák legkedvesebb címketervei közé pedig a korábban is említett prágai állatkert vagy a napi higiénia témakörét feldolgozó grafikákat sorolták. Ezeket a kor egyik meghatározó cseh művésze és illusztrátora, Vilibald Weinzettl jegyezte.

A Czechoslovakian.ink további különlegessége, hogy a kiadvány autentikus módon egy nagy gyufásdobozt idéz. „A szüleim garázsában találtunk egy ötvenéves papírtekercset. A könyv borítóján szereplő mintát pedig erre a papírra vittük fel magasnyomtatásos eljárással. Azért döntöttünk emellett a megoldás mellett, hogy a könyv egyfajta tisztelgésként öltsön alakot az adott korszak és a médium előtt” – emelte ki Jan.

Ahogy az ötletgazdáktól megtudtuk, készülőben van egy második kötet is, amit ezúttal a csehszlovák csomagolástervezésnek szentelnek. Az új kiadvány remélhetőleg év végén debütál majd. Addig is a Czechoslovakian.ink könyvet annak weboldalán tudjátok beszerezni.

Czechoslovakian.ink | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Elmosódott határvonalak | TRAUMA / NOSTALGIA III.
design

Elmosódott határvonalak | TRAUMA / NOSTALGIA III.

A Symposion hiánypótló kiadványa a régiós emlékezet útvesztőibe kalauzol el minket. A Symposion egy szerbiai székhelyű független kiadó, ami – ahogy a neve is sugallja – különböző médiumokban igyekszik körbejárni a posztszovjet országok történelmét és jelenét. Repertoárjukban megtalálhatók popkulturális antológiák, albumok és konceptkönyvek egyaránt. A TRAUMA sorozatot megelőzően három korábbi tematikus számuk
Budapesti Horror | Interjú Szöllősi Gézával
design

Budapesti Horror | Interjú Szöllősi Gézával

Cikkünkben Szöllősi Géza képzőművésszel beszélgetünk, aki sokak számára a Taxidermia mozifilm (2006) látványtervezőjeként ismert, azonban művészete ennél mégis jóval sokrétűbb. Gyere és merülj el a budapesti horror világában! Alapvetően tervezőgrafikát végeztél. Hogyan jutottál el odáig, hogy szerves anyagokból készíts műalkotásokat? Pesti külvárosi gyerekként a nyolcvanas években a képzőművészet úri huncutságnak
Alkot az ipszilon – Batykó Róbert és Keresztes Zsófia önálló kiállítása Budapest szívében
design

Alkot az ipszilon – Batykó Róbert és Keresztes Zsófia önálló kiállítása Budapest szívében

Az acb Galéria legfrissebb kiállításai között két olyan kortárs magyar képzőművészt ismerhetünk meg, akikkel igazán érdemes képbe kerülni. Az Y-generációs alkotók munkáival izgalmas vizekre evezhetünk: míg Keresztesit monumentális, nőiséget megtestesítő mozaikszobrai jellemzik – ezúttal egy kis csavarral kiegészülve –, addig Batykó egy élénk színű, konzumerista elemekre épülő papírkollázs sorozatot mutat be. Mindketten