Brutalista buszpályaudvar újult meg Brnóban | CHYBIK + KRISTOF

Brutalista buszpályaudvar újult meg Brnóban | CHYBIK + KRISTOF

A CHYBIK + KRISTOF építészei új életet leheltek a brnói Zvonarka buszpályaudvaránk épületébe, megőrizve annak brutalista szerkezetét.

Az 1988-ban épült Zvornaka Central Bus Terminal a cseh brutalista építészeti örökség egyik figyelemre méltó példája, ami az évek múlásával egyre rosszabb állapotba került. A brutalizmus, vagy másnéven „béton brut” az egyik legmegosztóbb építészeti irányzat: sok ilyen épületet bontottak le a közelmúltban, a még meglevők egy része pedig veszélyben van. A CHYBIK + KRISTOF építésziroda 2011-ben indította el a buszpályaudvar felújítási terveit, ezzel is erősítve elhivatottságát az építészeti örökség megőrzése iránt.

„Az épületek lebontása globális probléma” – emelte ki Michal Kristof, a CHYBIK + KRISTOF társalapító építésze. „Építészekként az a szerepünk, hogy bekapcsolódjunk a diskurzusba és megmutassuk, hogy nem kell mindig tiszta lappal indítani. Figyelembe kell vennünk a már meglévő épületeket is, fokozatosan dolgoznunk kell azon, hogy ne csak alkotásról, hanem átalakításról is beszéljünk” – tette hozzá.

A tervezés során fontos szempontként fogalmazódott meg az épület eredeti identitásának megőrzése, továbbá annak egy funkcionális egységgé alakítása. Az eredeti szerkezet megőrzése mellett a CHYBIK + KRISTOF építészei igyekeztek az épületet korszerűbbé is tenni, ami megfelel az aktuális társadalmi igényeknek.

A megújított szerkezet alapja az átláthatóság, amely kiemeli a feltárt mennyezeti hálót. Radúz Russ, a pályaudvar építésze előtt tisztelegve a jellegzetes betonelemeket megtartották, az eredeti négyszögletű alaprajzot pedig falak nélküli, nyitott térré alakították, ami az egyszerűbb hozzáférést és a nagyobb biztonság érzetét hangsúlyozza. A kopott szerkezetek új megvilágítást kaptak, a pályaudvaron pedig olyan funkciók kaptak helyet, mint egy információs iroda, jegykiadó, váróterületek és tájékozódási jelzőrendszer az akadályozottsággal élők számára.

Ezzel a kialakítással a CHYBIK + KRISTOF építészei az épületet dinamikussá, funkcionálissá és egy közösségi térré alakították, amely a helyiek és az utasok szabad áramlását biztosítja.

CHYBIK + KRISTOF | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Pingpongasztal a sport, a design és a művészet határán | IMPATIA
design

Pingpongasztal a sport, a design és a művészet határán | IMPATIA

Az IMPATIA Lungolinea kollekciója új szintre emeli a pingpongozás élményét: a designobjektum és a műtárgy határán mozgó üvegasztalokat nem kell többé a pincében rejtegetni! Az exkluzív pingpongasztalokat az Adriano design tervezte, négyféle verzióban elérhetők: az alapmodell Lungolinea Classic mellett az aranyozott Lungolinea Gold, a bőrrel bevont Lungolinea Leather és a
Megelevenedik a Gazdálkodj okosan világa | DAIGE
east

Megelevenedik a Gazdálkodj okosan világa | DAIGE

A 2013 óta működő hazai divatmárkának, a DAIGE-nek védjegye a kulturális referenciák újraértelmezése és a vintage elemek frissé varázsolása. Legújabb pólójukon a mindenki által ismert retró társasjáték, a Gazdálkodj okosan vizuálja kel életre a márka hangulatára alakítva. Az eredeti játék enteriőrjét a jogtulajdonos Minerva Kiadó hozzájárulásával korszerűsítették: a pingpongasztalt jógaszőnyegre,
Köszi, korona! – 4. rész | NON+
business

Köszi, korona! – 4. rész | NON+

Kiss Sarolta nemcsak saját márkájának, de önnön belsőjének fejlesztésére is figyelmet fordít COVID-helyzettől függetlenül. Az egyszerű, kényelmes és spontán ruhadarabjairól ismert NON+ már a világjárvány előtt is tudatosan építkezett: amikor sok magyar márka fejvesztve igyekezett áttérni az online értékesítésre, ők felkészülten néztek szembe az ismeretlennel. Komoly üzleti stratégia, fókuszált döntések