Köszi, korona! – 4. rész | NON+

Köszi, korona! – 4. rész | NON+

Kiss Sarolta nemcsak saját márkájának, de önnön belsőjének fejlesztésére is figyelmet fordít COVID-helyzettől függetlenül. Az egyszerű, kényelmes és spontán ruhadarabjairól ismert NON+ már a világjárvány előtt is tudatosan építkezett: amikor sok magyar márka fejvesztve igyekezett áttérni az online értékesítésre, ők felkészülten néztek szembe az ismeretlennel. Komoly üzleti stratégia, fókuszált döntések és alázatos csapatmunka a titkuk. Kiss Sarolta mesél az elmúlt egy év tapasztalatairól.

Több, mint egy éve vagyunk kénytelenek együtt élni a pandémia okozta változásokkal. Hogyan hatott a koronavírus a vállalkozásodra?

Egészen furcsa volt számunkra (is) az elmúlt egy év, és bevallom, tavaly tavasszal elég komoly izgalom volt bennünk azzal kapcsolatban, hogy vajon hogyan hat majd a NON+ jövőjére a vírus és annak gazdasági vonatkozása. Mivel sosem éltünk még át ilyet és nem rendelkeztünk hasonló tapasztalattal, a helyzet kiszámíthatatlansága meglehetősen aggasztónak tűnt, főképp amiatt, hogy a NON+ márka stratégiájában egy komoly, alaposan kidolgozott és egész évre előre, napra pontosan megtervezett rendszer szerint dolgozunk. Ez kiszámíthatóvá, átláthatóvá teszi a működésünket, stabilitást biztosít.

Az elmúlt évek során tudatosan helyeztük át a hangsúlyt online jelenlétünkre, a webshopra. Minden külföldi minta és kutatás abban erősített meg minket, hogy ez a jövő. Az éves tervünket ennek megfelelően alakítottuk – ez már jó néhány éve így működik nálunk –, ennek kiegészítése a NON+ showroom, ahová azokat a vásárlókat várjuk, akik az online helyett (vagy mellett) a személyes vásárlást részesítik előnyben. Ezzel együtt a statisztika az online vásárlás megerősödését mutatja – ez a koronavírus elterjedésével sem változott, sőt, csak még inkább beigazolódtak a számításaink. A vírussal azonban nagy kérdőjel került a képbe, aminek következményeit természetesen mi sem láttuk előre. Azt a stratégiai váltást, ami a kereskedelemet az elmúlt időszakban átalakította, mi már évekkel korábban, nem kevés nehéz döntés és dilemma közepette megléptük. A változás olykor lemondással, fájdalommal és reményekkel teli várakozással jár. Ami biztos, az az, hogy elkerülhetetlen, de ezáltal fejlődünk és haladunk előre. Mi is megküzdöttünk az átalakulással, csak korábban, annak ellenére, hogy nem tudtuk, mi vár ránk 2020-2021-ben.

Nagyon hiszek a NON+ márkában, az általa képviselt értékekben és létjogosultságában. Ebből a nagyon mély hitből, erőből tudok inspirálódni minden bizonytalan, dilemmákkal teli időszakban és helyzetben, ami megnyugtató. Az elmúlt tizenkét év, működésünk összes tapasztalata és legfőképp a vásárlóink visszajelzése abban erősít meg, hogy abszolút van létjogultsága a márkánknak, és amit ez az időszak is bizonyít, és ezért nagyon hálás vagyok.

Mivel a nemzetközi értékesítés – ami jelentősen megnövelte a feladataink hosszú sorát és a működésünk helyigényét – is egyre nagyobb hangsúllyal van jelen a márka életében, néhány hete új showroomba költöztünk, ahol elegendő tér jut a háttérfolyamatok működtetésének és vásárlóink kényelmes kiszolgálásának egyaránt. Ez újabb nagy lépés és döntés a márka életében, ami bátorságot igényelt, de azt hiszem, mostanra már jellemző rám, hogy bizonytalanabb helyzetekben még inkább igyekszem konstruktívan, hatékonyan működni, lehetőség szerint tudatosan, hosszas számolás, mérlegelés után döntéseket hozni. Előre menekülni és bizonytalan lábakon álló döntéseket hozni nem kifizetődő. A komoly stratégia, a cash flow kezelése és a tudatos márkaüzenet a kulcs minden lépést megelőzően. Bízom benne, hogy ezt a döntésünket igazolja majd az elkövetkező időszak.

Ha valamit megtanultál a pandémiának köszönhetően, mi volt az?

Minden bizonytalan helyzet arra tanít minket, hogy tudjuk értékelni azt, amink van. Hogy álljunk meg egy pillanatra, vizsgáljuk meg a körülményeinket és tegyük fel a nagy kérdést: azok a problémák, amelyeket korábban annak véltünk, valóban olyan súlyosak-e? A válaszok alapján pedig igyekezzünk életünkben a hangsúlyokat a megfelelő pontokra helyezni, és törekedni az egyensúly megtartására és a tudatosságra. Ez a folyamat általában letisztítja az ember gondolkodását és a munkafolyamatokban is segíti a fókuszáltabb működést.

Legfőképp, azt hiszem, hálásnak kell lennem a márka fogadtatásáért, vásárlóink töretlen lelkesedéséért és kitartó támogatásáért, és nem kevésbé fontos az a támogatás sem, amit a varrodánkkal való együttműködés jelent. Ők lehetővé teszik a legújabb és legkomplikáltabb ötleteim megvalósítását is. Kiemelten fontos a NON+ sikerében a háttérben dolgozó csapattagok egyénenkénti és az egymást segítő, a közös célért való alázatos munkája, amiért még hálás vagyok.

Ezen kívül nagyon fontos a profizmus – az igény, hogy megtiszteljük a vásárlóinkat azzal, hogy amit csinálunk és ahogy csináljuk, az méltó arra, hogy hozzánk jöjjenek vásárolni. A „less is more” eszmeisége és a hitelesség továbbra is a meghatározó motorja a márkának. Enélkül nem tudnánk ilyen lelkesedéssel csinálni ezt az egészet.

Ami egyéni szinten áthatja a mindennapjaimat – koronavírus ide vagy oda –, az a belső fejlődésre való igény, a csendes alakulás, a megfigyelés és a szakadatlan jóra való törekvés. Hogy jobb ember legyek és a márkával jobbá tegyem az emberek életét. Az önfeledt kényelem és a tartalmas mindennapok, önmagunk megtalálása és megélése, támogatása a cél – a ruhák nyelvén.

NON+ | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Faház a Balti-tenger egy apró szigetén
architecture

Faház a Balti-tenger egy apró szigetén

A Project Ö névre hallgató kabinegyüttes egy kis finn szigeten kapott helyet. Ez a meghitt nyaralókomplexum a teljes kikapcsolódást és kiszakadást ígéri. Kimitoön egy nagy sziget Finnország délnyugati partján, amelyet több tucat kisebb sziget vesz körül. Ezek egyike ad otthont a nemrégiben elkészült, meghitt Project Ö ( az „Ö” svéd nyelven
Bájosan geometrikus | Jess Gasztrobar
egyéb

Bájosan geometrikus | Jess Gasztrobar

A BIANCOEBIANCA lakberendezési stúdió koncepciója a temesvári Jess bárra egy Wes Anderson színpalettájában tündöklő, játékos és geometrikus formákkal teli tér kialakítása volt. A bár három részre osztott terének minden szegmensében más hangulata van, a végeredmény mégis esztétikus és izgalmas, összhangot sugárzó hely lett. A Jess kék zónája például teljesen monokróm
Történelem ihlette címke | Zbojnícka
branding

Történelem ihlette címke | Zbojnícka

Íme, egy szlovák gyümölcspárlat, amelynek vizuális elemei nemcsak sajátos karaktert adnak az italnak, de a szlovák kultúrát és tradíciót is bemutatják! A sajátos hangulatú címketervet a cseh AMOTH designstúdió készítette. A hasonló termékek vizuális megjelenésében általában a párlat fő összetevője kerül a középpontba valamilyen karakteres tipográfiával társítva, de az AMOTH