Bútorokkal mesélni: íme, a NORNA!

Bútorokkal mesélni: íme, a NORNA!

A NORNA világában mindennek jelentése van: a névválasztástól kezdve a bútordarabokat alakító koncepción át azok formavilágáig. A 2022-ben alapított márka az elmúlt egy évben több kiállításon is bemutatkozott, valamint a tervek szerint idén egy kültéri bútorcsaláddal is jelentkezni fog. Mutatjuk!


Pinezits Petra és Takács Alexandra egyetemi éveik alatt találkoztak. Elmondásuk szerint már ekkor aktívan részt vettek egymás tervezési folyamataiban: „bútorainkban mindig voltak indirekt közös pontok és azok jól kommunikáltak egymással” – jegyezték meg. Így már tanulmányaik alatt megfogalmazódott bennük egy közös vállalkozás ötlete, ami akkor még csak vágyakozás volt. Majd az egyetem után pár évig mindketten filmekben és reklámokban dolgoztak díszlet– és látványtervezőként. „Kiderült, hogy nagyon jól tudunk együtt dolgozni és kiegészítjük, megerősítjük egymást” – tették hozzá. Így indult útjára 2022-ben a NORNA.

A márka névválasztása sem véletlen, ugyanis a nornák a skandináv mitológiában a múlt, jelen és jövő istennői, akik a sors fonalait fonják. „Erre az analógiára szeretnénk koncepcióterveinket is felfűzni: ezek alapja mindig egy múltból táplálkozó kutatás, történet feldolgozása, értelmezése, és annak aktualizálása. Bútor formájában szeretnénk válaszokat adni, ezzel együtt pedig mesélni” – emelték ki. Mindemellett bútordarabjaikat időtlennek szánják, hosszú élettartammal, bízva abban, hogy a jövő generációja is ismerni és használni fogja a tárgyaikat. „A NORNA kortárs bútor a jövő generációjának, a múltból táplálkozva” – foglalták össze alkotói hitvallásukat.

Első, Námi elnevezésű kollekciójukat is a fenti gondolatok jegyében alkották meg, aminek fő inspirációs forrását a posztmodern science fiction filmek tárgyi környezete inspirálta. A tervezőpáros megfigyelése szerint ugyanis a kortárs sci-fik látványvilágában már nem egy teljesen elrugaszkodott díszlettel és futurisztikus bútorokkal találkozhatunk, hanem egyre inkább a kortárs világhoz illő és hasonló tárgyi világgal. „A posztmodern tudományos fantasztikus filmek tárgyi környezetében bekövetkezett egyik legfontosabb változást az ázsiai kultúra és filozófia hatásában véltük felfedezni. Ez például a Mátrixban vagy a Szárnyas fejvadászban, vagyis a cyberpunkban kapott nagy jelentőséget, ami a kosztümöktől kezdve az építészetig szinte mindent áthatott. A díszleteken a nosztalgikus elemek, a régmúlt stílusirányzatait megjelenítő tárgyak hatása is tetten érhető, amely mindkét film vizuális világát nagyban meghatározta és megváltoztatta a korábbi idealista, futurista jövőképekhez képest. A Szárnyas fejvadász című film épített tereiben például a geometrikus formák dominálnak, amelyet organikus, lágy bútordarabok ellensúlyoznak” – részletezték. Így a Námi bútorcsalád mindhárom darabját a minimalista, grandiózus terek, valamint az ezekben megjelenő boltívek formálták.

A NORNA jelenleg legújabb, Skadi elnevezésű kollekcióján dolgozik, amit a tervek szerint még az idén szeretnének bemutatni. Ezúttal a fő fókuszt azonban a kültéri használatra helyezik: „Szeretjük az új kihívásokat, és egy kültéri termék tervezésénél az eddigiek mellett más szempontokat is figyelembe kell vennünk. Miközben kutattuk a piacon fellelhető kültéri bútorokat, már megfogalmazódtak bennünk újabb ötletek és témák, így valószínűleg a jövőben is szeretnénk kültérre tervezni. Izgalmas terepnek érezzük, emellett pedig nem zárjuk ki, hogy ezek a bútorok majd ugyanúgy részei lehetnek egy belső térnek is” – osztotta meg velünk a tervezőpáros.

Fotók: Talabér Géza

NORNA | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
A csibészség és a tradíciók forgataga | NÁM – Taste of Asia
lifestyle

A csibészség és a tradíciók forgataga | NÁM – Taste of Asia

Budapest gasztroszcénája egy folyamatosan változó, dinamikusan fejlődő univerzum. Ha bezár egy hely, valószínűleg jön a helyére kettő másik, azonban vannak olyan éttermek és kávézók, amelyek valahogy betölthetetlen űrt hagynak maguk után. Varga Dániel séf csendesen tért vissza a fővárosba, a fogásai azonban akkorát szólnak, hogy az egészen Ázsiáig hallatszik. Ismerd
Palvin Barbara az egyik főszereplője Eva Vik horrorfilmjének
lifestlye

Palvin Barbara az egyik főszereplője Eva Vik horrorfilmjének

A filmben egy titkos szekta egy új kígyó–ember fajközi lényt hoz létre. A 2022-es Tribeca Filmfesztiválon X-díjra jelölt cseh író és rendező, Eva Vik a fajok közötti fejlődés lehetőségeit vizsgálja a Serpentine című rövidfilmben, amelynek főszereplői Palvin Barbara magyar modell, Soo Joo Park amerikai modell és Luke Brandon Field
Víz alatti kerékpárparkolók Amszterdamban
lifestyle

Víz alatti kerékpárparkolók Amszterdamban

Az amszterdami központi pályaudvaron két új kerékpárparkolót nyitnak meg, amelyek különlegessége, hogy a víz alatt találhatóak. A két hely együttesen tizenegyezer kerékpár befogadására alkalmas, így ez lesz a város legnagyobb kerékpárparkolója. A föld alatti parkoló kapcsolódik a metróhoz és a központi pályaudvarhoz, így az utazók szárazon és kerülő nélkül közlekedhetnek