Értéket teremteni a helyi közösségnek: ilyenek lettek a 11. Mood for Wood alkotótábor installációi

Értéket teremteni a helyi közösségnek: ilyenek lettek a 11. Mood for Wood alkotótábor installációi

Újjáéledés: ezzel a hívószóval szervezték meg idén már 11. alkalommal a Mood for Wood nyári alkotótábort. A Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából és Magyarországról érkező design és építész hallgatók az oktatói csapatokkal együttműködve hat szabadtéri bútort készítettek, amelyeket a tábor helyszínéül szolgáló Cieszyn és Český Těšín – az egykori Tessény – város lakosainak ajánlottak fel. Mutatjuk, milyenek lettek a helyszín történetére és adottságaira reflektáló, fából készült közösségi installációk!

A Mood for Wood workshopok története 2015-ben kezdődött: a kezdeményezés célja, hogy az építész és design tanulmányaikat végző diákok tervezési készségeik fejlesztése mellett lehetőséget kapjanak ötleteik megvalósítására is. Az idei esemény résztvevői többfős csapatokra osztva, Lengyelország, Csehország, Magyarország és Lettország vezető építészeivel együttműködve hoztak létre Cieszyn és Český Těšín helyi közösségének igényeire szabott utcabútorokat.

A helyszín inspiráló karakterét annak sajátos története jelentette. Cieszyn a sziléziai vajdaságban, Lengyelország déli részén, a cseh és lengyel határon helyezkedik el. A város az Olza folyó (és egyben az államhatár) jobb partján fekszik: az egykori egységes város balparti része Český Těšín pedig ma Csehországhoz tartozik. A tervezői feladat szerint a résztvevők három-három bútordarabot tervezhettek a város cseh és lengyel oldalára egyaránt. A csoportok egy része a város egyik legrégebbi, történelmi részében, a cieszyni kastélyban dolgozott: a várhegyen található Cieszyn egyik legértékesebb műemléke a Piast-torony és a Szent Miklós Rotunda. Ebben a történelmi kontextusban megvalósított három projektet a Laja teaháznak, a Habsburg vadászpalota épületében található Állami Zeneiskolának, valamint a domb lábánál található Szabadtéri Múzeumnak szentelték. A csoportok többi része Csehországban, a Hrabinka természetvédelmi területen hozta létre projektjeit. Az itt található, a helyi lakosok által gyakran látogatott víztározó árvízvédelmi, tájképi, esztétikai, biológiai és rekreációs funkciókat lát el, így a Hrabinka területén helyet kapó installációk a piknikezés és a horgászat tevékenységére, valamint a teázás közbeni pihenésre fektetik a hangsúlyt.


Table for …too
Vezető építészek: Cseh András és Koninger Szilárd | CAN Architects Studio

A projekt helyszínéül egy, a Várhegy lejtőjén fekvő dombot választottak: egyik oldalán kilátással az Olza partjára és a cseh határra, a másik oldalán a Várhegyen elterülő borostyánrezervátumra. A tervezők egy egyszerű, a Szabadtéri Múzeum formáit nem elnyomó bútort terveztek, aminek alapjául a közös ülőhely archetípusa szolgált. A bútor szimbolikus módon mindenkit összeköt a határ mindkét oldalán. A természet által körülvett erdőben az asztal funkciója a használóitól függően változik: lehet játszótér, szabadtéri koncertterem, találkozóhely vagy éppen pihenőhely is. A projekt egyik különlegessége, hogy a tervezőcsapat szeretett volna olyan megoldásokat is alkalmazni, amely által a város bonyolult történetére is reflektálhatnak. Így a bútor kivitelezéséhez a cseh és a lengyel városból származó régi, sérült asztalokat és székeket is felhasználtak.


Zenei Platform
Vezető építészek: Vaclav Suba és Jakub Červenka | Studio OBJEKTOR

A bútor az I. Paderewski Állami Zeneiskolában tanuló zenészek számára készült: a tervezőcsapat projektjének nemcsak a leendő zenészek, hanem a helyi önkormányzat és a tartományi műemlékvédelmi felügyelő tetszését is el kellett nyernie. A konzultációk eredményeként született meg a Zenei Platform nevű bútor, amely kisebb koncertek helyszíne mellett a várban zajló kulturális rendezvénysorozat találkozóhelyeként is szolgál. A színpad három, 1,8 x 1,8 méter méretű, négyzet alakú modulból áll, amelyek egy 7,4 méter hosszú, rétegelt falemezből készült tartószerkezeten helyezkednek el. Az installációt alkotó modulok mozgatható elemekből állnak, amelyek kihajtva négy ember számára alkotnak kényelmes támasztékot: az egyik oldalán ülő, a másik oldalán fekvő helyzetben. A modulok összehajtva egy színpadot alkotnak, amely több zenész befogadására is alkalmas. A színpad előtt egy 5 méter hosszú pad áll, amely a kis közönség számára is helyet biztosít.


Teaház a kastély udvarán
Vezető építészek: Atelier Starzak Strebicki

A város lengyel oldalán elhelyezkedő harmadik projekt a kastély udvarán működő Leja teaházzal közös együttműködésben készült. A projekt célja, hogy nyugodt környezetet teremtsen a teaház vendégei és a kastély látogatói számára. A tervezők egyszerre egy hagyományos, de mégis kortárs installációt szerettek volna létrehozni, szem előtt tartva a wabi-sabi stílusú, japán teaházak tervezési elveit. Az így létrejött szerkezet hagyományos, túlnyúló tetővel rendelkezik, elülső falán pedig egy alacsony ajtó kapott helyet, amely lehetővé teszi, hogy az installáció használója meghajoljon, mielőtt belépne a szertartás helyszínére.


Teaház a víztározó partján
Vezető építészek: GRAU Architects

A GRAU építészeti iroda vezetésével is szintén egy teaház jött létre, ami a Hrabinka természetvédelmi területen, közvetlenül a víztározó partján kapott helyet. A megalkotott installáció egyszerű, nyitott szerkezete és négyzet alakú alaprajza a japán teapavilonok hagyományos formáját idézi. Ezt tovább fokozza a szerkezet felső részén felfüggesztett fehér szövet is, ami könnyedséget és efemer jelleget kölcsönöz a teaháznak. A belső terében elhelyezett bútor formáját pedig a hagyományos teázási szertartás szabályai ihlették. Mivel a teaház a japán ideológia elemeit követi, amely az egyszerűséget és az aszketikus kifinomultságot helyezi középpontba, ezért a pavilonban egyetlen szükséges bútor, egy asztal kapott helyet (amit a teázáshoz szükséges kellékek elhelyezésére, vagy akár padként is használhatunk), így semmi nem vonja el a résztvevők figyelmét a szertartásról és az őket körülvevő természetről.


Piknikovna
Vezető építészek: NOMAD architects

Szintén a Hrabinka víztározó helyszínen kapott helyet a NOMAD építész iroda vezetésével létrehozott piknikbútor is, ami a Piknikovna elnevezést kapta. Az installáció a közös étkezésre és pihenésre ad helyet, amit kifejezetten olyan családoknak szánnak, akik nem csak hétvégén szeretnének a helyszínre látogatni. A bútordarab formája a terep természetes lejtését követi, valamint három különböző részre oszlik, amelyek három különböző funkciót látnak el. Az első EAT modul egy tíz fő befogadására alkalmas asztalként működik és közös találkozások helyszíne, a második PLAY modul a gyerekeket szólítja meg, míg a harmadik CHILL modul a természet közelségének megtapasztalását teszi lehetővé.


Rybolov(e)
Vezető építészek: Archigrest

A lengyel Archigrest stúdió építészei által vezetett csoport Rybolov(e) nevű installációja a horgászokat szólítja meg. Az egyfajta mólóként és pihenőhelyként működő szerkezet egy 6,5 m hosszúságú, valamint egy kisebb, a víz fölé konzolosan felfüggesztett platformból áll. Tartóoszlopai között egy tető is található, ami menedéket nyújt az esős napokon. Az emelvényt speciális, akasztókkal ellátott polcokkal is felszerelték, ahol a látogatók a táskáikat is elhelyezhetik. Ezek a polcok továbbá jellegzetes grafikai kompozíciókkal díszítik az installáció szerkezetét.

Fotók: Dawid Majewski

Mood for Wood | Facebook | Instagram

Forrás: Sajtóanyag

továbbiak
Ukrán brandekkel erősített a 10. Budapest Central European Fashion Week
divat

Ukrán brandekkel erősített a 10. Budapest Central European Fashion Week

Idén is a Szépművészeti Múzeum impozáns épületében rendezték meg a 2023 tavaszi-nyári kollekcióit felvonultató divathetet, ahol több mint harminc márka mutatta be a következő szezonra tervezett darabjait. A reflektorfényen ezúttal a magyar brandek ukrán társaikkal osztoztak. Augusztus 9. és szeptember 4. közt újra az év legtrendibb rendezvénye miatt nyüzsgött a
Mi lesz a hűtőnkben és mit eszünk, ha nem lesz mit? – Az élelmiszerválság jelene és jövője
business

Mi lesz a hűtőnkben és mit eszünk, ha nem lesz mit? – Az élelmiszerválság jelene és jövője

A orosz-ukrán háború kezdete óta sok olyan témára terelődött az átlagember figyelme, amely eddig nem határozta meg a hétköznapjait. Ilyen az energiapolitika és az ahhoz kapcsolódó energiapiaci átalakulások, amelyek már érezhetőek a rezsiszámlákon, a legnagyobb pánikot pedig kezdetben az élelmiszerválságot vizionáló hangok okozták. Üres polcokat és ellátási problémákat vártunk, cserébe
Tudásmegosztás és Balaton: indul az első TEDxBalaton
community

Tudásmegosztás és Balaton: indul az első TEDxBalaton

Szeptember 10-én rendezik meg először a TEDxBalaton konferenciát, ahol olyan témák kerülnek terítékre, mint a fenntarthatóság, a jövő közlekedése, technológiai fejlesztések, vagy éppen inspiráló emberi élettörténetek. A beszélgetések sajátossága, hogy a Balatonhoz kapcsolódnak, hatásuk és tanulságaik mégis globálisan érvényesek. A szervezők, Sághy Krisztina és Végvári Imre két szenvedélyüket kapcsolták össze,