Csillaglámpa, csillagcsempe és csillagszőnyeg: interjú Franta Ági, tárgytervezővel

Csillaglámpa, csillagcsempe és csillagszőnyeg: interjú Franta Ági, tárgytervezővel

Természetes anyagok, szerethető, letisztult, skandináv formavilágot idéző tárgyak és pasztell színvilág. Vagy talán nem is inkább skandináv, hanem határozottan Franta Ági-s. De milyen is az? A Franta Ági-s világban minden mindennel összeér, és véletlenek sincsenek: ezt a pozitív és egyedi hangulatvilágot szeretnénk átadni nektek az interjúnk által.

Franta Ági, tárgytervezőnél, a saját nevével fémjelzett frantaagi márka alapítójánál jártunk.

Első tárgyadat, a csillaglámpát 2013-ban alkottad meg, amivel bekerültél a Formatervezési Díj díjazottjai közé. Mesélj kérlek, honnan indult ez a történet?

Egyszerű a történet: 10 éve minden összeomlott körülöttem, és bár nagyon lassan, de az utamra terelt az a rengeteg kérdés, amit magamhoz kellett intéznem, a válaszokat megszülnöm, majd pedig aztán szembenézni velük. Akkoriban lakberendező suliba jártam, a sors fintora, hogy ha nem annyira tuti a gyerekkori családi légkör, hát kiképzem magam a harmónia megteremtésére – kívülről befelé haladtam.

Egy álom hatására lámpákat kezdtem el készíteni. Elképzelésem sem volt, hogy hova vezet majd ez az út, de erős volt a hívás. Pár év múlva eljutottam a csillaglámpáig, a lámpa meg az Iparművészeti Múzeumig: ekkor először haloványan elhittem, hogy valami nekem is járhat, és az öröm nem csak másoké lehet. Így maradtam a lámpák mellett, és lassan a lakberendezők és belsőépítészek is elkezdtek dolgozni a csillaglámpával – minden a helyére került. Tavaly pedig már egy akkora irodaháznak gyártottam lámpákat, hogy ilyen tényleg csak a mesékben van.

A csillaglámpa bizonyos elemei variálhatók: a lámpaernyő színe, a patentok és a tartókábel saját ízlésünkhöz és az enteriőrhöz illeszkedően is változtathatók. Volt-e már olyan kombináció, amivel nem is gondoltad volna, hogy működni fog?

Igen, volt ilyen, de nyitott vagyok a jó ötletekre. A szentendrei Tourinform iroda átalakításánál például a lakberendező meggypiros ernyőket kért, amit először, őszintén nem értettem, mert a forma annyira karakteres, hogy nem szükséges tovább fokozni egy hangsúlyos színnel. Majd a terveket látva megértettem, és tökéletes lett a végeredmény.

Csillaglámpa, csillagcsempe és csillagszőnyeg: a lámpa formavilága tulajdonképpen a legújabb tárgyaidban, a szőnyeg mintázatában és a csempék formájában is visszaköszön. De ami még különlegesebbé teszi ezeket a tárgyakat, hogy mindegyik forma mögött van egy nagyon mély gondolat.

Ezeket mindig utólag fedeztem fel, többször egyfajta „diktálásban” volt részem. Első a csillaglámpa volt, amely egy ötágú csillagot vetít ki a térbe, ez a felébredt ember jelképe. A legerősebb védelmi szimbólumok egyike az algíz rúna, amiből 4 db-ot tartalmaz a kiterített ernyő.

Majd jöttek a csempék: amikor a lámpa sziluettjét szedtem szét, abból két egymást kiegészítő forma született. Ehhez azt a segítséget kaptam, hogy megértsem magamat és a világot, hogy ebben a világban az egy (ősmérték) kettőnek látszik (pl. egy nap 24 órája éjjelből és nappalból is áll, a párt egy nő és egy férfi alkotja), és ami a legfontosabb az, ami a két létező között fellép. Az előbbi példákhoz visszatérve az éjjel és nappal között van a napfelkelte vagy a napnyugta, ott van benne a misztérium, amit a színeik is jeleznek; a nő és férfi között pedig ott van a szerelem, amihez a rózsaszín ködöt is szoktuk társítani. A harmónia mellett, sokszor persze megteremtődik a zűrzavar, mert hiányzik a tudat, csak minták vannak, és sajnos az emberek lecsúsznak a valóság megéléséről. A csempe két alakváltozata egyesével és együtt is végtelenül kombinálható. Ez is csak utólag állt össze bennem.

A tárgyaid elkészítésében fontos szerepet játszik az újrahasznosítható, természetes anyagok használata, mint a nyírfa, a kartonpapír vagy a gyapjú. A termékek további hozzáadott értéke, hogy helyi manufaktúrák bevonásával készülnek. Pontosan hogyan zajlik ez a folyamat?

Minden a segítségemre van. Azt olvastam Kassai Lajos lovasíjásztól, ha van egy célom, akkor köré tudom rendezni a világot. Ez teljesen így van az én életemben is, de a cél szót inkább úgy használnám, hogy a tudat természete nyilvánuljon meg rajtam keresztül, és az lesz mindenkinek a legjobb. Ezt minden porcikámmal tudom, hogy így van, de erre rá kellett hangolódnom.

Hosszú évek kellettek hozzá, hogy ma ez pikk-pakk menjen: régen évekig asztalost kerestem, hogy elkészítse fából a csillaglámpát, tavaly pedig egyszerűen a húgom párja szólt, hogy a barátja szívesen elkészítené, és ráadásul a szomszéd utcában lakik! Mindenre igaz, ha kész a tanítvány, megjelenik a mester. Megközelítőleg 10 manufaktúrával dolgozom együtt, őszintén merek a nevükben is beszélni, hogy mindezt egymás örömére tesszük. Ha kedves, nyitott és szeretetteljes vagyok a világgal, az is az lesz velem.

Vannak-e visszatérő vásárlóid?

Igen, sokan. Nekem ők a válasz leginkább, hogy helyes az irány, még ha az nehéznek is tűnt sok esetben. A mesterem emlékeztetett, hogy van a út és van a könnyű. Ma áldom az eget, hogy engem nem hagyott letérni a ról. Valamiféle ismétlődést fedezek fel ebben is, mint az évszakokban, és ha figyelsz, minden évben többet tud megmutatni magából.

Mindig tavasszal készítek új fotókat tárgyaimról: az elején keservesen sokat fizettem a fotókért, közben rengeteg energiát vesztettem el, és nem is voltam elájulva a végeredménytől. Ezzel szemben most – és 5 éve minden tavasszal így van – kapok a sorstól valakit, akit én magamtól meg sem találnék, és aki mindig új látásmódot mutat és hoz be a tárgyaimmal kapcsolatban. Kezdődött Biró Dáviddal, aki a Kaposvári Egyetem fotó szakán a lámpát választotta tágyfotózásra, így általa először volt részem igazi „win-win” együttműködésben. Semmit nem kellett hozzá tennem, valójában nem is tudom, melyikünk örült jobban. Most pedig eljöttetek hozzám ti, és azonnal éreztem a finom rezgésetekből, hogy itt csoda fog történni: én inkább meg sem szólaltam közben, és valóban, egy teljesen új aspektusból láttam a tárgyaimat. Sokkal jobban, mint valaha és ezzel most megint óriási lendületet kaptam.

Visszatérve a kérdésre, van egy svéd designer „őrangyal” vevőm is, aki amióta megszületik egy új termék, ő feltűnik és vesz egyet. Útjelzőként tekintek rá.

A csempét és a szőnyeget is lehet már rendelni tőled a webshopban, de nem csak ezzel a két termékkel frissül a márkád, hanem további újdonságokra is számíthatunk majd tőled a közeljövőben.

Igen. Karácsony előtt azt a sugallatot kaptam, hogy ne vásárokkal töltsem az időmet, hanem a természet törvényeihez alkalmazkodva pihenjek és befelé figyeljek. Egy egész termékcsalád jelent meg a lelki szemeim előtt, a csillag formavilágtól teljesen eltávolodva! Az első egy sámli lesz, ami már készül. Izgatott és bizakodó vagyok, remélem hamarosan meg is tudom mutatni nektek!

A frantaagi nem csak további új termékekkel bővül a közeljövőben, hanem érdemes megemlíteni azt is, hogy a márka most márciusban ünnepli az első lámpa elkészítésének 10. évfordulóját, sőt hamarosan egy új nagy szőnyeggel is gazdagodik a webshop.

További újdonságokért kövessétek ti is Ági weboldalát és közösségi média felületeit:

frantaagi web | frantaagi Instagram | frantaagi Facebook

Fotók: Csizik Balázs

továbbiak
Fényeskedjenek!
stúdió

Fényeskedjenek!

Az idei év a nyolcadik, melyben megemlékezünk valamilyen formában a márciusi forradalomról. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eszmeisége magazinunk fennállása óta állandó és szeretett téma, melyre minden körülmények között készülünk. Idén elhagytuk Budapest határait és Kiskunfélegyházától Ikervárig bejártuk az országot, hogy olyan szobrokról készíthessünk felvételeket, amelyek talán Petőfiről, Batthyányról
Betonház |  Ljubljana, Szlovénia
architecture

Betonház | Ljubljana, Szlovénia

Otthonként és alkotóműhelyként is funkcionál az a gyönyörű családi ház, melyet egy keramikus számára tervezett a szlovén ARHITEKTURA [https://www.arhitektura-doo.si] építésziroda. A Ljubljana külvárosában található „Home for a Ceramic Designer” pont olyan lényegretörő, mint a neve. A szlovén ARHITEKTURA [https://www.arhitektura-doo.si] építésziroda célja az volt, hogy
Pinus Étterem | Liptószentmiklós, Szlovákia
architecture

Pinus Étterem | Liptószentmiklós, Szlovákia

Azt egy ideje sejtettük már, hogy érdemes rajta tartanunk a szemünket a fiatal szlovák építészirodákon, de az ARCHITEKTI a Pinus Étteremmel még minket is meglepett. Kulináris élmény 1000 négyzetméteren, az Alacsony-Tátra lábánál. Az ARCHITEKTI [https://www.architekti.sk/]weboldalán keresgélve azt gondoltuk, hogy valamiféle építészeti gyűjtőoldalra tévedtünk: a gazdag portfolió