CZECHDESIGN | Interjú Veronika Pařízkovával

CZECHDESIGN | Interjú Veronika Pařízkovával

A HYPEANDHYPER kiemelt figyelmet fordít a kelet-közép-európai történésekre és a régió kreatív energiáira. Az egyik legfőbb együttműködő partnerünk a CZECHDESIGN, amely sokkal több egy egyszerű design magazinnál. Többször említést tettünk már a szervezetről korábban, ám ezúttal a CZECHDESIGN főszerkesztőjét, Veronika Pařízkovát kértük meg, hogy meséljen egy kicsit a munkásságukról. Exkluzív interjú!

2017 óta vagy a CZECHDESIGN főszerkesztője. Megtennéd, hogy bemutatod a szervezetet az olvasóinknak?

A CZECHDESIGN nagyon sokrétű. Egyrészt van a magazin, ami mára körülbelül 200 ezer oldalmegtekintéssel és több mint 80 ezer olvasóval rendelkezik havi szinten – mi vagyunk a csehországi design és építészeti szcéna legerősebb csatornája. Tevékenységünk azonban ennél sokkal több dologra terjed ki. Van egy boltunk, ahol cseh tervezők termékeit áruljuk, és hamarosan megnyitjuk második üzletünket is a Myslikova utcában, ahol cseh ékszereket, hátizsákokat illetve üveg- és kerámia termékeket lehet majd kapni. És akkor még nem is beszéltünk a pályázatainkról, amelyeknek célja, hogy új színt vigyenek a cseh városok és intézmények vizuális kommunikációjába.

A CZECHDESIGN székhelye Prágában
A CZECHDESIGN hamarosan megnyíló második üzlete a Myslikova utcában

Meg tudnál osztani velünk néhány izgalmas projektet, sikertörténetet, amelyekkel a CZECHDESIGN az elmúlt években foglalkozott? Mi leginkább az évente megrendezésre kerülő és a fiatal tervezők körében nagy népszerűségnek örvendő Model Young Package pályázatot ismerjük.

A tavalyi évben részt vettünk a Prágai Nemzeti Galéria új arculati projektjének lebonyolításában, továbbá Nymburk és Litomerice új vizuálja is a CZECHDESIGN közreműködésével készült el. A sikersztorik sorában említhetjük ugyanakkor a Prague 3 projektet is (a projektről többet korábbi cikkünkből tudhattok meg  – a szerk.). Az új Prague 3 logó elég nagy visszhangot keltett a közösségi médiában, és bevallom, mi is nagyon elégedettek vagyunk az eredménnyel: friss, modern és humoros.

Litoměřice új arculata. A tervező: Eva Vopelková

Egyre több város, városrész és önkormányzat ismeri fel a design és vizuális kommunikáció fontosságát Csehországban. Számos sikeres pályázat van születőben és folyamatban, amelyek célja a cseh városok arculatának felfrissítése, felpezsdítése. Mi a véleményed erről a jelenségről?

Úgy gondolom, mi azon (még mindig) nagyon kevés szervezet egyike vagyunk, ha nem az egyetlenek, akik segítik a városokat és intézményeket ezekben a változásokban. Régebben nem voltak átlátható pályázatok, és a városok maguk készítették el a logóikat. Mi igyekszünk kommunikálni az újításra való igényt a nyilvánosság felé, és így az emberek lassan megértik majd, miért olyan fontosak ezek a pályázatok.

Veronika Pařízková, a CZECHDESIGN főszerkesztője

Ha valaki érdeklődik a cseh design iránt, milyen design márkákat és eseményeket ajánlanál a számára?

Még mindig létezik néhány azok közül a cégek közül, akik még a csehszlovák időkben váltak sikeressé, mint például az ikonikus tornacipőket gyártó Botas (amelyről egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk az olvasóknak – a szerk.), vagy az 1799-ben alapított Tonak kalapgyár. A legtöbb híres gyár sajnos megsemmisült a kommunizmus alatt, szerencsére azonban még mindig létezik cseh kristályüveg, és olyan gyárak, illetve tervezők, akiknek kezei közül kiemelkedő darabok kerülnek ki a mai napig, mint például a Dechem, a Brokis, a Bomma vagy a külföldön is ismert Lasvit. A cseh kerámiaipar szintén a külföldi nyitás felé halad, és számos kiemelkedő tehetséggel büszkélkedhet, élükön Milan Pekařral, Michal Bačákkal vagy Maxim Velčovskýval.

Milan Pekař által tervezett vázák
Michal Bačák kerámiái
Maxim Velčovský által tervezett porcelán vázák

Ha valaki személyes élményre vágyik a cseh designnal kapcsolatban, ellátogathat valamelyik évente megrendezésre kerülő design hétre, amit nem csak Prágában találni, hanem számos helyen szerte az országban. Megéri elmenni például a Meat Design Ostrava vagy a Zlin Design Week eseményekre (a Zlin Design Week május 1-8. között került volna megrendezésre, de a jelenlegi helyzetben sajnos elhalasztották – a szerk.)

A koronavírus jelentős és meghatározó változásokat hozott az életünkbe. Milyen hatással volt a járvány a cseh design márkákra? Van tudomásod olyan kezdeményezésekről, amelyeket a cseh kormány a tervezők és design márkák megsegítése céljából indított?

A cseh kormány minden kisvállalkozó számára biztosít egy meghatározott havi összeget, így sok tervező kapott támogatást márciusban és áprilisban. Azonban leginkább magukat segítették: sokan közülük online értékesítésre váltottak, ami sok esetben hatékonynak bizonyult. Emellett van egy #malynakupvelkapomoc néven futó, figyelemfelhívó kezdeményezés (jelentése: „kis vásárlás, nagy segítség” – a szerk.), amelynek célja, hogy ösztönözze a tervezőktől való vásárlást. A CZECHDESIGN egy online jogi tanácsadó központot is becsatornázott, ahová a tervezők beküldhetik a helyzettel kapcsolatos kérdéseiket, a jogászok pedig válaszolnak rájuk. Ezen kívül ingyenes reklámfelületet is biztosítunk független tervezőknek és kivállalkozásoknak (értesültünk továbbá egy ČeskoTvoří nevű online térképről/adatbázisról is, ami a helyi gyártókat gyűjti össze – a szerk.).

A CZECHDESIGN főszerkesztőjeként hogyan látod, milyen hatással lesz a járvány a design szcénára globális és helyi szinten?

Mi még mindig pozitívan állunk a problémához. A helyzetnek köszönhetően rengeteg UX ötlet született: számos cseh tervező kezdett el arcmaszkokat és lélegeztetőgépeket fejleszteni – nagyon rövid idő alatt tudtak nagyon jó és hasznos ötleteket kitalálni, illetve megvalósítani.

Talán itt az ideje, hogy több figyelmet szenteljünk a designnak, ami elhozza majd a megoldást korunk problémáira, a klímaváltozást is beleértve. Törekedni fogunk arra, hogy a globális helyett inkább helyi léptékekben gondolkozzunk, ez pedig segíthet az egész iparágnak hatékonyabbá és magabiztosabbá válni, a vásárlók pedig remélhetőleg megértik majd, hogy nincs szükségük hat új vázára – éppen elég egy cseh designer darab.

CZECHDESIGN | Facebook | Instagram

továbbiak
Adél Zsigmond | Koncepcionális ruhadarabok
divat

Adél Zsigmond | Koncepcionális ruhadarabok

Innovatív, koncepcionális ruhakollekciók, amelyek egyfajta rejtett, elsőre nem látható imázzsal rendelkeznek. Zsigmond Adél ruhái egyszerre lehetnek hétköznapi, elegáns vagy akár önkifejező, művészi viseletek is, csak rajtunk áll, hogy éppen hogyan szeretnénk azokat viselni. Interjú! Zsigmond Adél egy igazi felfedező, utazó típus; a Kolozsvári Művészeti és Design Egyetemen textiltervező szakán diplomázott,
studio NUR | Sike Balázs pincéje címke design
branding

studio NUR | Sike Balázs pincéje címke design

Badacsony, mély színtónusok, termőföld és jellegzetes ízvilág mind egy címkébe sűrítve. A studio NUR új designt hozott létre a megújuló Sike Balázs Pincéje borház számára, amelynek vizuális világában a költőiség és a maximalizmus egyszerre jelenik meg. Mutatjuk! Sike Balázs 2010 óta készíti a lendületes, könnyed SKIZO [https://skizobor.hu/collections/
Loyal Wingman I Boeing
egyéb

Loyal Wingman I Boeing

Természetesen, mint minden komoly technológiai fejlesztés hátterében, a pilóta nélküli légijárművek fejlődése mögött is katonai innováció áll. Sajnos (vagy hála az égnek?!) arra, hogy az Uber egy repülő robot taxit küldjön értünk az egyik budapesti bérház tetején kialakított leszállóhelyre, még éveket fogunk várni. Maga a technológia viszont ugyanakkor láthatóan rohamléptekben