fbpx
Nyomj Entert

Díjnyertes ukrán filmek, melyeket mindenkinek érdemes megnéznie legalább egyszer!

Ukrajna függetlenségének elnyerése óta nagy hangsúlyt fektet a nemzeti filmgyártásra. A 30 év alatt a filmművészet különböző időszakokon ment keresztül, a stagnálástól egészen az újjászületésig, majd az olyan nemzetközi elismerésekig, melyeket a cannes-i, a berlini, a locarnói vagy épp a Karlovy Vary-i filmfesztiválokon szereztek. Sajnos a háború miatt az ukrán filmörökség veszélybe került, így most még fontosabbnak tartjuk, hogy minél többen megismerhessék az alkotók remekműveit, ezért cikkünkben az ukrán Vogue magazinban megjelent filmválogatásból szemezgettünk, melyet Viktoria Tigipko, az Odesszai Nemzetközi Filmfesztivál és az Ukrán Filmakadémia Felügyelő Bizottságának elnöke készített.


Famine 33 (1991)

Oles Yanchuk első nagyjátékfilmje az ukrán nép történetének egyik legnagyobb katasztrófájáról, a több millió ember halálát okozó Holdomor éhinségről szól. A Vasyl Barka ,,The Yellow Prince” című regénye alapján rendezett filmben a hatgyermekes Katrannyk család életén keresztül ismerhetjük meg a tragikus eseményeket. 

Fotó: vogue.ua

Wayfarers (2005)

Igor Stembitsky 2005-ös alkotása az első ukrán rövidfilm volt, mely elnyerte Cannes-ban az Arany Pálmát. Az impresszionista dokumentumportrék sorozatát felvonultató mű idősek otthonában élő embereket, valamint egy kijevi kórház pszichiátriai osztályán fekvő betegeket mutat be.

Fotó: vogue.ua

Gamer (2011)

Oleg Sentsov egész estés debütáló filmjében egy tinédzserkorú fiúval találkozhatunk, aki legtöbb idejét a számítógép előtt ülve, internetes játékokkal játszva tölti. Játékszenvedélye miatt szinte teljes életét eldobja, mindent feláldozva annak érdekében, hogy profi játékosokkal versenyezhessen Los Angelesben. A film több nemzetközi filmfesztiválon versenyzett, valamint számos nemzetközi filmkritikus méltatta dicsérő szavakkal.

Fotó: vogue.ua

Donbass (2018)

Ha meg szeretnénk érteni, hogy pontosan mi történik most a szomszédunkban, és milyen események vezettek el a háború kitöréséig, Sergei Loznitsa dokumentarista stílusú filmje kihagyhatatlan! A nemzetközi koprodukcióban készült drámát 2018-ban a cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard válogatásának ,,legjobb rendező” díjával tüntették ki.

Fotó: thebacklotfilms.com

Stop-Zemlia (2021)

Kateryna Gornostai romantikus felnövéstörténete egy tizenéves lány mindennapjait követi végig, részletesen taglalva a társas kapcsolatok okozta örömöket és dilemmákat. A filmet előszőr a Berlinálén mutatták be, ahol a Generation 14plus kategóriában sikerült megszereznie az Arany Medvét. A mű nagyon pozitív fogadtatásban részesült nemzetközi szinten is, amit mi sem bizonyít jobban, mint az Odesszai Nemzetközi Filmfesztivál fődíja.

Fotó: imdb.com

 Forrás: IMDB, Uránia, VogueUkraine

Borítókép: Vogue Ukraine

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük