East by KONNTRA | 5 elgondolkodtató épület

East by KONNTRA | 5 elgondolkodtató épület

Split egyik legfontosabb és nemzetközileg is elismert lakóépületéről, egy szlovén építész házáról, egy Kelet-Horvátországban található emlékparkról, valamint Szkopje legrégebbi és részben szabadtéri bevásárlóközpontjáról is olvashattok ebben az ajánlóban. A KONNTRA csapata saját történetét is formáló, szemléletmódját tükröző épületeket gyűjtött össze.

Új cikksorozatunkban egy-egy város bemutatására fókuszálunk, de a KONNTRA építészeti stúdió egyik erőssége, hogy az alapítók különböző kulturális háttérrel rendelkeznek – éppen ezért rendhagyó módon ezúttal több várost is megismerhetünk szemszögükből. Most épületeket ajánlanak nekünk.


SPLIT 3
Építészek: Vladimir Braco, Mušič Marjan Bežan, Nives Starc
Évszám: 1970
Split, Horvátország

A kezdet

A Split 3 az a lakóépület, ahol mi is találkoztunk. Történetünk négy évvel ezelőtt kezdődött egy Építészeti Nyári Egyetemen Splitben, ami félúton található szülővárosaink, Szkopje és Portorož között. Véletlen vagy sem, abban az évben kezdtünk el az építészetről kicsit másképp gondolkodni, és ez a tanfolyam nagyon jó lehetőség volt arra, hogy megosszuk egymással gondolatainkat, ötleteinket. Az inspiráló körülmények és a folyamatos kommunikáció tökéletes alapot adott a KONNTRA megalakulásának.

Split városfejlesztésének története régre nyúlik vissza: a Split 3 lakónegyed 1970-ben épült. Az egyik legutolsó, de egyben nagy sikernek is örvendő, nagyszabású városfejlesztésnek számított a volt Jugoszlávia területén. A masszív struktúrák létrehozása mellett különös figyelmet fordítottak a sétálóutcák gondos kialakítására is, amelyek a városi élet fórumaként funkcionáltak, lehetőséget biztosítva különböző tevékenységekre, mint amilyen a munkavégzés vagy a pihenés. Az épületkomplexum megközelítőleg ötvenezer lakosnak biztosít helyet. A meglévő városszövetbe való beilleszkedés és az újonnan létesített közterek miatt nemzetközi szinten is sokat dicsérték.

Fotó: Vedran Kolac

PLEČNIK HÁZ
Építész: Jože Plečnik
Évszám: 1925
Ljubljana, Szlovénia

Családi élet

„Az emlékekből előtóduló hullámokat ez a város szivacsként szívja magába, és felduzzad tőlük. A leírásnak, hogy milyen ma Zaira, magába kellene foglalnia Zaira teljes múltját.” (Italo Calvino, Láthatatlan városok)

Az alapok utáni kutatás – a minket körülvevő világ, amelyben mindennapi életünket éljük. Meghitt terek, ahol menedéket, magányt és intimitást találunk: az otthon. Van, aki mindezt megtalálja saját házában, de van, aki egy könyvtár sarkában, egy kis ablak melletti asztalnál egy forgalmas kávézóban, vagy a kocsijában, amely a forgalmi dugóban ragadt, és így tovább. Egyik ilyen hely a Plečnik ház is, ahol az emlékek és az építész életének bizonyos részletei még mindig jelen vannak.

DUDIK EMLÉKPARK
Építész: Bogdan Bogdanović
Évszám: 1980
Vukovar, Horvátország

A csend

Az egyik első hely, amit közösen meglátogattunk Horvátország keleti részén, Vukovar városa volt. Közelében helyezkedik el Bogdan Bogdanović építész emlékműve, amely egy öt méter magas, kőből és rézkúpból álló emlékszobor. A kúpok alsó része egymásra helyezett diorittömbökből épül fel, míg felső részét favázra helyezett rézlemezek borítják.

Nagyon tiszteljük és csodáljuk ezt a helyet, mindig arra késztet bennünket, hogy elgondolkodjunk a jelenről, ugyanakkor visszaemlékeztet bennünket a múlt eseményeire és azok következményeire – a Dudik Memorial Park csak egy a sok gyönyörű hely közül, amely az egykori Jugoszlávia területén helyezkedik el.

Fotó: Darmon Richter

GTC BEVÁSÁRLÓKÖZPONT
Építész: Živko Popovski
Évszám: 1969
Szkopje, Macedónia

Együttlét

A Živko Popovski építette bevásárlóközpont nagyon jó példája a várost szimbolizáló közösségi tereknek. Felszínének több mint hetven százaléka nyitott, mint egy agóra, ahol Szkopje lakosságának közösségi élete évtizedek óta fejlődik. A nyitott épületegyüttes a macedón hagyományokra épül – funkciója a keskeny utcákkal ellátott balkáni bazárok mintáját követi, hasonló módon, mint a régi szkopjei bazár. Tulajdonképpen fedett utcák rendszerét képezi, ami erőteljesen avantgárd megközelítés, de erős funkcionalitással is bír: tökéletesen megfelel egy város dinamikus fejlődésének. Struktúrája nagyon hasonló Kenzō Tange japán építész Szkopje számára tervezett ötleteihez. A városfejlesztés részeként Tange egyik legérdekesebb ötlete egy lebegő futurisztikus híd volt, ami összekötötte az Új Tömegközlekedési Központot a bevásárlóközponttal.

DOB UTCAI TRAFÓHÁZ
Építész: Léstyán Ernő
Évszám: 1965
Budapest

Kapcsolódások

2019-ben nagyon megmaradt bennünk ez az épület. Annak ellenére, hogy nem dolgoztunk még és nem is élünk Budapesten, karrierünket meghatározó épületként tekintünk rá. Abban a pillanatban, ahogy meghívást kaptunk, hogy részt vegyünk a 2020-as Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjának kialakításában, a magyar modernista építészetben találtunk inspirációra. Ez a hatalmas téglatömb a zsidó negyedben található, álmos és kissé elhagyatott utcák veszik körül. Lestyán Ernő tiszteletben tartotta a környező épületek magasságát, ezért az épületet a szomszédos építményekhez képest kissé eltolva helyezte el, ennek ellenére is megőrizve figyelemre méltó monumentalitását. Ez a modernista téglaépület számos szecessziós épület és zsinagóga közvetlen közelében provokációnak tűnhet, de mégis progresszív megoldásként kell rá tekinteni. A tégla használata kulcsfontosságú tervezési elvként működik: az épület textúrát kap általa, a tégla élénkebbé teszi annak homlokzatát.

Fotó: Léstyán Bence

Fedezzétek fel East by KONNTRA cikksorozatunk előző részét is, amelyben az építészeti stúdió a számukra leginspirálóbb könyveket osztották meg velünk!


A STÚDIÓRÓL

A KONNTRA egy Szlovéniában, Macedóniában és Horvátországban működő építészeti stúdió, amit Erik Jurišević, Mirjana Lozanovska és Silvija Shaleva alapított 2018-ban. Építészeti projektjeik bemutatása kapcsán kortárs, karakteres és színes szemléletmódjuk által váltak ismertté: építészeti kollázsaik minden érzékszervünk bevonásával adják át az adott térhez kapcsolódó térélményt. A szimbolikus asszociációk – egyfajta grafikai kiáltványként – lehetőséget adnak a terek mögött húzódó történetek megértésére.

KONNTRA | Web | Facebook | Instagram


Újonnan induló East by cikksorozatunkban kelet-európai városokat mutatunk be kreatívok szemszögéből. Olyan könyveket, épületeket, helyeket és egyéb kreatív tartalmakat gyűjtöttünk össze, amelyek új perspektívát nyújtanak a városok felfedezésére. A sorozatban az Othernity-ben, a 2021-es Velencei Biennále Magyar Pavilonjának kiállításában résztvevő építészeti stúdiókat kérdeztük.

továbbiak
Köszi, korona! – 7. rész | PINKPONILO
community

Köszi, korona! – 7. rész | PINKPONILO

Ha fenntartható divatról beszélünk, a hazai szcénában megkerülhetetlen a PINKPONILO csapata. Közösségi varrodájuk a pandémia ideje alatt közösség híján ugyan némiképp átalakult: bőven jutott idő a tervezési és a menedzsmentfolyamatok átgondolására. Sőt, a Telekom kampányában is láthattuk a lányokat! Kudron Anna, a PINKPONILO egyik alapítója mesélt nekünk a vészterhes időkről.
Nemzetközi díjakat hozott haza a 360 Design Budapest
design

Nemzetközi díjakat hozott haza a 360 Design Budapest

A Magyar Divat & Design Ügynökség fizikai és online térben is látogatható designtárlata, a nyár folyamán nem kevesebb mint négy érmet szerzett rangos nemzetközi versenyeken. A tavaly ősszel bemutatott „figitális” kiállítás húsz magyar és négy nemzetközi kortárs designmárka alkotásait mutatta meg, száz designtárgyon keresztül. A  Design Award & Competition versenyen eseménydesign és
Lebegő gömbök mutatják, mennyi szén-dioxidot tárolnak a fák
design

Lebegő gömbök mutatják, mennyi szén-dioxidot tárolnak a fák

Hatalmas adatvizualizáció érzékelteti, hogy a különböző növények mennyi szén-dioxidot képesek megkötni és tárolni az életciklusuk során. Carlo Ratti és az Eni energiavállalat Természeti tőke című installációja a 2021 szeptemberében megrendezésre kerülő Milánói Design Héten lesz megtekinthető. A projekt a növények oxigéntermelésben betöltött szerepét hangsúlyozza Milánó botanikus kertjében. A kert bejáratánál