East by KONNTRA | 5 könyv, amit az építészek ajánlanak a nyárra

East by KONNTRA | 5 könyv, amit az építészek ajánlanak a nyárra

Gondolatok az írásról, esszék sorozata a várostervezésről, etikai és esztétikai elméletek a tájépítészetről, de új tervezői gondolkodásmódról és gyakorlatokról szóló tanulmányok, valamint egy mágikus realista regény is helyet kapott ebben az ajánlóban. East by sorozatunk legújabb részében a Szlovéniában, Macedóniában és Horvátországban tevékenykedő KONNTRA építészeti stúdió tagjai gyűjtötték össze a számukra leginspirálóbb könyveket.

Új cikksorozatunkban egy-egy város bemutatására fókuszálunk, de a KONNTRA építészeti stúdió egyik erőssége, hogy az alapító tagok mind különböző kulturális háttérrel rendelkeznek, továbbá különféle városokban megvalósuló projektjeik által mindig új tapasztalatokkal és benyomásokkal gazdagodnak – éppen ezért rendhagyó módon ezúttal több várost is megismerhetünk szemszögükből. A csapat személyes könyvajánlóját gondolatébresztő idézetekkel egészítette ki. Mutatjuk!


SIX MEMOS FOR THE NEXT MILLENNIUM (HAT FELJEGYZÉS A JÖVŐ ÉVEZRED SZÁMÁRA)
Szerző: Italo Calvino

„Kik vagyunk, kik vagyunk mindannyian, ha nem tapasztalatok, információk, olvasott könyvek, elképzelt dolgok kombinációi? Minden élet egy enciklopédia, egy könyvtár, tárgyak leltára, stílusok sorozata, és mindent folyamatosan össze lehet keverni, minden elképzelhető módon újrarendezni.”

PRO DOMO
Szerző: Yona Friedman

„Az építész nem várost hoz létre, hanem különböző dolgok felhalmozását. A városlakó az, aki »feltalálja« a várost; egy lakatlan város, még ha új is, csak »rom«.”

LANDSCAPE AS ART AND URBANISM (A TÁJ MINT MŰVÉSZET ÉS AZ URBANIZMUS)
Szerző: Roberto Burle Marx

A jelenlegi brutalista városi viszonyok között a kert nyilvános és intenzív használatra szánt jelentősége miatt szükségszerűvé válik, az urbanisztikai aspektusokba és a tereprendezés folyamatába különböző létre ösztönző ingerek is beépülnek.

KAFKA A TENGERPARTON
Szerző: Haruki Murakami

„És ezzel természetesen valóságosan is kibontakozom abból a szörnyűségből. Mármint a metafizikusan létező, jelképes homokviharból. Érzékfeletti és szimbolikus ugyan, de ezer pengével metéli az élő húst (…). Amikor véget ér, magad sem érted, hogyan szabadulhattál meg élve belőle. Vagyis valójában még abban sem lehetsz egészen biztos, hogy egyáltalán elhaladt már fölötted. Csak egy dolog világos: túl ezen most már nem az vagy, mint aki voltál, mielőtt ide beléptél volna. Igen, a viharnak ez az értelme.”

STONES AGAINST DIAMONDS (KÖVEK A GYÉMÁNTOK ELLEN)
Szerző: Lina Bo Bardi

Az építészet filozófiája tulajdonképpen építészettörténet is, vagyis az építészet időről-időre változó, különböző felfogásaihoz, eszmeiségeihez kapcsolódik. A hagyományos tervezési módszerek örökre elmúltak: ma a technológia folyamatos fejlődése gyors átalakulást eredményez életmódunkban, véget vetve a hagyományos formáknak. Most, hogy ez a hagyományokkal való kapcsolat elveszett, új módokat kell találnunk arra, hogy a formát új életmódunkkal összekapcsoljuk.

Fedezzétek fel cikksorozatunk előző részeit is, amelyben a szerb MADA építészeti stúdió osztotta meg velünk személyes könyvajánlóját, a számukra inspiráló épületeket és helyeket, valamint belgrádi hangulatú filmet, zenéket és Instagram-profilokat.


A STÚDIÓRÓL

A KONNTRA egy Szlovéniában, Macedóniában és Horvátországban működő építészeti stúdió, amit Erik Jurišević, Mirjana Lozanovska és Silvija Shaleva alapított 2018-ban. Építészeti projektjeik bemutatása kapcsán kortárs, karakteres és színes szemléletmódjuk által váltak ismertté: építészeti kollázsaik minden érzékszervünk bevonásával adják át az adott térhez kapcsolódó térélményt. A szimbolikus asszociációk – egyfajta grafikai kiáltványként – lehetőséget adnak a terek mögött húzódó történetek megértésére.

KONNTRA | Web | Facebook | Instagram


Újonnan induló East by cikksorozatunkban kelet-európai városokat mutatunk be kreatívok szemszögéből. Olyan könyveket, épületeket, helyeket és egyéb kreatív tartalmakat gyűjtöttünk össze, amelyek új perspektívát nyújtanak a városok felfedezésére. A sorozatban az Othernity-ben, a 2021-es Velencei Biennále Magyar Pavilonjának kiállításában résztvevő építészeti stúdiókat kérdeztük.

továbbiak
A hazai divatipar teljes megújulása a terv 2030-ra
egyéb

A hazai divatipar teljes megújulása a terv 2030-ra

Elfogadták a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ), a hazai divat- és designipar átfogó megújítását célzó stratégiai munkaanyagát. 2021 nyarán a terv hivatalos Divatipari Stratégiává lépett elő, amelynek kiemelt célja az iparág nemzetközi versenyképességének megerősítése. A sokrétű kutatásokon alapuló stratégia hat fő pillér mentén tervezi az ágazat fellendítését: koordináció és együttműködés,
Elképesztően olcsón szállhatunk meg Gaudí ikonikus barcelonai villájában
architecture

Elképesztően olcsón szállhatunk meg Gaudí ikonikus barcelonai villájában

Az Airbnb listázta a katalán építész első remekművét, így egy szerencsés párnak lehetősége nyílik egy éjszakát a Casa Vicens szecessziós épületében tölteni. A Casa Vicens 1883 és 1888 között épült Barcelona szívében egy helyi család számára. A szecessziós mestermű ma már múzeumként működik, rövidesen azonban bezárják egy napra, hogy egy