Egyedi köztéri szobrok | TOP 5

Egyedi köztéri szobrok | TOP 5

Kelet-Európa kis- és nagyvárosainak közkedvelt utcáit járva szinte biztos, hogy valamilyen köztéri szoborba vagy műemlékbe botlunk. Ezek a szobrok már a város szelleméhez tartoznak, szinte lakóiként olvadnak be a közterekbe. Mai válogatásunkban a régió több országában teszünk sétát újszerű, nem mindennapi, tereket ékesítő műalkotásokat bemutatva.


Jézus Szíve kilátó | Székelyföld

A 2013-ban felavatott szobor a Gordon-tetőn magasodik Farkaslaka és Székelyszentlélek falu fölé. A rozsdamentes acélból készült óriásszobor kilátóként is funkcionál, 22 méterével Kelet-Európa legmagasabb Krisztus-ábrázolásának számít. A Jézust ábrázoló modern szobrot számos kritika érte anyagából adódóan, ugyanis sokak számára tájidegenként hat.

Fotók: Barabás Ákos, visitharghita.com

Nierozpoznani | Poznań, Lengyelország

Magdalena Abakanowicz nemzetközileg elismert lengyel képzőművész legnagyobb szoborserege a Poznańi Cytadela parkban látogatható meg. A 112 fej és kar nélküli vasfigura közé be lehet besétálhatunk, így közelről is megszemlélhetjük a Felismerhetetlenek bizarr jelenségét.

Fotók: Anka Gregorcyk, Mariusz Cieszewski

Trees of lives | Ukrajna

A Park3020 Ukrajna első nyilvános kortárs szoborparkja, melynek célja, hogy lehetőséget nyújtson a szobrászművészeknek a kitűnésre. A park látogatói  jobban megismerhetik az ukrán kortárs szobrászatot, új tapasztalatokat szerezhetnek a művészettel való interakcióról. Anton Logov modern és személyes Élet fája átirata is a park egyik szobra.


Franz Kafka Head | Prága, Csehország

Csehország vitatott művészének, David Černýnek ez a 2014-es munkája sem okozott csalódást az alkotó munkásságát figyelőknek. Franz Kafka író fejszobra nem éppen hétköznapi megoldásban jelenik meg: a fej tíz méter magas és negyvenkét egymástól függetlenül vezérelt forgó, réteg alkotja.


NOB (National Liberation monument) | Szlovénia

Slavko Tihec 1975-ös bronz emlékműve annak a közel hétszáz túsznak és lázadónak állít emléket, akikkel a német erők végeztek a Nemzeti Felszabadítási háború alatt. A különleges szobron arcmások vehetők ki, illetve egy búcsúlevél is olvasható rajta.

Park3020 | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Modern architektúra a margitszigeti ferences kolostor maradványain
architecture

Modern architektúra a margitszigeti ferences kolostor maradványain

A 16. században a törökök pusztították el a margitszigeti ferences kolostort, melynek eredeti állapotát most Carol Kharbosh építész idézi meg renovációs tervein. Budapesten, a Margitsziget közepén állnak az egykori ferences kolostor és templomának romjai: a gótikus templomhomlokzat, az egyik oldalfal, a kolostori temető és a temetőkápolna maradványai csak sejtetik, milyen
Újhullámos hotelek írják újra az Adria látképét
architecture

Újhullámos hotelek írják újra az Adria látképét

A természettel, a helyi igényekkel és a jugoszláv építészeti örökséggel összhangban épít szállodákat a zágrábi központú építész iroda. A Rovinjban épült hotel exkluzív hidat képez a park és a tenger határán. Az 1994-ben alapított 3LHD építész iroda már számos sikert tudhat maga mögött Horvátországban és nemzetközi porondon is. A név
Zöldülő városok | TOP 5
community

Zöldülő városok | TOP 5

Mára már elavult elképzelés, hogy városainkban csupán a szmog és az autók zaja uralkodik: szerencsére egyre inkább jellemző a természet térhódítása a nagyobb városokban is. Mai válogatásunkban olyan természetvédelmi projekteket mutatunk meg, amelyek rendhagyó módon építenek ki szimbiózist a természet és a városok között. Kráter | Ljubljana, Szlovénia A Kráter egy