fbpx
Nyomj Entert

Egyedi köztéri szobrok | TOP 5

Kelet-Európa kis- és nagyvárosainak közkedvelt utcáit járva szinte biztos, hogy valamilyen köztéri szoborba vagy műemlékbe botlunk. Ezek a szobrok már a város szelleméhez tartoznak, szinte lakóiként olvadnak be a közterekbe. Mai válogatásunkban a régió több országában teszünk sétát újszerű, nem mindennapi, tereket ékesítő műalkotásokat bemutatva. 


Jézus Szíve kilátó | Székelyföld

A 2013-ban felavatott szobor a Gordon-tetőn magasodik Farkaslaka és Székelyszentlélek falu fölé. A rozsdamentes acélból készült óriásszobor kilátóként is funkcionál, 22 méterével Kelet-Európa legmagasabb Krisztus-ábrázolásának számít. A Jézust ábrázoló modern szobrot számos kritika érte anyagából adódóan, ugyanis sokak számára tájidegenként hat. 


Nierozpoznani | Poznań, Lengyelország

Magdalena Abakanowicz nemzetközileg elismert lengyel képzőművész legnagyobb szoborserege a Poznańi Cytadela parkban látogatható meg. A 112 fej és kar nélküli vasfigura közé be lehet besétálhatunk, így közelről is megszemlélhetjük a Felismerhetetlenek bizarr jelenségét. 


Trees of lives | Ukrajna

A Park3020 Ukrajna első nyilvános kortárs szoborparkja, melynek célja, hogy lehetőséget nyújtson a szobrászművészeknek a kitűnésre. A park látogatói jobban megismerhetik az ukrán kortárs szobrászatot, új tapasztalatokat szerezhetnek a művészettel való interakcióról. Anton Logov modern és személyes Élet fája átirata is a park egyik szobra.


Franz Kafka Head | Prága, Csehország

Csehország vitatott művészének, David Černýnek ez a 2014-es munkája sem okozott csalódást az alkotó munkásságát figyelőknek. Franz Kafka író fejszobra nem éppen hétköznapi megoldásban jelenik meg: a fej tíz méter magas és negyvenkét egymástól függetlenül vezérelt forgó, réteg alkotja. 


NOB (National Liberation monument) | Szlovénia

Slavko Tihec 1975-ös bronz emlékműve annak a közel hétszáz túsznak és lázadónak állít emléket, akikkel a német erők végeztek a Nemzeti Felszabadítási háború alatt. A különleges szobron arcmások vehetők ki, illetve egy búcsúlevél is olvasható rajta.

Park3020 | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük