Egyesülő erők a régióban: a visegrádi startup világ

Egyesülő erők a régióban: a visegrádi startup világ

Virágzik a V4 régió startup ökoszisztémája. A Hype&Hyper a Design Terminál közreműködésével indít cikksorozatot, amelynek célja, hogy a téma mélyére ásson. Unikornisok Magyarországon, ígéretes, új, feltörekvő vállalkozások és a tehetségek megtartásának fontossága – íme az első rész.


Számos beszámoló született már azokról a fantasztikus eredményekről, amelyeket észt vagy litván vállalatok értek el a startup világban. Ugyanakkor, arról már kevesebb szó esik, hogy a visegrádi régió innovációs ökoszisztémája valójában milyen felszállóágban van. Mintha Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia nem szerepelne Európa innovációs atlaszán. Vajon joggal van ez így?

Első cikkünkben a régió startupjait támogató projektet mutatjuk be, és azt is megnézzük, milyen színes és termékeny a magyarországi innovációs szcéna. A következő írásokban aztán a környező nemzetek büszke pillanatait és sikereit emeljük ki.

„Elég jelentősek vagyunk ahhoz, hogy hatást gyakoroljunk”

Néhány hónappal ezelőtt a sajtó és a politikusok világszerte üdvözölték a Visegrádi Négyek együttműködésének 30. évfordulóját. Mióta ez a politikai megállapodás létrejött, régiónk a négy ország közötti kölcsönös együttműködésre és barátságra helyezte a hangsúlyt. Az egyik dolog, amire biztosan büszkék lehetünk, a gazdasági eredményeink. A startup ökoszisztéma – hogy a Visegrad Startup Report 2016/2017 még mindig érvényes megállapítását idézzem – gyorsan bővül.

A kelet-európai piacok nagy növekedési potenciált kínálnak. A négy országban összesen 31 inkubátor, 62 akcelerátor, 163 kockázatitőke-befektető, 165 üzleti angyal és körülbelül 1097 startup működik – bár ez utóbbi szám a vállalkozások jellegéből adódóan mindig rugalmas.

Ott kell növekedned, ahova ültettek

A Design Terminal, Közép-Európa vezető innovációs ügynöksége a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával, valamint cseh, szlovák és lengyel szakmai partnerek segítségével 2018-ban indította el a V4 régió első startup ösztöndíjprogramját. A projekt a V4 Startup Force Program nevet kapta – jelezve, hogy valóban hatalmas erőre kell számítani, ha a térség fiatal vállalkozóiról beszélünk.

Ahogy Szilágyiné Bátorfi Edit, az IVF korábbi ügyvezető igazgatója fogalmazott: „A visegrádi régió gazdag ötletekben, de kevésbé tehetséges abban, hogy ezeket megmutassa a világnak, és hasznot kovácsoljon belőlük az országok gazdasága és polgárai számára. Szükség van az ilyen lehetőségekre, amelyek a fiatal tehetségeket és vállalkozókat segítik”.

Közép-Kelet-Európa vezető innovációs ügynökségeként, amelynek feladata az üzleti tehetségek gondozása és a regionális vállalkozói, valamint innovációs ökoszisztéma fejlesztése, a DT hidat kíván építeni a startupok és a vállalatok között, összekötve a két különböző üzleti környezetet.

A V4 Startup Force fő célja, hogy egy nagyobb és erősebb visegrádi közösséget építsen” – mondta Jónás László, a Design Terminál stratégiai vezetője. „Olyan összetartó közösséget szeretnénk kialakítani, amely megmutatja a globális piacnak: elég jelentősek vagyunk ahhoz, hogy hatást gyakoroljunk.”

A módszer egyszerű. A V4 SUF helyben építi a vállalkozásokat azáltal, hogy a tehetségeket és a startupokat a régióban tartja. A Design Terminál a tehetségek innovációs képességére összpontosít, ezzel segítve a minél gyorsabb piacra lépésüket. Inspiráló eseményekkel, a helyi akcelerátorokhoz, más iparágak startupjaihoz és a szomszédos országok potenciális ügyfeleihez való hozzáféréssel teremtenek további lehetőségeket az induló vállalkozások számára.

Hiszek abban, hogy ott kell növekedned, ahová ültettek” – mondja Benkő Willy üzletember, befektető és a V4 Startup Force mentora. „Tehát, ha történetesen egy lengyel vagy egy magyar startupról van szó, akkor mindent meg kell tennünk, hogy a világnak ezen a részén vessék meg a lábukat, és elsősorban ezt a régiót segítve legyenek hatással a világra.”

Magyarországnak is vannak unikornisai

A kifejezés minden olyan startupra vonatkozik, amely eléri az 1 milliárd dolláros értékelést. Hogy csak néhányat említsünk: a Prezi, a Bitrise, a Ustream és a Balabit is eljutott ebbe a tekintélyes státuszba, amely a meghatározás szerint a startupok végső célja.

A Prezi minden bizonnyal a legnépszerűbb és legismertebb mind közül. A vállalkozásnak, amely egy olyan szoftverre épül, amivel bárki szemet gyönyörködtető prezentációkat készíthet, elsőként sikerült unikornissá válnia Magyarországon, mára már több mint 100 millió aktív felhasználóval.

A 2014-ben indult Bitrise egy mobilalkalmazás-fejlesztési platform. Ők voltak az első magyar csapat, akik bekerültek a Y-Combinatorba, a világ egyik legnevesebb startup inkubátor programjába.

A Ustream azért jött létre, hogy élő interaktív közvetítési platformot biztosítson, amely lehetővé teszi tartalmak megtekintését és sugárzását. Ügyfelei és partnerei közé tartozott a Cisco, a Sony és a Samsung. Az IBM 2016-ban vásárolta fel a Ustreamet. Sajtóértesülések szerint mintegy 130 millió dollárt adtak a magyar fejlesztésű startupért.

A Balabit a privilegizált fiókokat érintő kibertámadások megelőzésében, észlelésében és az azokra való reagálásban segíti a szervezeteket. A 2000-ben alapított cég olyan vállalatoknak dolgozott, mint az Orange, az AirFrance, a Facebook vagy a NASA. A 2018-as év legnagyobb startup-sikertörténete volt, amikor a Balabitot megvásárolta a cég egyik üzleti partnere, a One Identity.

Az ország feltörekvő startup csillagai

A V4 SUF-ban részt vevő startupok azóta hosszú utat tettek meg. A magyar alapítókat a leghangsúlyosabb, legfontosabb sikereikről kérdeztük. Az Aeriu elsőként jelentkezett az újonnan bemutatott projektre. A cég egy kereskedelmi drónokra optimalizált szoftvert kínál, amely megkönnyíti a nagy raktárakban a drónokkal történő leltárkezelést. Röviddel azután, hogy kiléptek a programból, máris sikerült együttműködést kötniük a magyar IKEA-val, és megoldásuk a nemzetközi székhely figyelmét is felkeltette.

A PénTech volt a magyar résztvevők utódja. A fintech cég küldetése, hogy új és egyedülálló digitális faktoring megoldással segítse a magyar kis- és középvállalkozások pénzügyi stabilitásának megteremtését. Több mint 650 regisztrált kkv-t értek el a platformjukon, mintegy 25 millió eurós pályázati volumennel. A Péntech az első startup a V4 Startup Force Program történetében, amely a régióban alapított leányvállalatot.

A 2020-ban bekapcsolódott Briefly vállalkozások számára kínál szabadúszó marketingmegoldásokat. Platformjuk már 900 freelancer regisztrációval büszkélkedhet. A legfrissebb hírek szerint a magyar média- és kreatívipar egyik legnagyobb szereplőjéval, a Publicis Groupe Magyarországgal alkotnak partnerséget.

Ez az év számtalan sikert hozott a Munch számára, akik idén ősszel csatlakoztak a V4 Startup Force programhoz. A startupot négy fiatal hívta életre az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem jegyében. Budapesten egyre több étterem és kávézó csatlakozott hozzájuk, nemrég pedig Magyarország más városaiban is elindult a szolgáltatás, és ugrásszerű növekedésnek indult. Az év végére több mint háromszáz partner csatlakozott hozzájuk, nemcsak Magyarországon, hanem Erdélyben, Romániában is. Az alkalmazást eddig százezren töltötték le, és rangos díjakat is nyertek. A következő évük pedig a nemzetközi terjeszkedés jegyében telik majd.

A magyar startupok mernek nagyot álmodni

A magyar startup-jelentés szerint, amelyet a Startup Hungary, a helyi ökoszisztéma ismert és nemzetközileg elismert szereplői által 2020-ban alapított szervezet tett közzé, az országban működő startupok mernek nagyot álmodni. A felmérésükben részt vevők több mint kétharmada hisz abban, hogy startupját felvásárolják, 80%-uk pedig úgy gondolja, hogy iparágának meghatározó globális szereplőjévé válik

A V4 Startup Force az elmúlt években sokat tett a vállalkozók álmainak megvalósításáért: több mint 100 üzleti találkozót szervezett, több mint kétszáz pályázatot és összesen negyven résztvevő startupot fogadott. A vállalkozások 92%-a életben maradt, 46%-uk továbbfejlesztette cégét, 25%-uk pedig befektetéshez jutott. Ez egy olyan ágazat, ahol csodák történhetnek; csak egy kiváló ötletre van szükség a megfelelő időben és a megfelelő helyen. És a magyar innovátoroknak nincs miért szégyenkezniük.


Minden cikkben találsz egy rövid videót az egyes országok kiemelkedő startupjairól, hogy megmutassuk, mennyire izgalmasak a megoldásaik. Elsőként ismerjétek meg a budapesti MUNCH-ot!

„Elég jelentősek vagyunk ahhoz, hogy hatást gyakoroljunk” – MUNCH

továbbiak
Ezekkel a programokkal vár a Nyitva! Fesztivál!
community

Ezekkel a programokkal vár a Nyitva! Fesztivál!

Etikus ajándékdobozokkal, kiállításokkal, workshopokkal és előkarácsonyi vásárral várja a budapestieket a ma startoló Nyitva! Fesztivál x Erzsébetváros egészen november 30-ig. Mutatjuk, kiket keress fel november folyamán Erzsébetvárosban! Számos ingatlan áll kihasználatlanul ma is Budapest-szerte: lépten-nyomon találkozhatunk „kiadó” vagy „eladó” feliratokkal az üzlethelyiségek kirakataiban, ami nemcsak a városkép szempontjából lehet demotiváló,
Generációkat köt össze az újragondolt szlovén zeneiskola
architecture

Generációkat köt össze az újragondolt szlovén zeneiskola

A legtöbben nosztalgikus bájjal emlékszünk vissza az iskolai épületeinkre: jellegzetes bútorok, századfordulós épületek, zöld táblák és még megannyi ikonikus részlet hever az emlékezetünkben. Manapság egyre nagyobb figyelmet fordítunk a közterek és a közintézmények komfortos kialakítására, amiből az iskolák sem maradhatnak ki, hiszen rengeteget jelent a legkisebbeknek is az esztétikus környezet.
3 prágai designmárka, ami inspirál minket
design

3 prágai designmárka, ami inspirál minket

Szimpatikus karakterek és lélekmelengető megoldások. Ez a három prágai márka garantáltan vidámságot csempész az otthonokba. Ismerjétek meg az In August Company, Pauline Hagan és a Lappa Studio tárgyait! In August Company Az In August Company-ben a jatékosság, a jókedv és a tárgyak szeretete manifesztálódik. A márka tulajdonosai, Karolína Stryková és