fbpx
Nyomj Entert

Ezekkel a programokkal vár a Nyitva! Fesztivál!

Etikus ajándékdobozokkal, kiállításokkal, workshopokkal és előkarácsonyi vásárral várja a budapestieket a ma startoló Nyitva! Fesztivál x Erzsébetváros egészen november 30-ig. Mutatjuk, kiket keress fel november folyamán Erzsébetvárosban!

Számos ingatlan áll kihasználatlanul ma is Budapest-szerte: lépten-nyomon találkozhatunk „kiadó” vagy „eladó” feliratokkal az üzlethelyiségek kirakataiban, ami nemcsak a városkép szempontjából lehet demotiváló, hanem komoly – társadalmi és gazdasági – válsághoz is vezethet. Hogy ez ne legyen így, és élettel teljen meg a szellemüzletekkel tarkított belváros, a KÉK (Kortárs Építészeti Központ) 2014 és 2016 után idén ismét életre hívta a Nyitva! Fesztivál eseménysorozatot, ahol induló vállalkozások mutathatják meg magukat Erzsébetvárosban (a kezdeményezésről korábban Böjthe Emőke és Szőke Tímea már meséltek nekünka szerk.).  

Felkerestük a pályázat nyerteseit, akik egy hónapra beköltöznek új otthonaikba, és új színt visznek a környék mindennapjaiba. Mutatjuk, kik ők és mi mindennel örvendeztetik meg a városlakókat!

Háti, Pastello Clothes, Sopianae Salon, Impact Box – Király utca 25.

Ezen a helyszínen rögtön négy projekt is képviselteti magát. A 2018-ban indult Háti márkanév mögött Jakus Lotti és Jakus Dániel áll, akik Magyarországon elsőként használtak kaktuszbőrt hátitáskáik elkészítése során. A divattervező-grafikus páros által jegyzett háti- és válltáskák színesek, vidámak, de a minimalizmus hívei is megtalálhatják számításaikat az egyszínű darabokban. A festetlen fabiléta és a nyers pamut zsinór mindegyik táskájukon megjelenik, emellett gyakran alkalmaznak különleges technikákat, mint például a kézi hímzés, vagy éppen a makramé. A Nyitva! ideje alatt, november 20-i eseményükön közelebbről is szemügyre vehetjük, és meg is vásárolhatjuk a környezettudatos módon készült kiegészítőket.

Ugyanitt találjuk a félig elegáns, nem túl vad ruhadarabjairól híres Pastello márkát is. Zsadon Ferenc 2020 augusztusában indította útjára a brandet, s azok, akik gyakorta megfordulnak a Lollipop Factory falai között, már egész biztosan találkoztak a kényelmes és flancmentes streetwear ruházattal. Izgalmas anyagok, emlékezetes darabok – így szól a Pastello jelmondata, aminek elsősorban a férfiak örülhetnek, de a női vásárlóknak sem kell aggódniuk, ők is nyugodtan szemezgethetnek a kínálatból.

A Sopianae Salon egy közösségi tér, amely nevéhez hűen a századfordulós szalonok világát igyekszik újraéleszteni: a csapat célja, hogy felkarolják a kezdő művészeket, és bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak számukra. Ők kiállítással, workshopokkal és előadásokkal várják a közönséget a Nyitva! ideje alatt, s ami a legjobb: a képzőművészek munkáit akár mi magunk is megvásárolhatjuk, ezzel is segítve a szalon további működését.

A Király utcai közösség negyedik szereplője az Impact Box, akik fontos küldetést teljesítenek: olyan társadalmi szervezetekkel, manufaktúrákkal dolgoznak együtt, akik hátrányos helyzetű munkavállalókat foglalkoztatnak – az általuk készített termékeket emeli be az Impact Box saját ajándékcsomagjaiba. A hiánypótló kezdeményezés ezzel a stratégiával két legyet üt egy csapásra: felhívja a figyelmet a szervezetek missziójára, és egyúttal kiszolgálja azokat a tudatos vásárlókat, akik prémium minőségű ajándékcsomaggal lepnék meg magukat vagy szeretteiket. Kozmetikumokat, sós és édes ínyencségeket egyaránt találunk a kínálatban – sőt, idén a Vöröskereszt szociális varrodájával is együtt dolgoztak több közös terméken, melyek a boltban is kaphatók lesznek.

PLACCC Bázis – István utca 27.

A tizennégy éve működő PLACCC Fesztivál szervezői Erzsébetvárosra reagáló “work-in-progress” performanszokkal, installációkkal készülnek ideiglenes bázisukon: szeretnék, ha az István utca 27. szám alatt egy kreatív közösség valósulna meg, ahol művészek és helyi lakosok közösen alakíthatják ki a hely működését.

Az egy hónapos eseménysorozat hivatalos megnyitója november 5-én este 18 órakor kezdődik, a Király utca 25-ben berendezett Nyitva! Pop-up bemutatóteremben. A nyitóeseményre a szervezők koncerttel, az ide beköltöző Sopianae Salon pedig kiállítással és tárlatvezetéssel várja a látogatókat.

Fotók: Seiner Krisztián @Fészek VIP Studio (Háti), Impact Box (Sebestyén Laászló)

Nyitva! Fesztivál | Web | Facebook

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük