fbpx
Nyomj Entert

Elegancia és fagyiszínek dominálják a magyar kisváros cukrászdáját

A Budapesttől 65 kilométerre található nagykátai kávézó és cukrászda régiós viszonylatban is említésre méltó enteriőrt kapott. A fagyiszínek mellett egyszerű, mégis hatásos belsőépítészeti és lakberendezői megoldások teszik páratlanná a helyet, melynek tervezéséért Bodrogi Fanni és Hitka András felelt.

A nagykátai kávézó és cukrászda enteriőrje egyszerre repít vissza a huszadik század kávéházi miliőjébe, és árulkodik nagyon is friss, kortárs tervezői szemléletmódról. Bodrogi Fanninak és Hitka Andrásnak sikerült az, amibe sokan belebuknak – olyan teret alkottak, amely egyszerre bájos, ugyanakkor nívós.

A megrendelő egy helybéli cukrászcsalád legfiatalabb tagja volt, aki a nagymamájától átvett üzlethelyiség átalakítására kérte fel a tervezőket. Egy olyan tér megteremtésére törekedtek, ahol kedves, meseszerű világ fogad minket.

Számunkra nagyon inspiráló egy családi történet részévé válni, szeretjük, ha valaminek múltja van. Az ügyfél olyan helyet szeretett volna, ami nemcsak csalogatja, de marasztalja is a vendégeket. Egy befogadó teret, ahol az emberek szívesen töltik idejüket, ahol egy visszajáró közösség alakulhat ki” – mesélik.

A helyiség méretéből és funkciójából adódóan a tervezők egy családias, szerethető atmoszférájú közösségi tér létrehozását tűzték ki célul. Inspirációért egészen a 20. század elejéig visszanyúltak – a korabeli kávéházak hangulata, eleganciája és minőségi anyaghasználata magával ragadta őket, ezek szellemében kezdtek neki a tervezésnek. A kor emblematikus tárgyát, a Thonet széket is becsempészték az enteriőrbe, natúr kőris változatban, bársony ülőfelülettel.

A Thonet széken kívül a többi bútor és belsőépítészeti elem mind egyedi tervezésű. A térbe belépve figyelmünk a pultra szegeződik, melynek oldalára bordázott burkolat került, ami a falakon is továbbfut.

A pult formáját a mennyezeten végigfuttatott színhatárral és a pult ívét ismétlő LED-világítással emeltük ki. A gömbölyded, íves formák és a bordázott, texturált felületek teszik kedvessé a helyet. Mellőztük az éles vonalvezetést és a sarkos formákat az ívekben van valami alapvetően befogadó – ismerteti Bodrogi Fanni.

Az íves vonalvezetés mellett a színektől válik igazán szerethetővé a tér. A sütipult kínálatán túlmutat a mélyzöld, a meleg barack és a pisztáciazöld – ezek az árnyalatok uralják a belsőépítészeti elemeket, bútorokat és tárgyakat is a térben. A tervezők különösen ügyeltek az egyes csomópontok precíz kialakítására, a geometriai formák harmonikus sokszínűségére és az egyedi, meghitt hangulatot teremtő világítás kialakítására is.

Társas Kávézó
2760 Nagykáta, Dózsa György út 1/C

Fotók: Erdőháti Áron

Belsőépítész tervezők:
Bodrogi Fanni | Web | Instagram
Hitka András | Instagram

3D Látványtervező: Zengővári Attila
Asztalos kivitelező: Mach AndrásMég nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük