”Ez a fajta fényképezés arra tanít, hogy értékeljem a jelent" – Interjú Pálmai Angievel

”Ez a fajta fényképezés arra tanít, hogy értékeljem a jelent" – Interjú Pálmai Angievel

Pálmai Angie a curated by ATELIER stúdió kreatív direktora és a The Journey Matters vizuális történetmesélője. Azonban Angiet nehéz lenne bemutatni egy megszokott rövid leírással, ezért is kértem meg, hogy meséljen ő magáról, hiszen annyi kérdés merült fel bennem a munkásságával kapcsolatban. Válaszaiból kiderült számomra, hogy Angie egy igazi mesélő, tegye azt bármilyen eszközzel. Talán én így hívnám őt végső soron, egy történetmesélőnek, ugyanis ez sok mindent elárul arról, ahogyan az életet szemléli, és ahogyan a munkáit tálalja: líraian, érzékenyen, intimen, közben mégis érezzük a külső megfigyelőt, a távolságtartót, a profit. Ehhez az érzékenységhez társul a jó ízlés, ami kreatív direkciós munkáiban is mindig beazonosítható. Ismerjétek meg ti is jobban!


Az első dolog, ami eszembe jut a munkásságodról és arról, hogy mennyi mindent csinálsz, az a szabadság, de mégis van valami nagyon specifikus abban, ha valaki vizuális szakember. Mesélnél erről, hogy hogyan körvonalazódott az érdeklődési köröd?

Az érdeklődési köreim gyakorlatilag egymásra épültek. Kreatív kutatások, stílusirányok új témákat nyitottak ki, különböző aspektusból vizsgáltam egy-egy területet ami végül összekapcsolódott.

Az a fajta látásmód, ami megengedi, hogy több nézőpontból szemléljünk valamit, nagyon felszabadító és inspiráló.

Folyamatos tanulmányokat végeztem a fotográfia, divat, trend, concept store és hotel témékörökben az elmúlt évtizedben, ami egyre frissítőbb irányokat mutatott és eltérő szakmai területek vonódtak össze. Ma már egy márkára érdemes úgy tekinteni mintha egy magazin, egy film, egy galéria és egy közösségi tér lenne egyszerre. Így a munkám során gyakran vagyok szerkesztő, rendező, kurátor, stílustervező és vendéglátó. Többféle területet alkotunk meg vizuálisan, összefüggő szövetet kialakítva.

Vizuális szakemberként talán a legfontosabb, hogy a kép amit megalkotunk – azon túl, hogy esztétikai látványt adjon, mindig minőségi gondolatok kísérője legyen. Így valójában sokkal többet foglalkozunk a mögöttes tartalommal és a márka stílusa dönti el, hogy ezt a tartalmat hogyan fogalmazzuk meg vizuálisan. Nagyon hasonlít a filmezéshez a munkánk, ott is van forgatókönyv, produkciótervezés, rendezés, vágás stb. – és mindezek harmóniába hozása annak érdekében, hogy közvetíteni tudjunk valami értékeset, inspirálót és maradandót.

Van olyan téma vagy élethelyzet, amit különösen szeretsz dokumentálni?

Az utazási képek dokumentálásban találtam egyensúlyt a koncepciók és felépítettség mellett – itt lényegében azt fotóztam, ami előttem volt, minden művészi és kreatív rendezés nélkül. Nem történt meg még egyszer ugyanaz a pillanat és lehetőség. Ez a fajta fényképezés folyamatosan arra tanít, hogy értékeljem az időt, a helyszínt, az embert, az érzést, a jelent.

Leginkább a portré lett a műfajom, ha meg kellene határozni a fotográfiai munkásságom típusát. Szeretem az arcokat, a tekinteteket, a karaktereket és a helyzeteket amiket váratlanul ajándékba adunk egymásnak. Valójában egy inspiráló portréfotózás mindkettőnknek egy csodás tánc élményével ér fel. Előfordult már, hogy sokkal több képet készítettünk, mint eleinte terveztük, egyszerűen azért, mert az, amit együtt megéltünk, átvette az irányítást és nem volt kedvünk abbahagyni.

Ha kreatív direkcióról van szó, milyen típusú brandekkel szeretsz együtt dolgozni?

Olyan márkákkal működik a közös munka, akik minőségi terméket vagy szolgáltatást adnak. Ezeknek a brandeknek az elhivatottságuk, szellemiségük jelen van a termékekben, amit közösen fordítunk vizuális nyelvre.

Így valóban minden látható terület illusztrációja lesz a belső forrásainak, tudásának, inspirációjának, szenvedélyének, a teljes látványvilágnak. Ez általában túlmutat egy képen, minden vizuális kifejezési formának érdemes tükröznie azt a minőséget, amivel a termékeit megalkották. Így lesz hiteles, egyedi és felismerhető a márka.

A közös munka során az a cél, hogy egy brand tisztába kerüljön értékeivel, kulturális kapcsolódásaival és azzal, hogy hogyan, milyen eszközökkel és milyen stílussal közvetíti a gondolkodásmódját, életérzését. Jól átlátható kreatív stratégia megalkotása segítségével könnyebben építi fel a további együttműködéseket, eseményeket, projektetek, termékfejlesztéseket és márkakiterjesztéseket. Ezért állandó és szezonális kommunikációval foglalkozunk, ami azt jelenti, hogy az állandó stílusjegyek mellett mindig változó elemek is helyet kapnak a stratégiában, ami lehetőséget ad általában egy évre előre tervezni, főleg együttműködő partnerek és rendezvények tekintetében.

Ma szinte az első platform, amit egy márkánál megnézünk az az Instagram – szerinted mik az aktuális és jól működő trendek e téren, mi az, amitől működik egy profil vagy éppen nem? Mi ragadja meg a figyelmünket, és ami még fontosabb is talán, hogyan tartja azt meg?

Az Instagram világában hasonlóan gondolom: a minőség és a következetesség a legfontosabb szerintem, valamint a hitelesség. A trendek akkor működnek, ha egy márka olyan eszközként tekint rájuk, amik segítik kibontakozni, összekapcsolni és fejleszteni az értékeit. Ezért sokkal fontosabbnak tartom azt, hogy a márka hogyan és milyen mértékben alkalmazza az adott trendet a saját világára.

A jelenlegi tendenciák aktualitásában a low profile – high performance kombinációt említeném kiemelkedőnek. Az olyan profilok mutatnak számomra példaértéket, akiknek a kommunikációja nem pusztán figyelemfelkeltésre irányul, hanem magas tartalmi és vizuális színvonallal épít közösséget.

Ha már márkákról van szó, akkor szerinted miért fontos, hogy például egy divatmárka arculata egy életmódot is tudjon képviselni?

A divatban az életmód jelenléte sokáig nem feltétlenül hozta meg a sikert egy-egy tervező számára. Ez folyamatosan változott az idők során, és szerencsére most újra olyan világot élünk, amiben egyre fontosabb lesz a környezet és az életmód is, amelyben az adott ruhát viseljük.

Így a divatnak leginkább a gondolatainkhoz és az érzéseinkhez van a legtöbb köze, és ahhoz, hogy az adott ruhadarab vagy kollekció milyen hangulatnak, történetnek, életmódnak a vizuális és funkcionális terméke. A divat is valójában egy csodálatos eszköz arra, hogy kifejezésre jusson egy gondolat, társadalmi és művészeti kapcsolódás, jelen hatások reflekciója, vagy mindezeknek a fúziója.

Rendkívül gazdag kreatív rendszer kapcsolódik üzleti tervekkel, amit igyekszünk minden lehetséges oldalról kommunikálni. A márkák felépítésében a hiteles életmód általában új együttműködési lehetőségeket is hoz magával, amelyet mind az események, mind a kommunikáció területén nyitnak teret: a márkák jövőjét a kollaborációkban látom, művészeti és kreatív vonatkozásokban, ami alapvetően új szegmenseket, terméket, szolgáltatásokat és sikereket hozhat mindkét fél számára.

Hogyan kerültél oktatói pozícióba? Mit szeretsz benne a legjobban?

Tanulmányaim során úgy éreztem, hogy több oldalról szeretném megvizsgálni a divat világát, ezért amit lehetett hozzáolvastam, kiállításokra jártam és utaztam. Szenvedélyesen kutattam, elemeztem, kerestem az összefüggéseket, a divat lényegét, vagy akkor még nem tudtam, de valójában a stílus esszenciáját.

Amit az oktatásban a legjobban szeretek, az a történetmesélés. Igazából nem tanítok, inkább mesélek, és ezáltal segítem a hallgatókat, hogy a saját történetüket megtalálják és megismertessék.

Minden év úgy telik el, hogy hálás vagyok minden diákokkal eltöltött percért. Semmihez sem hasonlítható érzés, amikor látsz valakit kinyílni, átalakulni, fejlődni, kivirágozni. Valószínű, hogy az én szerepvállalásom így nyilvánult meg, így vettem észre, hogy ez is része a feladataimnak: másokat inspirálni, támogatni az útjukon.

Mit tanácsolnál azoknak, akiket szintén érdekelnek a vizuális művészetek, de még nehezen tudják megfogalmazni, hogy azon belül pontosan mely terület? Hogyan indítsák el a pályájukat?

Az inspirációs források gyűjtése, rendezése és fejlesztése sokat segíthet. Gyakran vizuális művészet másik vagy több társművészettel jár karöltve, nálam például a filmek látványvilága egészíti ki a divat által meghatározott forrásaimat. A másik segítség szerintem a sok személyes projekt, társalkotókkal, barátokkal, családdal vagy még számunkra ismeretlen alkotókkal. Sok olyan barátságot és közös alkotást hozott számomra egy-egy ilyen projekt, ami nagyban hozzájárult ahhoz, amit most csinálok.

Lehetőséget kell adni a játékra és a kísérletezésre, és nem szabad mindent komolyan venni. Az örömben fejlődünk, erre gyakran emlékeztetnem kell magamat is, amikor valamit “csak” kitartó munkával szeretnék elérni.

Van olyan projekt, amin jelenleg dolgozol vagy tervben van és szívesen mesélnél róla?

Az elmúlt néhány évben a hotelszférát kutattam, és annak vizuális és stratégiai megnyilvánulásait. A hotelipar is átalakulóban van, hasonlóan, mint a divatipar. Ebben az a legérdekesebb, hogy amíg a divat az életmód felé nyit, úgy az életmód is a divat felé. Ez azt jelenti, hogy lehetséges és értékes kapcsolódások jöhetnek és jönnek létre, struktúrabeli felépítések között is párhuzam és összehangoltság alakul ki. Így egy hotel imázsának tervezése, kreatív stratégiája és kommunikációs felépítése nagyon hasonló lehet egy divatmárka felépítéséhez, csak máshol vannak a fókuszpontok.

Ezen kutatások eredményeképpen egy életmód trendelőadás “TOGETHERNESS 2022 “ címmel, és egy kreatív management workshop lesz elérhető februártól – elsősorban hotelek számára. Ebben a programban az előremutató és hosszú távú tendenciák alkalmazására helyezem a hangsúlyt, valamint arra, hogy kiemelkedő és hiteles márkaarculatot tudjunk létrehozni felismerhető kommunikációval és kollaborációs lehetőségekkel.


Képek: Pálmai Angie
curated by ATELIER / The Journey Matters

továbbiak
A kortárs művészetek otthonai – kulturális központok a régióból | TOP 5
design

A kortárs művészetek otthonai – kulturális központok a régióból | TOP 5

Egy kulturális központ terveinek elkészítése során talán a legfontosabb szempont a komplex, egyszerre többfajta művészeti ág befogadására is alkalmas terek kialakítása. Ehhez könnyen átalakítható előadótermekre van szükség, amik nagyon praktikusak, ám gyakran kevésbé esztétikusak. Mai válogatásunkban azonban olyan, a zenének, táncnak, festészetnek és a színháznak otthont adó kulturális központokat mutatunk
Beltéri jéghegyek Párizsban
art

Beltéri jéghegyek Párizsban

Február végéig a párizsi Le Bon Marché látogatói két óriási, mennyezetről lecsüngő jégheggyel találkozhatnak. A kortárs török művész, Mehmet Ali Uysal által megálmodott SU című installáció a globális felmelegedésre hívja fel a figyelmet. A művész a három részből álló alkotással egy reményteli jövő képét szeretné felvázolni. Kívülről már látszik az
Fénymeditációs lemezjátszó az ambient királyától
design

Fénymeditációs lemezjátszó az ambient királyától

Brian Eno, zenész/zeneszerző hangkompozíciói világszerte ismertek, most azonban új szerepben próbálta ki magát. A londoni Paul Stolper Galériával együttműködve létrehozott egy LED-megvilágítású bakelit lejátszókból álló, limitált kollekciót. A szín, fény és hangmeditációs eszköz a műalkotás és a funkcionális tárgy határán mozog, James Turrell fényszobraira és a huszadik század eleji