Ezek voltak a globális és a régiós műkincspiac sztárjai 2022-ben

Ezek voltak a globális és a régiós műkincspiac sztárjai 2022-ben

Pörgős évet zártak az aukciós házak tavaly: a világ pénzügyi nehézségei egyelőre nem mutatkoztak a műtárgyak eladásainál, a régióban és világszerte is sorra dőltek meg az eladási rekordok.

Bár tavaly a gazdaság világszerte nagy károkat szenvedett, a műkincsek eladásán ez nem látszódott: növekvő piac és rekordárak jellemezték 2022-t. Jól mutatja ezt az is, hogy míg a globálisan eladott legdrágább művek listáján 2020-ban még csak két tétel ára ment 50 millió dollár fölé, 2021-ben már a teljes top 10 efölött az ár fölött kelt el, 2022-ben pedig 80 millió fölé kúszott a top 10-es művek árcédulája. Ez a tíz műtárgy összesen 1,1 milliárd dollárért kelt el. Új rekord is született: Andy Warhol tavaly tavasszal elárverezett Marilyn-portréjára tűzték ki a valaha volt legmagasabb előzetes árbecslést, mivel a New York-i Christie’s 200 millió dollárért akarta eladni. Ám az aukción végül egy kicsivel kevesebbet, 195 millió dollárt fizetett érte a legendás műgyűjtő, Larry Gagosian, de még így is ez lett az év legdrágábban elkelt képe.

Andy Warhol: Shot Sage Blue Marilyn (Fotó: Christie's)

Top 10 a világon legdrágábban eladott mű 2022-ben:

1. Andy Warhol: Shot Sage Blue Marilyn (1964) – 195 millió dollár
2. Georges Seurat: Les Poseuses, Ensemble (Petite version) (1888) – 149,2 millió dollár (Fotó: Christie's)
3. Paul Cézanne: La Montagne Sainte-Victoire (1888–90) – 137,8 millió dollár (Fotó: Christie's)
4. Vincent van Gogh: Verger avec cypres (1888) – 117,2 millió dollár (Fotó: Christie's)
5. Paul Gauguin: Maternité II (1889) – 105,7 millió dollár (Fotó: Christie's)
6. Gustav Klimt: Birch Forest (1903) – 104,6 millió dollár (Fotó: Christie's)
7. Lucian Freud: Large Interior, W11 (After Watteau) (1981–83) – 86,3 millió dollár (Fotó: Christie's)
8. Jean-Michel Basquiat: Untitled (1982) – 85 millió dollár (Fotó: Phillips New York)
9. Andy Warhol: White Disaster (White Car Crash 19 Times) (1963) – 84,5 millió dollár (Fotó: Sotheby's)
10. René Magritte: L’empire des Lumières (1961) – 79,8 millió dollár (Fotó: Sotheby's)

A magyarországi legek

Rippl-Rónai József: A geszti kastély kertjében (Fotó: Virág Judit Galéria)

A Magyarországon magyar művészektől értékesített legdrágább festmények listáján elég nagy a verseny: ahogy az elmúlt időkben mindig, ezúttal is a XX. század nagy művészei vitték a prímet. Közülük azonban van 20-30 név, akik váltogatják egymást a legjobb eladásokat produkálók közt. Tavalyról visszatérő név viszont csak egy van: Vaszary János az egyetlen olyan művész, aki az utóbbi három év mindegyik top 10-es listáján felbukkant, idén 165 milliós eladással életműrekordot is produkált. Igazi kiugrás árban 2021-ben volt, ehhez képest most mérsékelt növekedés volt tapasztalható: az első helyezett Rippl-Rónai kép 300 millió forintot ért, a tizedik, Keserü Ilona műve pedig 110 milliót. Korábban Reigl Judit volt az egyetlen, ma is élő művész, aki fel tudott kerülni a tízes listára, mindjárt két művével is, Keserü életműrekordnak számító eladása ezért is különleges. A legek közt Patkó Károly, Márffy Ödön, Aba-Novák Vilmos, Kondor Béla és Perlrott Csaba volt még jelen tavaly.

Az élő kortárs művészek eladási listáján is nagy változások voltak: ugyan nem a nevek tekintetében, hanem az eladási árak mértékében. Magyarországon évek óta körülbelül ugyanazok a festők a legnépszerűbbek, az idei év sem túl változatos ebben a tekintetben: Keserü Ilona öt festménnyel, Maurer Dóra kettővel, Bak Imre eggyel és Nádler István kettővel került be a legdrágább eladások közé. A legdrágább kép (Keserü Ilona: Sírkövek 2) 110 millió forintért kelt el, a tizedik helyen álló Nádler István Gyász IV című alkotását 20 millió forintért ütötték le.

Lengyel rekorder bűnügyi felhangokkal

Jacek Malczewski: Valóság (Rzeczywistość) (Fotó: DESA Unicum)

A lengyel piacon tavaly decemberben érték el a valaha volt legmagasabb értéket egy árverésen: a századfordulón szimbolista stílusban alkotó Jacek Malczewski Valóság (Rzeczywistość) című képe 17 millió zlotyért kelt el. A meg nem nevezett nyertes azonban még nem veheti át a képet, ugyanis jogi problémák merültek fel. A festményt utoljára 1926-ban állították ki Lvivben, majd közel száz éven keresztül szinte semmit sem lehetett tudni a sorsáról. A vásárt megrendező aukciós ház szerint a kép évtizedeken keresztül egy lengyel-német műgyűjtő család birtokában volt. Az aukció előtt nem sokkal viszont megjelent az intézményben a rendőrség, a lengyel ügyészség állítása szerint ugyanis a képet valószínűleg illegálisan vitték ki az országból az 50-es években. Bár az eredeti tulajdonosnak pontos iratai vannak a kép történelméről, az ügyészség mégis lefoglalta, az jelenleg a döntés értelmében a DESA Unicum aukciós ház székhelyén a nyilvánosság számára is megtekinthető.

Ha mégis végbemehet az adásvétel, akkor az egy 2021-es rekordot fog megdönteni: Magdalena Abakanowicz Bambini nevű installációját vásárolták meg 13,6 millió zlotyért. A tavalyi év nagy dobása volt még, hogy szintén a DESA Unicum értékesítette Rubens Hölgy portréja című képét, 14,4 millió zlotyért. A valaha (külföldön) legtöbb pénzért értékesített, lengyel művésztől származó kép rekordját egyébként Tamara Lempicka Portrait de Marjorie Ferry című munkája tartja 21 millió 150 ezer dollárral.

Várakozáson felüli számok Csehországban

Bohumil Kubišta: Régi prágai motívum (Fotó: Kodl Galerie)

A cseh piacon is rekordot döntöttek tavaly májusban: Bohumil Kubišta Régi prágai motívum (Staropražský motiv) című képe 123,6 millió cseh koronáért kelt el. Érdekessége, hogy a kikiáltási ár „mindössze” 25 millió korona volt, ami már önmagában is életműcsúcsot jelentett volna az expresszionista és kubista stílusban alkotott művésznek. A korábbi csehországi eladási rekordot František Kupka festménye állította be 2020-ban 90,4 millió koronás árával, ám Kupka egy másik képéért Londonban már 7 551 600 fontot is adtak már, ami egyben a legmagasabb, cseh alkotótól származó műért fizetett összeg is lett.

A tíz legdrágább cseh kép 2022-ben összesen 392 millió cseh koronát ért, ez az érték egy jelentős 2018-as megtorpanást követően évről-évre nőtt. Ennek az összegnek tehát egyharmadát Kubišta képe tette ki. A listán Toyen szerepel még négy alkotással, valamint František Kupka, egy másik Kubišta mű, Filla Emil, Josef Čapek és Mikuláš Medek foglal még helyet. Csehországban az online műkincspiac is jól teljesített tavaly: bár főleg olcsóbb műveket értékesítenek a neten, körülbelül 118 milliós forgalmat generált így a szegmens. Online a legtöbbet Josef Čapek újonnan felfedezett virágcsendéletéért fizették, 9,12 millió koronát. Darabszámra viszont Václav Hollar 17. századi rézmetszőtől értékesítettek virtuálisan a legtöbbet: 56 műve kelt el.

Forrás: Artnet, Artportal, Notes from Poland, Artplus itt és itt

továbbiak
Megformálni kézzel, amit az élet sugall – Behind the scenes: Gyalog Eszter és Lukács András kerámiakészítők
lifestyle

Megformálni kézzel, amit az élet sugall – Behind the scenes: Gyalog Eszter és Lukács András kerámiakészítők

Van, aki fogékonyabb arra, ahogy az élet terelgeti, más kacifántosabb úton jut el a neki megírt sorsig. Azonban amikor a helyünkön vagyunk, hirtelen formát ölt minden – néha akár agyagból. Ismerd meg Gyalog Eszter és Lukács András (Luki), a Marēk kerámiaműhely alapítóinak történetét. Nem is olyan régen, szinte még egy másik
A jövő innovatív növénytermesztése | Interjú Rácz Grétával, a Rotower alapítójával
lifestyle

A jövő innovatív növénytermesztése | Interjú Rácz Grétával, a Rotower alapítójával

Automatizált növénytermesztés, amelyhez még termőföldre sincs szükségünk? Rácz Gréta és édesapja, Rácz Sándor fejlesztették ki azt az egyedülálló rendszert, amely számos égető kérdésre adhat választ az agráripari szférában. Innováció, tudásszomj, eltökéltség és fenntarthatóság – ez jellemzi a Green Drops Farm csapatát. Történetük kezdetén Gréta nagyszülei hagyományos, szabadföldes technológiával termeltek zöldségeket otthoni
A Berlinalén debütál Sean Penn ukrajnai dokumentumfilmje
lifestyle

A Berlinalén debütál Sean Penn ukrajnai dokumentumfilmje

Versenyen kívül mutatják be februárban a Berlini Filmfesztiválon a Superpower című filmet. A háború kitörése után bejárták a világot Sean Penn kommentárjai, aki épp Ukrajnában tartózkodott, hogy egy filmet készítsen Zelenszkij elnökről, amikor a háború kirobbant. A tervezett dokumentumfilm így valami egészen másba és sötétebbe fordult át: az Aaron Kaufmannal