Ezeket a kelet-európai filmeket mindenképp nézd meg! | TOP 5

Ezeket a kelet-európai filmeket mindenképp nézd meg! | TOP 5

Klasszikus értelemben Hollywood a filmipar fellegvára, mióta feltalálták a mozgókép fogalmát. Azonban térségünkben is számos olyan alkotás születik évről évre, amelyek sikere nemcsak nálunk jelentős, hanem szerencsére a legrangosabb nemzetközi elismerésekben is bőven részesülnek. Gyűjtésünkben olyan régiós filmeket mutatunk be, amelyeket érdemes megnézni.


Testről és lélekről | Magyarország

A Testről és lélekről egy 2017-ben bemutatott magyar filmdráma, Enyedi Ildikó rendezésében Borbély Alexandra és Morcsányi Géza főszereplésével. A film elnyerte a 2017-es Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, majd jelölést kapott az Oscar-gálán a legjobb nemzetközi játékfilm kategóriában. A történet két főszereplője egy vágóhídon dolgozva találkozik egymással.

A film két főszereplője Endre, a vágóhíd visszafogott természetű, lebénult bal kezű gazdasági igazgatója, illetve Mária, a nagyon szigorú, autisztikus viselkedésű új minőségellenőr, aki még tanulja az érzelmek elfogadását és az emberi érintést. Bár a nő motivált az emberi kapcsolatok teremtésére, azonban különös stílusa miatt elszigetelődik kollégáitól. A történet érdekessége, hogy Máriának és Endrének minden éjszaka közös álma van: egy csodás, hófödte tájon járnak szarvaspárként.


4 hónap, 3 hét, 2 nap (4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile) | Románia

Cristian Mungiu egyben rendezője és írója az Anamaria Marinca, Vlad Ivanov és Laura Vasiliu főszereplésével készített román sikerfilmnek. Cselekményében egy fiatal lány segít barátjának illegális abortusza megszervezésében az 1980-as évek Romániájában. A kommunista rendszerben, Nicolae Ceaușescu uralmának utolsó éveiben követhetjük nyomon a két diáklány és egyben a szobatárs tragikus történetét.

Az illegális abortuszműtét megszervezése miatt egy olcsó szálloda egyik szobájában találkoznak Bebe úrral, aki az operációt tervezi elvégezni. A film elnyerte a 2007-es cannes-i fesztivál Arany Pálmáját, illetve a FIPRESCI-díjat. A filmet Golden Globe-díjra is jelölték a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.


Auschwitz-jelentés (Správa) | Szlovákia

Szlovák drámafilm, amelyet Peter Bebjak rendezett. A 93. Oscar-gálára jelölték a szlovák pályaművek közül, ám végül az akadémiától nem kapott jelölést. Freddy és Walter, két szlovák zsidó fiatal igaz története, akiket 1942 -ben deportáltak Auschwitzba. 1944. április 10 -én, aprólékos tervezés után, fogvatartott társaik segítségével sikerül megszökniük. Fájdalmasan és megtörve indulnak vissza a hegyeken keresztül Szlovákiába. Sikerül átlépniük a határt, és találkoznak a Vöröskereszttel, ahol részletes jelentést készítenek a táborban elkövetett szisztematikus népirtásról.


Aki dalol, rossz ember nem lehet (Tko pjeva zlo ne misli) | Horvátország

Az 1970-es horvát vígjáték-dráma, amelyet Krešo Golik rendezett Vjekoslav Majer novellája alapján, jelentős kritikai és kereskedelmi sikereket ért el a bemutató idején. Filmkritikusok körében végzett felmérés szerint ez a valaha készült legjobb horvát film. Az 1930-as évek közepén, Zágrábban játszódó történet a 6 éves Perica Šafranek szemén keresztül látható. Egy zágrábi dandy, Mr Fulir flörtölni kezd Perica anyjával egy családi piknik során. Perica apja először nem vesz észre semmit, és meghívja Fulirt a lakásukba, ám többszöri találkozás után tudomást szerez Fulir csábítási kísérleteiről.


Ida | Lengyelország

2013-as drámafilm, amelyet Paweł Pawlikowski rendezett, és Pawlikowski és Rebecca Lenkiewicz írt. Az 1962-ben, Lengyelországban játszódó film egy fiatal nő történetét követi, aki éppen katolikus apácának esküszik fel. A második világháború német megszállása idején csecsemőkéként árván maradt nőnek találkoznia kell nagynénjével. A két nő országúti kirándulásra indul a lengyel vidékre, hogy megismerjék zsidó rokonaik sorsát.


Fotók: Inforg-M&M Film (Testről és lélekről), Mobra Films és Saga Film (4 hónap, 3 hét, 2 nap), D.N.A. Production (Az Auschwitz-jelentés), FRZ (Aki dalol, rossz ember nem lehet), Opus Film (Ida)

Forrás: imdb, port.hu

továbbiak
Otthonosan a betonoszlopok között  | Plus One Architects
design

Otthonosan a betonoszlopok között | Plus One Architects

Feltételezhetjük, hogy ha a nagybetűs otthonra gondolunk, nem éppen egy brutalista enteriőrre asszociálunk. A Plus One Architects Tusarova Apartman tervezése viszont mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt a prekoncepciót kitörölje az emberek fejéből. Nézzünk körül egy lakásban, amelyben a brutalizmus az úr! Komorság és nyers beton – a prágai enteriőrt a
Brutalista víziók | Clemens Gritl munkái
design

Brutalista víziók | Clemens Gritl munkái

Clemens Gritl építészeti tanulmányai befejezése óta 3D-s számítógépes modelleket tervez, amelyek a huszadik század városi utópiáit tükrözik és vizsgálják. Munkáinak középpontjában a városi megastruktúrák terei, dimenziói, léptéke, monotóniája és anyagszerűsége közötti kölcsönhatás, valamint az emberre gyakorolt lehetséges hatása áll. Clemenst az utópiák fontosságáról, az inspirációiról és a munkáiról kérdeztük. Hogyan
Mint egy gasztronómiai tárlat
design

Mint egy gasztronómiai tárlat

A kiváló alapanyagok a főzés és a jó ételek elengedhetetlen hozzávalói, ugyanúgy ahogyan ennek a spanyolországi élelmiszerüzletnek filozófiája is vallja. A Granadában található bolt enteriőrtervéért a madridi székhelyű Puntofilipino design stúdió felelt. Íme, az Altelier! A Puntofilipino tervezői által javasolt finom térbeli elrendezés lehetővé teszi, hogy a gondosan kiválogatott élelmiszerek