Kulturális központtá alakított egy harmincas évekbeli mozit a 3LHD

Kulturális központtá alakított egy harmincas évekbeli mozit a 3LHD

A 20. század elején számos filmszínház épült Zágrábban, azonban húsz évvel ezelőtt berobbantak a modern multiplex mozik, és korábbi változataik fokozatosan elkezdtek megszűnni – az elhanyagolt épületek pedig romlásnak indultak. Az 1939-ben épült Uraniával is ez történt, mígnem a 3LHD építészei közösségi térré alakították.

Az épület betonszerkezete nagyszerű állapotban maradt, beleértve a különleges mennyezetet is, így azt restaurálták, de az eredeti négy épülettömegből is megőriztek hármat: a bejáratnál található előcsarnokot és irodát, az aulát és a kétszintes mozitermet. Az egyetlen új kiegészítés az üvegpavilon, mely alapvetően a mozi előtereként szolgált.

A legnagyobb kihívást a bazilikális elrendezésű moziterem funkcionális munkaterületté alakítása jelentette, ugyanis a tér nem rendelkezett természetes fénnyel. Végül úgy vezették be a fényt, hogy a terem oldalsó folyosóit nyitott átriumokká építették és a helyiség teljes hosszában három méter széles tetőablakokat helyeztek el.

Az eredeti szerkezeti anyagok nagy részét megtartották – a betonpadlón és mennyezeten kívül a téglafalakat és a nyers vakolatot –, majd tölgyfa padlóval, lucfenyő furnérral, valamint nyers acél falburkolattal egészítették ki.

Az új Urania kulturális eseményeknek biztosít helyet, de irodahelyiségeket és egy terasszal rendelkező kávézót, illetve bárt is magában foglal. Különböző rendezvények, előadások, workshopok, kiállítások, koncertek, és nem utolsósorban vetítések helyszíne.

Fotók: Jure Živković

Urania | Web | Facebook | Instagram
3LHD | Web | Facebook | Instagram

Forrás: ArchDaily


továbbiak
Köztéri művészeti alkotás tervezésére írt ki meghívásos pályázatot a Skanska
east

Köztéri művészeti alkotás tervezésére írt ki meghívásos pályázatot a Skanska

A Skanska design tendert írt ki egy kültéri alkotás létrehozására, amely a vállalat tizedik magyarországi projektjének, a H2Offices irodaháznak zöld, nyilvános kertjében fog helyet kapni. A meghívásos tenderen négy tervező, illetve tervezőcsapat vesz részt. A szakmai zsűri által kiválasztott nyertes pályamű kihirdetésére májusban kerül sor, ezt követően a kiválasztott alkotás
Szilícium-völgy a háború idején | Techóriások reakciója az orosz-ukrán háborúra
east

Szilícium-völgy a háború idején | Techóriások reakciója az orosz-ukrán háborúra

A világ vezető high-tech vállalatait is lépésre kényszerítette az orosz agresszió. Legfőbb célkitűzésük az orosz propaganda visszaszorítása, de néhány intézkedés túlmutathat önmagán, és kérdéseket vethet fel a közösségi média jövőjével kapcsolatban. Elemzésünk. A lavinát az Apple indította el nem sokkal az orosz-ukrán háború kirobbanása után, amely leállította termékeinek árusítását, az
Ezzel a technikával akár a Holdon is építkezhetünk | Project Olympus
architecture

Ezzel a technikával akár a Holdon is építkezhetünk | Project Olympus

A 3D-nyomtatott épületek gondolata elsőre azt az érzetet keltheti, mintha a Vissza a jövőbe trilógia egyik kissé eltúlzott jelenetébe csöppentünk volna, pedig valójában sokkal közelebb van a valósághoz, mint azt évekkel ezelőtt gondoltuk volna. A fejlődést mindig az ismeretlen meghódítása implikálja, így nem meglepő, hogy ez a módszer is „kinövi”