Kicsit retro, kicsit punk – Íme, a Look Back and Laugh könyvkiadó

Kicsit retro, kicsit punk – Íme, a Look Back and Laugh könyvkiadó

Kicsit retro, kicsit punk – Zoran Pungerčar ezt az életérzést a tipográfia és a rizo nyomtatás őszinte csodálatával társította, hogy létrehozza saját művészeti könyvkiadóját. A projekt kísérletező és szabad filozófiáját annak elnevezése is magában hordozza, a kiadó ugyanis egy Minor Threat dalból kapta a nevét. Íme, a Look Back and Laugh!


A ljubljanai bázisú Look Back and Laugh kiadó repertoárjában a rizográf technikával készített zinek és művészeti kiadványok kapják a főszerepet. „A Look Back and Laugh egy szórakoztató projektként jött létre, amit 2011-ben indítottunk el az egyik barátommal közösen. Eleinte csak egy hely volt, ahol új dolgokat próbálhattunk ki, amikről úgy éreztem, hogy hiányoznak Szlovéniában. Később a barátom továbblépett más dolgok irányába, én pedig a művészeti könyvvásárok hatására szerettem volna, ha a projekt valami nagyobb dologgá növi ki magát. A perspektívám különösen azután változott meg, hogy Jure Šajn is csatlakozott hozzám. Elkezdtünk szélesebb körben dolgozni olyan emberekkel, akiknek a munkáját csodáltuk. Így 2015 óta Jure és én dolgozunk közösen mindenen” – avatott be Zoran Pungerčar, a Look Back and Laugh alapítója.

Collective of Sighs

Eleinte a saját vagy helyi alkotók munkáira fektették a hangsúlyt. Bár a szlovén kreatív közösség erősítése és kommunikálása is egy fontos cél, idővel külföldi alkotókat is elkezdtek megszólítani. Ilyen például Dunja Janković horvát művész, akinek absztrakt munkáit már korábban is követték, de kínálatukban egyéb más külföldi alkotó munkái közül is válogathatunk. A repertoár egyik kiemelkedő, nemrégiben készült munkája Sophie Douala Berlinben élő grafikus és képzőművész In Memory of The Present (A jelen emlékére) című, experimentális kiadványa. A könyvben szereplő, erős vizuális nyelvezetre épülő grafikák azért is különlegesek, mert az alkotó először kísérletezett a rizo nyomtatás lehetőségeivel. „Az utóbbi időben több olyan művésszel is dolgoztunk együtt, akik még sosem használtak rizót, ami érdekes módja volt annak, hogy mi is új dolgokat próbáljunk ki és kitörjünk a megszokott módszerekből. Ez különösen jellemző Sophie Douala könyvére, amelyet bonyolult volt elkészíteni, de a végén minden vele járó kemény munka megérte” – részletezte Zoran.

A Look Back and Laugh kísérletező magatartása nem csak a művészeti kiadványok változatosságában mutatkozik meg. Ahogy Zoran is kiemelte: „inspiráló, ahogy egy grafikai vagy vizuális ötletet egyszerre egy kidványban és egy használati tárgyon is el lehet helyezni. A grafikai tervezés mint eszköz, amivel állandóan körülvehetjük magunkat, nagyon motiváló”. Így a kiadó repertorájában különböző grafikákkal ellátott ruhadarabok, mint póló, pulcsi vagy sapka, valamint egy kulacs is helyet kapott.

Sophie Douala, In Memory of the Present
Sophie Douala, In Memory of the Present
Sophie Douala, In Memory of the Present
Irene Suosalo, Tivoli
Irene Suosalo, Tivoli
Irene Suosalo, Tivoli
Emotional Labour póló

Zoran és Jure a tavaszi időszakban mindenképpen szeretnék bemutatni rizo-nyomtatott kiadványaikat néhány vásáron, ami, ahogy ők is kiemelik, „üdítő változás lesz a két évnyi bezártság után”. Az év végén pedig új könyveket és tárgyakat szeretnének készíteni, így a további újdonságokért mindenképp érdemes figyelemmel kisérni az LBAL Instagram-oldalát.

Look Back and Laugh | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Kulturális központtá alakított egy harmincas évekbeli mozit a 3LHD
art

Kulturális központtá alakított egy harmincas évekbeli mozit a 3LHD

A 20. század elején számos filmszínház épült Zágrábban, azonban húsz évvel ezelőtt berobbantak a modern multiplex mozik, és korábbi változataik fokozatosan elkezdtek megszűnni – az elhanyagolt épületek pedig romlásnak indultak. Az 1939-ben épült Uraniával is ez történt, mígnem a 3LHD építészei közösségi térré alakították. Az épület betonszerkezete nagyszerű állapotban maradt, beleértve
Az autók örökségét ünnepli a Guggenheim Múzeum új tárlata
architecture

Az autók örökségét ünnepli a Guggenheim Múzeum új tárlata

A bilbaói Guggenheim Múzeum tereiben mintegy 38 klasszikus autó parkol egy új kiállítás részeként, amely az autóipar, valamint a művészet, a design és az építészet világa közötti kapcsolatokat vizsgálja. A Norman Foster angol építész és formatervező által kurált Motion. Autos, Art, Architecture (Mozgásban. Autók, művészet, építészet) című kiállítás több mint
Köztéri művészeti alkotás tervezésére írt ki meghívásos pályázatot a Skanska
east

Köztéri művészeti alkotás tervezésére írt ki meghívásos pályázatot a Skanska

A Skanska design tendert írt ki egy kültéri alkotás létrehozására, amely a vállalat tizedik magyarországi projektjének, a H2Offices irodaháznak zöld, nyilvános kertjében fog helyet kapni. A meghívásos tenderen négy tervező, illetve tervezőcsapat vesz részt. A szakmai zsűri által kiválasztott nyertes pályamű kihirdetésére májusban kerül sor, ezt követően a kiválasztott alkotás