Rendhagyó mobilkioszk került a cseh Aranyhegyre

Rendhagyó mobilkioszk került a cseh Aranyhegyre

A Cseh Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karának tanulói új információs kioszkot terveztek az Óriás-hegység egyik emblematikus helyére, az Aranyhegyre. A különös megjelenéséből fakadóan Piškot, vagyis piskóta névre keresztelt épület nyáron az Aranyhegyen található, viszont a Krkonoše Nemzeti Parkban telel.

A Piškot minimalista mobil információs központ, amely pihenési lehetőséget is teremt a diákok és a túrázók számára. A fiatal építészek 2019 júliusában kezdték az objektum tervezését a Seho-Poláček stúdió által szervezett nyári kurzus során. A Cseh Műszaki Egyetem építészmérnöki szakán a hagyományos oktatás alternatívái a design-build projektek, ahol a diákok meg is valósíthatják  terveiket: megtanulják alkalmazni az addig tanultakat és rálátnak a projektek ökológiai és gazdasági vonatkozásaira is. Emellett megismerik a felhasznált anyagok tulajdonságait is.

Mivel szezonális épületről van szó, fontos, hogy könnyedén mozdítható legyen. A szerkezet merevségét és elmozdíthatóságát egy acélrostély biztosítja, amelyre a szerkezetet fektetik. A kioszk méretei is mobilitásához igazodnak, ezért azt úgy kellett kialakítani, hogy az épületet könnyen lehessen szállítani teherautón.

A kioszk belseje teljes egészében fóliázott betonból és rétegelt lemezből készült, szintén minimalista stílusirányt követve. Az információs stand belsejét a volyni Felsőfokú Szakképző Iskolában és az Ipari Szakközépiskolában készítették, az intézménnyyel már évtizedek óta együttműködnek.

Az épület egy része üveg, aminek köszönhetően belsejéből is rálátni a környező tájra. A többi elem vörösfenyőből készült, amely festés és egyéb karbantartás nélkül is helyt áll zord időjárási viszonyok közt is. A koncepció szerint a fa idővel elszürkül és beleolvad környezetébe.

Cseh Műszaki Egyetem Építészeti Kar | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Czech Design, Fakulta architektury ČVUT v Praze

továbbiak
Kelet-Európa szédítő magasházai | TOP 5
architecture

Kelet-Európa szédítő magasházai | TOP 5

Lakóépület, szálloda, egyetemi campus: csak néhány olyan funkció, amit egy magasház betölthet. Ha felhőkarcolók nem is nőnek gombamódra hazánkban és a környező országokban, magasházakat szép számmal találhatunk. Válogatásunknak hála most tériszony nélkül ismerhettek meg néhányat Kelet-Európa hajmeresztő épületei közül! Semmelweis Egyetem Elméleti Tömb | Budapest, Magyarország Ha meghalljuk ezt a két
Antidote Community | Az egész az elektronikus zenéről és annak kulturális hatásáról szól
east

Antidote Community | Az egész az elektronikus zenéről és annak kulturális hatásáról szól

Éppen egy éve találkoztam először azzal a Youtube-videóval, amelyben a Vilnius óvárosában megbújó MO Muziejus tetején Monika Seta warm-up szettje az éjszakába reptette nézőit. Van, ami azóta sem változott az Antidote Community háza táján: különleges helyszínek, csodás színekben pompázó naplementék és a litván elektronikus zene tehetséges alkotói, valamint a cél,
Magyarországra érkezik a jövő lakóegysége – interjú az Ecocapsule feltalálójával
business

Magyarországra érkezik a jövő lakóegysége – interjú az Ecocapsule feltalálójával

Szeptember 9-10. között a Brain Baron végre a magyar közönség is kipróbálhatja a szlovák építészeti startup találmányát, az önfenntartó, intelligens ökokapszulát (Ecocapsule), melyet a jövő lakóegységeként emlegetnek. A kapszula saját energiatermelő rendszerrel működik, gyakorlatilag bárhol a világon használható. A futurisztikus megjelenésről, a környezetbarát működési módról és a felhasználási lehetőségekről az