Rendhagyó mobilkioszk került a cseh Aranyhegyre

Rendhagyó mobilkioszk került a cseh Aranyhegyre

A Cseh Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karának tanulói új információs kioszkot terveztek az Óriás-hegység egyik emblematikus helyére, az Aranyhegyre. A különös megjelenéséből fakadóan Piškot, vagyis piskóta névre keresztelt épület nyáron az Aranyhegyen található, viszont a Krkonoše Nemzeti Parkban telel.

A Piškot minimalista mobil információs központ, amely pihenési lehetőséget is teremt a diákok és a túrázók számára. A fiatal építészek 2019 júliusában kezdték az objektum tervezését a Seho-Poláček stúdió által szervezett nyári kurzus során. A Cseh Műszaki Egyetem építészmérnöki szakán a hagyományos oktatás alternatívái a design-build projektek, ahol a diákok meg is valósíthatják  terveiket: megtanulják alkalmazni az addig tanultakat és rálátnak a projektek ökológiai és gazdasági vonatkozásaira is. Emellett megismerik a felhasznált anyagok tulajdonságait is.

Mivel szezonális épületről van szó, fontos, hogy könnyedén mozdítható legyen. A szerkezet merevségét és elmozdíthatóságát egy acélrostély biztosítja, amelyre a szerkezetet fektetik. A kioszk méretei is mobilitásához igazodnak, ezért azt úgy kellett kialakítani, hogy az épületet könnyen lehessen szállítani teherautón.

A kioszk belseje teljes egészében fóliázott betonból és rétegelt lemezből készült, szintén minimalista stílusirányt követve. Az információs stand belsejét a volyni Felsőfokú Szakképző Iskolában és az Ipari Szakközépiskolában készítették, az intézménnyyel már évtizedek óta együttműködnek.

Az épület egy része üveg, aminek köszönhetően belsejéből is rálátni a környező tájra. A többi elem vörösfenyőből készült, amely festés és egyéb karbantartás nélkül is helyt áll zord időjárási viszonyok közt is. A koncepció szerint a fa idővel elszürkül és beleolvad környezetébe.

Cseh Műszaki Egyetem Építészeti Kar | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Czech Design, Fakulta architektury ČVUT v Praze

továbbiak
Ha eddig úgy gondoltad, hogy unalmas buszra várni
design

Ha eddig úgy gondoltad, hogy unalmas buszra várni

Leleményes megoldás született a Brno mellett fekvő Kobeřicében. A hétszáz fős községnek az Atelier Walter építészei egy többfunkciós gyöngyszemet terveztek, ahol a várakozás idejét akár egy kis terepszemlével is el lehet tölteni. Az Atelier Walter építész iroda egy kompakt buszmegállót álmodott meg, amely méretétől függetlenül megannyi kreatív elemet tartogat magában.
A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton
design

A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton

A stúdió virtuális lesz, azaz valódi díszletek helyett LED falak adják majd a hátteret, cserébe már jövőre elkészülhet. 11 millió euró értékű beruházást hajt végére a Visual Europe Group Magyarország a fóti HelloParks területén. A virtuális stúdió lényege, hogy nem kell fizikailag is felépíteni a díszleteket, hanem LED falak segítségével
Az AI megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb rejtélyét?
design

Az AI megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb rejtélyét?

A Persian Pillow projekt alkotója a Midjourney segítségével modellezte le, hogyan épülhettek az ókori piramisok – csak ezúttal párnákból. Egy AI művész, Ulises vett egy mindenki otthonában megtalálható tárgyat, a párnát, és felépítette belőle az ókori világ legnagyobb csodáit. A rejtélyes módon épült, kolosszális piramisok az ő képein ugyan kicsit humorossá,