fbpx
Nyomj Entert

Rendhagyó mobilkioszk került a cseh Aranyhegyre

A Cseh Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karának tanulói új információs kioszkot terveztek az Óriás-hegység egyik emblematikus helyére, az Aranyhegyre. A különös megjelenéséből fakadóan Piškot, vagyis piskóta névre keresztelt épület nyáron az Aranyhegyen található, viszont a Krkonoše Nemzeti Parkban telel.

A Piškot minimalista mobil információs központ, amely pihenési lehetőséget is teremt a diákok és a túrázók számára. A fiatal építészek 2019 júliusában kezdték az objektum tervezését a Seho-Poláček stúdió által szervezett nyári kurzus során. A Cseh Műszaki Egyetem építészmérnöki szakán a hagyományos oktatás alternatívái a design-build projektek, ahol a diákok meg is valósíthatják terveiket: megtanulják alkalmazni az addig tanultakat és rálátnak a projektek ökológiai és gazdasági vonatkozásaira is. Emellett megismerik a felhasznált anyagok tulajdonságait is.

Mivel szezonális épületről van szó, fontos, hogy könnyedén mozdítható legyen. A szerkezet merevségét és elmozdíthatóságát egy acélrostély biztosítja, amelyre a szerkezetet fektetik. A kioszk méretei is mobilitásához igazodnak, ezért azt úgy kellett kialakítani, hogy az épületet könnyen lehessen szállítani teherautón.

A kioszk belseje teljes egészében fóliázott betonból és rétegelt lemezből készült, szintén minimalista stílusirányt követve. Az információs stand belsejét a volyni Felsőfokú Szakképző Iskolában és az Ipari Szakközépiskolában készítették, az intézménnyyel már évtizedek óta együttműködnek.

Az épület egy része üveg, aminek köszönhetően belsejéből is rálátni a környező tájra. A többi elem vörösfenyőből készült, amely festés és egyéb karbantartás nélkül is helyt áll zord időjárási viszonyok közt is. A koncepció szerint a fa idővel elszürkül és beleolvad környezetébe.

Cseh Műszaki Egyetem Építészeti Kar | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Czech Design, Fakulta architektury ČVUT v Praze

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük