Festői szépségű tavak Kelet-Európából | TOP 5

Festői szépségű tavak Kelet-Európából | TOP 5

A nyár első fullasztó hőhullámának közepén nem is tudunk másra gondolni, mint egy hűsítő vízparti csobbanásra a természetben. Szerencsénkre hazánk és a szomszédos országok is bővelkednek a szebbnél szebb tavakban, amelyek tökéletesen alkalmasak a gondtalan fürdőzésre. Ha pedig aktív pihenésre vágyunk a parton heverészés mellett, a régió hófödte hegyekkel és sűrű erdőkkel tarkított állóvizei mentén közkedvelt túraútvonalakra bukkanhatunk. Mai válogatásunkban csodás tópartok közül szemezgetünk Kelet-Európából!


Bánki-tó | Magyarország

A Nódrág megyei tengerszemként is emlegetett Bánki-tó fantasztikus elhelyezkedésének köszönhetően mindenkit levesz a lábáról. Bár a falucskának – melyről ez az apró, de mégis magával ragadó tó a nevét kapta – alig 700 lakója van, nyaranta szinte mozdulni sem lehet az idelátogató kirándulók hadától. A mesés helyszín a fiatalok körében is nagy népszerűségnek örvend, mivel a tó partja és a község focipályája ad otthont a minden év júliusában megrendezésre kerülő Bánkitó Fesztiválnak.

Fotók: szallas.hu, szallasvadasz.hu, gyarmatihirek.hu, termalfurdo.hu

Boden-tó | Ausztria

Az Alpok északi lábánál fekvő Boden-tó egyszerre határolja Németországot, Svájcot és Ausztriát. A páratlan szépségű állóvíz rengeteg lehetőséget rejt magában: az osztrák partszakasz mentén kerékpáutakat, hoteleket és egy különleges fürdőházat is találunk. Az éttermet, panorámás teraszt, öltözőket és mosdókat rejtő modern építmény egyszerre esztétikus és igazán praktikus is: a cölöpszerkezeten álló ház lépcsőjéről könnyedén elmerülhetünk a tó tükörsima vizében.

Fotók: Bruno Klomfar, Tom Maldener

Szentmáriai-víztározó | Szlovákia

Szlovákia legnagyobb és legközkedveltebb tavát elsősorban a szomszédos vízerőmű négy turbinájának kiszolgálására hozták létre, később azonban egyre többen látogattak el a nagy kiterjedésű állóvízhez, így a tó partját ellepték a horgászok, kirándulók és vízisportközpontok. Ma már a hely igazi víziparadicsomnak számít, ahol a szörftől kezdve a vízi szkúteren át szinte bármilyen extrémsport kipróbálására lehetőségünk adódik.

Fotók: slovakia.com, slovakia.travel.hu, zena.sme.sk

Paprocany-tó | Lengyelország

Tychy városának közvetlen közelében található a festői szépségű Paprocany-tó, melynek partját az öreg fák és a zöldellő mezők mellett egy kizárólag természetes anyagok felhasználásával készült sétány borítja. A különleges projekt egy átfogó revitalizáció keretében jöhetett létre, mivel a tó mellett fekvő sport- és rekreációs központ igen népszerűvé vált a település lakóinak körében.

Fotók: Tomasz Zakrzewski 

Jasna-tó | Szlovénia

A szlovéniai Jasna-tó egy mesterséges módon kialakított állóvíz, mely két tó összekapcsolásával született. A mólókkal és kilátókkal rendelkező tavat a népszerű szlovén női keresztnév, a Jasna után nevezték el, melynek jelentése tisztaság. Nem véletlen, hogy pont erre a névre esett a választás, hiszen a tó vize szinte teljesen áttetsző és úgy fénylik, akár egy kristály. Bár a látvány mindenki számára csalogató lehet, megmerítkezni azonban csak a legbátrabbak mernek benne, mivel hőmérséklete a 10 fokot sem közelíti meg.

Fotók: locationscout.com, kranjska-gora.si, flickr.com

Forrás: Archdaily, Ilovedunakanyar, Littlebigslovakia, Sloveniainfo

továbbiak
Együtt a fenyők ölelésében | A Balaton kapujában vár a Pine Weekendhouse
design

Együtt a fenyők ölelésében | A Balaton kapujában vár a Pine Weekendhouse

A házigazdák szavaival élve – “alig 50 percre Budapesttől“, a Balaton északi kapujában szólítja meg a pihenni vágyókat a tökéletesen megkomponált, de mégis a természettel együtt lélegző Pine Weekendhouse. A boutique vendégház, kinek kedve szerint egy közösségi tér vagy akár egy elkülönült privát hely, ahol a gasztronómia, a művészet és a
Pár perc béke egy doboz jeges teával – Calm Tea
branding

Pár perc béke egy doboz jeges teával – Calm Tea

Bárki, aki egy kicsit is elmerült a kínai teakultúra világában, tudja, hogy olyan téma ez, amit nehéz lenne egyetlen gondolatba sűríteni. Ugyanakkor fémdobozba talán lehet – gondolta Kövecses Olivér, majd minden tudásával és lelkesedésével megalapította a Calm Teát. A csésze tea nem csak néhány rügy és levél forró vízzel leöntve – egy
Oroszország nélküli többpólusú világ fog létrejönni – interjú Vigóczki Mátéval
community

Oroszország nélküli többpólusú világ fog létrejönni – interjú Vigóczki Mátéval

Nyugati szankciók súlyos következményekkel, hadműveleti sikerek részbeni hiánya, irreális szuperhatalmi vágyak, szűkülő mozgástér. Többek között ezekről beszélgettünk az orosz-ukrán háború mentén Vigóczki Máté György Oroszország-szakértővel. Fél éve tart Oroszország agressziója Ukrajna ellen. Az oroszok általános offenzívát indítottak, majd visszavonultak bizonyos területeken. Az utóbbi időben a Donbaszra koncentráltak, ahol eredményeket értek