fbpx
Nyomj Entert

Festői szépségű tavak Kelet-Európából | TOP 5

A nyár első fullasztó hőhullámának közepén nem is tudunk másra gondolni, mint egy hűsítő vízparti csobbanásra a természetben. Szerencsénkre hazánk és a szomszédos országok is bővelkednek a szebbnél szebb tavakban, amelyek tökéletesen alkalmasak a gondtalan fürdőzésre. Ha pedig aktív pihenésre vágyunk a parton heverészés mellett, a régió hófödte hegyekkel és sűrű erdőkkel tarkított állóvizei mentén közkedvelt túraútvonalakra bukkanhatunk. Mai válogatásunkban csodás tópartok közül szemezgetünk Kelet-Európából!


Bánki-tó | Magyarország

A Nódrág megyei tengerszemként is emlegetett Bánki-tó fantasztikus elhelyezkedésének köszönhetően mindenkit levesz a lábáról. Bár a falucskának – melyről ez az apró, de mégis magával ragadó tó a nevét kapta – alig 700 lakója van, nyaranta szinte mozdulni sem lehet az idelátogató kirándulók hadától. A mesés helyszín a fiatalok körében is nagy népszerűségnek örvend, mivel a tó partja és a község focipályája ad otthont a minden év júliusában megrendezésre kerülő Bánkitó Fesztiválnak.

Fotók: szallas.hu, szallasvadasz.hu, gyarmatihirek.hu, termalfurdo.hu

Boden-tó | Ausztria

Az Alpok északi lábánál fekvő Boden-tó egyszerre határolja Németországot, Svájcot és Ausztriát. A páratlan szépségű állóvíz rengeteg lehetőséget rejt magában: az osztrák partszakasz mentén kerékpáutakat, hoteleket és egy különleges fürdőházat is találunk. Az éttermet, panorámás teraszt, öltözőket és mosdókat rejtő modern építmény egyszerre esztétikus és igazán praktikus is: a cölöpszerkezeten álló ház lépcsőjéről könnyedén elmerülhetünk a tó tükörsima vizében.


Szentmáriai-víztározó | Szlovákia

Szlovákia legnagyobb és legközkedveltebb tavát elsősorban a szomszédos vízerőmű négy turbinájának kiszolgálására hozták létre, később azonban egyre többen látogattak el a nagy kiterjedésű állóvízhez, így a tó partját ellepték a horgászok, kirándulók és vízisportközpontok. Ma már a hely igazi víziparadicsomnak számít, ahol a szörftől kezdve a vízi szkúteren át szinte bármilyen extrémsport kipróbálására lehetőségünk adódik.


 Paprocany-tó | Lengyelország

Tychy városának közvetlen közelében található a festői szépségű Paprocany-tó, melynek partját az öreg fák és a zöldellő mezők mellett egy kizárólag természetes anyagok felhasználásával készült sétány borítja. A különleges projekt egy átfogó revitalizáció keretében jöhetett létre, mivel a tó mellett fekvő sport- és rekreációs központ igen népszerűvé vált a település lakóinak körében.


Jasna-tó | Szlovénia

A szlovéniai Jasna-tó egy mesterséges módon kialakított állóvíz, mely két tó összekapcsolásával született. A mólókkal és kilátókkal rendelkező tavat a népszerű szlovén női keresztnév, a Jasna után nevezték el, melynek jelentése tisztaság. Nem véletlen, hogy pont erre a névre esett a választás, hiszen a tó vize szinte teljesen áttetsző és úgy fénylik, akár egy kristály. Bár a látvány mindenki számára csalogató lehet, megmerítkezni azonban csak a legbátrabbak mernek benne, mivel hőmérséklete a 10 fokot sem közelíti meg. 


Forrás: Archdaily, Ilovedunakanyar, Littlebigslovakia, Sloveniainfo

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük