Filmes asszociációk ihlette szabadtéri mozi

Filmes asszociációk ihlette szabadtéri mozi

A dél-csehországi Prachatice város főterének közelében egy leromlott állapotú szabadtéri mozi kelt új életre. A közösségi tér építészeti koncepciója a vetítőgépre felfűzött filmtekercsek analógiájából merít ihletet. Mutatjuk!

A teljes rekonstrukció során a Mimosa Architects csapata a nyolcszáz férőhelyes szabadtéri mozit egy fenntarthatóbb befogadóképességű, háromszázötven férőhelyes közösségi térré alakította át. A terület összezsugorítása tulajdonképpen lehetővé tette a lakóépületek és a mozi területe közötti szükséges pufferterületek kialakítását is. A régi mozi épületeit – tekintettel annak eredeti állapotára –, valamint a mellette elterülő parkot árnyékoló vetítőfalat lebontották. Az összes szükséges létesítmény, mint a pénztár, büfé vagy vetítőfülke és raktár három új épületegységben kapott helyet.

Az egyes szerkezetek formai megoldásait a szezonális használat, valamint a filmes asszociációk ihlették. Ilyen például a szabadtéri mozi tetőszerkezete, ahol a filmszalag helyett a kerekek a tető köteleit irányítják, valamint a felfeszített ponyva az időszakos használat illuzióját kelti.

A felhasznált anyagok között a hullámlemez és a fekete acél dominál, ami vizuálisan összekapcsolja az új mozit a korábban felújított Prachaticei Városi Színházzal. Továbbá a szabadtéri mozi másik hangsúlyos anyaga a kő: a gránitburkolat és a gabion támfal a városközpontban használt kőburkolathoz illeszkedik.  

Bár a nézőtér túlnyomó részét a látogatók fölött az égbolt borítja, a színpaddal együtt részleges textilborítást is kapott. Ez a megoldás nemcsak az előadók és a közönség kényelmét biztosítja, hanem a mozi akusztikai tulajdonságait is pozitívan befolyásolja.

A szabadtéri mozi és ezzel együtt a Štěpánka park revitalizációja az év elején nyerte el végleges formáját. Így Prachatice egy teljesen új köztérrel gazdagodott, ahol nemcsak filmvetítéseknek, hanem a város egyéb kulturális rendezvényeinek is alkalmas területet alakítottak ki.

Fotók: BoysPlayNice

Mimosa Architects | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
A nők ünneplése a tipográfiában | Interjú Amber Weaverrel, a Femme Type alapítójával
design

A nők ünneplése a tipográfiában | Interjú Amber Weaverrel, a Femme Type alapítójával

A tipográfia történetében a betűtervezéssel foglalkozó nők régóta alulreprezentáltak. Amber Weaver úgy döntött, hogy lépni fog, és megadja a kortárs női tervezőknek azt az elismerést, amit megérdemelnek. 2019-ben elindította a Femme Type nemzetközi platformot, hogy támogassa a magukat nőként azonosító tipográfusokat. Beszélgetésünk során megosztotta gondolatait a sokszínűség fontosságáról, és bepillantást
A humanitárius célkitűzések a béke felé vezető utat jelentik— interjú Peter Maurerrel
strategy

A humanitárius célkitűzések a béke felé vezető utat jelentik— interjú Peter Maurerrel

A békéhez vezető út hosszú és megköveteli a számos fél közötti kommunikációt - véli a Vöröskereszt korábbi elnöke. Interjú a nemzetközi humanitárius jogról, a jemeni fogolycserékről és a diplomáciai trükkökről, amelyek százezrek életét tudják segíteni és megvédeni. 2012 és 2022 között Ön volt a Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) elnöke és ezalatt
Szelek szárnyán: Women & the Wind | #DIVE
lifestyle

Szelek szárnyán: Women & the Wind | #DIVE

Három szenvedélyes nő egy napon elindult, hogy mélyen szunnyadó kalandvágyukat a valóságban is megéljék, a tengert átszelve egy ötvenéves katamarán, a Mara Noka fedélzetén. DIVE cikksorozatunk legújabb epizódjában ismét merülésre invitálunk, ezúttal valóban az óceánok habjai közé. Dive in! Kéthetente megjelenő DIVE cikksorozatunkban alámerülünk az Instagram zavaros vizében, és olyan