Foglalj helyet | Utcabútorok, amelyek a hétköznapjainkat alakítják

Foglalj helyet | Utcabútorok, amelyek a hétköznapjainkat alakítják

Padok, szemetesek, kerékpártámaszok vagy különböző menedékhelyek – mind olyan bútordarabok, amelyek mellett nap mint nap elhaladunk, de mégsem tulajdonítunk nekik elég figyelmet. Pedig az utcabútorok tudatalatt formálják városi élményeinket, szokásainkat és közérzetünket. Arra invitálnak, hogy kapcsolatba lépjünk, elidőzzünk és megpihenjünk egy köztéren, vagy épp ellenkezőleg, a továbbhaladásra ösztönöznek. De mi alakítja egy köztéri bútor formatervét? Nyomot hagy-e rajta a kultúra? Egyáltalán beszélhetünk-e trendekről a design ezen területén? Kérdéseinkre David Karásek, a cseh mmcité designstúdió alapítója és vezető tervezője válaszolt. Köztéri bútorok az esztétika, funkció és fenntarthatóság tengelyén!

A cseh formatervezés ma már minden bizonnyal elfoglalta méltó helyét a nemzetközi színtéren. Ennek fontos szereplői azok az utcabútorok is, amelyeket a morvaországi Bílovice városából exportálnak a világ minden tájára. Talán nem is tudunk róla, de biztosan használtuk már az mmcité bútorainak valamelyikét városi felfedezéseink során. A design stúdió termékei ugyanis többek között olyan városok közterein is felbukkannak, mint Palo Alto, Rio De Janeiro, Dubaj, Koppenhága, Párizs vagy Budapest. Mivel a közetereken egyre hangsúlyosabbá válik az emberi lépték, talán nem túlzás azt mondani, hogy az utcabútorgyártók ma nagyobb befolyással bírnak, mint valaha. Az mmcité pedig ezen terület egyik vezető vállalata világszerte. Interjú!

„Fontos, hogy ambiciózusak legyünk, és jobban csináljunk dolgokat, mint mások. Hogy örökséget hagyjunk magunk után” – egy inspiráló gondolat az mmcité honlapjáról. Ma már nyugodtan kijelenthetjük, hogy a cég nyomot hagyott az egész világon. Honnan ered az utcabútorok és a városi területek iránti szenvedélyed?

Mindig is lenyűgöztek a közterületek, de azt mondanám, hogy a szenvedély útközben született, pontosabban harminc évvel ezelőtt kezdődött, amikor megnyertük a Zlín város új utcabútorainak tervezésére kiírt pályázatot. Diákok voltunk, kiéhezve arra, hogy új darabokat tervezzünk, de hamar szembe kellett néznünk azzal a ténnyel, hogy a tervezés nem elég, tudnunk kell gyártani is. Az évek során pedig bebizonyosodott számomra, hogy a köztereken alkalmazott jó design pozitív hatással van az emberek életére, és ez a legjobb motiváció a munkámban.

Egy utcabútor mennyi tervezői szabadságot enged meg az esztétika és a funkcionalitás tekintetében?

Mindaddig van szabadságunk, amíg mindkét szempont megfelel a standardjainknak. A bútordaraboknak ki kell bírniuk az idő próbáját, évtizedekig kell szolgálniuk az embereket. Ezen kívül az eső, a hó, a hőség és sok más tényező kihívásaival is szembe kell néznünk. Az esztétikum nagyon fontos tényező számomra. Mi az mmcité-nél azt mondjuk: „A jó design nem a galériáknak való, hanem az életnek.” De természetesen nem csak az esztétikáról és a funkcióról van szó, a finanszírozást és a gazdaságosságot is figyelembe kell vennünk. A minőségi design egyesíti ezt a három szempontot: funkcionális, nem túl drága, és érzelmeket vált ki – megdobbantja a szívedet!

A közterület mindenkié, ezért egy kültéri bútornak minden városlakó számára hozzáférhetőnek kell lennie, kortól, nemtől és fizikai adottságoktól függetlenül. Projektjeitekben hogyan kezelitek az inkluzív design kérdéskörét?

Az inkluzivitás anélkül, hogy kifejezetten megneveznénk, lényeges része annak, amit csinálunk. Ahogyan említed, a közterület mindenkié, így a bútoraink is. Nincs kizárólagosság, csak őszinte hozzáférhetőség: a legtöbb termékcsaládunkban gyerekeknek, valamint fogyatékossággal élőknek és időseknek szánt ülések és asztalok is megtalálhatók.

2020-ban a világjárvány különböző diskurzusokat indított el arról, hogy miként fognak megváltozni a közterület-használati szokásaink. Bár a társasági távolságtartás ma már kevésbé releváns, az elmúlt évtizedekhez képest manapság milyen új igényeknek vagy szempontoknak kell megfelelniük az utcabútoroknak?

Úgy gondolom, hogy azon hosszú távú tendencia, miszerint a köztereket közelebb hozzuk a belső térhez, még mindig jelen van. A közterek egyre inkább a lakóterek belső tereiből merítenek ihletet: lakhatóság, játékosság, otthonosság és még talán egy kis retro hangulat is. A világjárvány tulajdonképpen nem sokat változtatott, csak felhívta a figyelmet arra, hogy a jól átgondolt és felszerelt köztér mindannyiunk számára fontos.

Ebben az erősen urbanizált világban hogyan járulhatnak hozzá az utcabútorok a fenntartható városok kialakításához? Az mmcité hogyan kezeli ezt a kérdést?

Amikor egy parkot vagy közteret hozunk létre, akkor azt úgy tesszük, hogy az a következő húsz vagy még több évben is megmaradjon. Ez nem a trendekről szól, hanem a minőségről és a tudatos tervezésről. Ezért számunkra a fenntarthatóság egyenlő a tartóssággal az anyagok, a kivitelezés és a tervezés tekintetében: olyasmit szeretnénk létrehozni, amit az emberek nem fognak néhány év után megunni.

Minden városnak más-más utcaképpel és identitással rendelkezik. A kültéri bútoroknak mennyire kell illeszkedniük egy ország vagy város kulturális kontextusába? Vagy ugyanannak a bútornak univerzálisan jól kell működnie egy olaszországi piazzán, és egy koppenhágai vagy budapesti közparkban?

Az emberek igényei az utcabútorokkal kapcsolatban világszerte ugyanazok: helyet foglalni, megpihenni, kikapcsolódni és élvezni a szabadban töltött időt. Lehet, hogy az anyagok, a méretek és a burkolatok tekintetében vannak különbségek, de a terméknyelvünk univerzális. Még a termékeinken található piktogramokat is egységesítettük: a cél az volt, hogy olyan modern jeleket hozzunk létre, amelyek egyszerűek és könnyen érthetőek, valamint világszerte illeszkednek az mmcité designkoncepciójához. A mai világ globalizálódott, és ez alól az építészet és az urbanisztika sem kivétel. Egészen különböző kontinenseken lévő projekteket ugyanazok az építészek készítenek – így a termékeink nagyon különböző kulturális kontextusokban is jól működnek...

Fotók: mmcité

Illusztrációk: Bárdos László

mmcité | Web | Instagram

Folytasd az olvasást a H&H 7. számában!

RENDELD MEG ITT

továbbiak
A nyár legforróbb fesztiváljai | Top 5
lifestyle

A nyár legforróbb fesztiváljai | Top 5

Úgy érzed, hogy minden fesztivált kimaxoltál már az országban? Esetleg kifejezetten az elektronikus zene egy szubzsánere vonz, vagy csak egy alternatívabb közeg? Elhoztunk neked öt fesztivált, amikben biztosan nem fogsz csalódni. Ráadásul úgy válogattuk össze őket, hogy akár mindegyiken részt vehetsz! Alkotótábor | 07.05–09. 20 éves az Alkotótábor! Azaz
150 év alatt Budapest körül Vékás Magdolnával
lifestyle

150 év alatt Budapest körül Vékás Magdolnával

Emberek, szavak, épületek, történetek és hangulatok – ebből, illetve még sok minden másból jött létre az elmúlt 150 év során az a Budapest, amit ma ismerünk. Az évforduló kapcsán olyan embereket kérdezünk Budapest múltjáról, jövőjéről, és az ő személyes, fővároshoz fűződő kapcsolatukról, akik ezer (de legalábbis százötven) szállal kötődnek hozzá. Vékás
Ahhoz, hogy Oroszország a Nyugatot tudja választani, először el kell veszítenie ezt a háborút
global

Ahhoz, hogy Oroszország a Nyugatot tudja választani, először el kell veszítenie ezt a háborút

Andrzej Nowak az egyik legismertebb, és legtermékenyebb lengyel történész, több tucatnyi kötete jelent meg lengyelül és fordításokban. Szakterülete elsősorban Kelet-Európa 19-20. századi politika- és eszmetörténete, de behatóan foglalkozik a lengyel-orosz kapcsolatok történetével is. A háborús évfordulón beszélgettünk vele arról: milyen történelmi, emlékezetpolitikai és stratégiai szemüveggel figyeli Lengyelország Oroszországot, Németországot és