Fókuszt adni az ADHD-val élő embereknek | Focus Ex

Fókuszt adni az ADHD-val élő embereknek | Focus Ex

Variábilis betűk, amelyek nem csak esztétikai szerepet töltenek be, hanem funkcionális fontossággal is bírnak: Vatány Szabolcs olyan digitális eszközt álmodott meg, amely az interaktív tipográfia segítségével teszi hozzáférhetővé az online szöveges tartalmakat a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (ADHD) élők számára, miközben növeli a digitális olvasás élményét. Itt van a Focus Ex!

Vatány Szabolcs líceumi évei alatt kezdte az ismerkedést a grafikai tervezés világával, majd tanulmányait Nagyváradon, később Budapesten folytatta tovább. Az évek során munkáira egyre inkább jellemzővé vált a betűtervezés iránti érdeklődés és a tipográfiai alapú kísérletezés. „Az elmúlt évek során a grafika és a tipográfia nemcsak érdeklődési terület lett számomra, hanem motivációs eszköz, és a lételemem is” – emelte ki Szabolcs.

Mesterszakos diplomamunkájában is a betűtervezésben rejlő további lehetőségek felfedezése motiválta: pontosabban a generatív és a variábilis betűtechnológiának és a digitális tér társításának lehetőségei – amit hosszú kutatómunka követett.

„A megismert tipográfiai lehetőségeknek elkezdtem kontextust keresni. Egyre jobban kezdett foglalkoztatni az olvasás hozzáférhetősége, annak élménye, valamint az ADHD-val élők problematikája. Elképzeléseimet igyekeztem több oldalról is megerősíteni: konzultáltam pszichológussal, neurológussal, valamint kérdőíves kutatást is végeztem ADHD-val élő személyek olvasási szokásairól. Az eredményeket összegyúrva jött létre az ADHD-s személyek számára tervezett, digitális szövegolvasást segítő eszköz koncepciója. A grafikai tervezés és további dokumentáció után megszületett a Focus Ex elnevezés és annak részletes vizuális világa is” – mondta el Szabolcs.

De hogyan is működik a Focus Ex? A Focus Ex tulajdonképpen egy böngészőbővítmény, specifikusan ADHD-val élő emberek olvasási igényeire szabva. A figyelemhiánnyal élő emberek esetében az olvasástanulás vagy az olvasás folyamata speciális ingereket igényel – a variábilisan mozgó betűk ezt a kihívást hivatottak könnyíteni.

A bővítmény olyan funkciókat kapott, mint a zavaró tényezők kiszűrése, az egyes szövegrészek részletekre bontása, tagolása vagy kiemelése, ezáltal is támogatva a felhasználót az összpontosításban és az olvasott tartalom megértésében. Az eszköz további előnye, hogy egy személyre szabható betűtípust is tartalmaz: a Focus Sans többféle metszettel is rendelkezik, amelynek segítségével a kiválasztott szavak egy gombnyomásra interaktívvá válnak és nagyítószerűen hangsúlyossá tehetjük azokat.

Szabolcs olyan funkciókat is beépített a koncepciójába, mint a figyelemelterelő képi- és videós tartalmak eltüntetése vagy a nagybetűkkel szedett, zavaró címsorok átalakítása, valamint egy emlékeztető funkció is helyet kapott a bővítményben, ami az olvasással eltöltött idő hosszára hívja fel a felhasználó figyelmét.

„Egészen idáig nem sok kapcsolódási pontom volt az ADHD jelenségéhez, ellenben miután elkezdtem foglalkozni a témával, egyre több emberről derült ki a környezetemben is, hogy diagnosztizálták ADHD-val, illetve kisebb mértékben magamon is kezdtem felfedezni annak jellemzőit. Ez a gondolatmenet is hozzásegített ahhoz, hogy ne teljesen új felületet alkossak meg, hanem egy mindannyiunk által használt felület részleteit tegyem hozzáférhetőbbé és könnyebben olvashatóvá – ezek jórészt az egyetemes tervezés (universal design) alapgondolatai, amelyek szintén segítségemre voltak a tervezés során” – részletezte Szabolcs.

A böngészőbővítmény nemcsak funkcióiban, hanem látványvilágában is a kortárs szemléletet követi. Egyszerű stílusjegyekre épülő arculati elemeiben a kék szín dominál, amely az olvasás és a tudás asszociációit idézi meg; letisztult logója egy absztrahált, szem alakzatba foglalt a betű, amely a Focus Ex lényegét foglalja össze és mélyíti el vizuális formában is.

A Focus Ex böngészőbővítmény egyelőre még koncepció, de számos elismerésben részesült már: a Magyar Formatervezési Díj 2020. évi Diákmunka kategóriájának győztese, valamint az ArtHungry Díj Tervezőgrafika kategóriájának harmadik helyezését is elérte. Ahogy a tervező is kiemelte, a jövőbeli tervek között szerepel a „prototípusfejlesztés, tesztelés, további módosítások, és ez így körbe-körbe még párszor, amíg megfelelő nem lesz az eszköz.”

Vatány Szabolcs | Behance | Instagram
Focus Ex | Web


Az INCLUSIVE cikksorozat olyan projekteket mutat be, amelyek a design társadalomformáló szerepére hívják fel a figyelmet, és elősegítik a fogyatékossággal élő személyek társadalmi láthatóságát, illetve önrendelkezését az inkluzív design eszközei által.

továbbiak
Karácsonyi könyvajánló fantasztikus látványvilággal
digitális

Karácsonyi könyvajánló fantasztikus látványvilággal

A New York Times idei év végi könyvajánlója több okból is különleges. Egyrészt nagyon jó könyveket találhatunk benne, amelyek akár karácsonyi ajándékként is jó választást jelenthetnek, másrészt a cikk látványvilága is igazán magával ragadó. Szolomayer Márk írása A fantasztikus illusztrációkat Robert Rurans készítette. A rigai művész különleges, mégis klasszikus pillanatokat
A LEGO alapelve szerint épült ez a lengyel családi ház
poland

A LEGO alapelve szerint épült ez a lengyel családi ház

Néha egészen szokatlan helyről érkeznek ötletek egy megoldandó problémára: ennek a poznańi háznak az esetében az építészek a legózás gyerekkori emlékéhez nyúltak vissza, hogy kiaknázzák a lejtős telekben rejlő lehetőségeket. Mindenki emlékszik még a LEGO-ból épített házakra, amiket alaplapokkal tudtunk szintekre osztani? A megoldás a felnőtt életben, egy valódi ház
Új bútorkollekcióval jelentkezett az este’r partners belsőépítész iroda
architecture

Új bútorkollekcióval jelentkezett az este’r partners belsőépítész iroda

Cosy Living címmel a legmenőbb olasz tervezőktől válogatta össze a nappalira fókuszáló 2021-es kollekcióját az este’r partners belsőépítész iroda. Az olasz életérzést hozza el nappalikba a szentendrei központú este’r partners belsőépítész iroda. Radnóczy Eszter és tizenöt éve működő belsőépítész stúdiója tavaly Milánóban nyitott társirodát Stefano Napolitani építésszel közösen,