Gigantikus lengyel repülőtér épül vasútállomással a Foster + Partners és Buro Happold keze nyomán

Gigantikus lengyel repülőtér épül vasútállomással a Foster + Partners és Buro Happold keze nyomán

A Centralny Port Komunikacyjny (CPK) bemutatta az új lengyel repülőtér építészeti tervezésének látványterveit. Az organikus formák és tágas nyitott terek szerelmesei imádni fogják.


A Varsótól nagyjából 37 kilométerre tervezett repülőtér megvalósításához a tavalyi évben kezdtek hozzá egy több mint 250 szakemberből álló csapattal, hogy létrehozzák Kelet-Közép-Európa egyik legfontosabb jövőbeli csomópontját. A tervek elkészítésekor mindvégig szem előtt tartották, hogy ez lesz az első látvány, ami az országba érkezőket fogadja, illetve az első élmény is, ami az országhoz kapcsolódik, így a lehető legfelhasználóbarátabb környezetet szerették volna megalkotni a tervezők. A repülőtérrel egyidőben az első szorosan a repülőtérhez kapcsolódó vasútállomást is bemutatták, ami nagyban megkönnyíti majd, hogy az utasok eljussanak a város központibb részeihez.

A repülőtér termináljai nagyjából 400 000 négyzetméteren terülnek el, két emeleten. A vasútállomás pedig hat föld alatti peronból áll, ahova regionális és távolsági járatok is egyaránt befutnak. A komplexum szívében található egy tágas átrium, amely a gyémánt alakú tető alatt helyezkedik el, ide érkeznek meg a repülőtér, a vasútállomás és a buszállomás utasai és innen utazhatnak tovább is. A projekt legfontosabb szempontja, hogy minden az utasok igényeihez igazodjon és a lehető legkellemesebbé tegye a már egyébként is sokszor stresszes utazást.

Korábban részletesebben is írtunk a projektről, amely most egy lépéssel közelebb került a megvalósuláshoz.

Forrás: label

továbbiak
San Francisco unalmassá vált | Interjú Richard Floridával
global

San Francisco unalmassá vált | Interjú Richard Floridával

Dr. Richard Florida világhírű amerikai urbanista és közéleti gondolkodó, társadalmi és gazdasági elméletekkel foglalkozik. A Torontói Egyetem Rotman School of Management professzora és a New York-i Egyetem School of Professional Studies Distinguished Fellow-ja (az akadémia által adományozott legmagasabb kitüntetés—a ford.). Az évek során Florida számos feladatkörben kipróbálta magát, az
Petőfi népének arcai és tájai | Interjú Bácsi Róbert Lászlóval és Mohai Balázzsal
lifestyle

Petőfi népének arcai és tájai | Interjú Bácsi Róbert Lászlóval és Mohai Balázzsal

A magyar Pictorial Collective dokumentarista fotós kollektíva egy hosszú távú projekt során a Petőfi Sándorról elnevezett utcák lakóit örökítette meg, képeik a mai magyar társadalomról adnak szubjektív pillanatképet. A kollektíva két tagját, Bácsi Róbert Lászlót és Mohai Balázst kérdeztük szervezésről, utazásról, különleges találkozásokról, a magyar vidékről és Petőfiről. Ami Lengyelországban
Ígéretek, csalódottság, összefogás: így zárult a vilniusi NATO-csúcs
strategy

Ígéretek, csalódottság, összefogás: így zárult a vilniusi NATO-csúcs

Július 11. és 12. között NATO-csúcstalálkozót tartottak a litván fővárosban, Vilniusban. A találkozó legdominánsabb témája a háború sújtotta Ukrajna kérdésköre volt, ám fontos pont volt a svéd csatlakozás, emellett terítékre került egy esetleges távol-keleti terjeszkedés is. Az Atlanti Szövetség idei, vilniusi csúcstalálkozójának legfőbb témája az ukrán NATO-csatlakozás kérdéskörének megvitatása volt.