Grey is the color - A lakótelepek valódi karaktere | Panel Walks Budapest

Grey is the color - A lakótelepek valódi karaktere | Panel Walks Budapest

Helyi kézműves sört kóstolni Budapest egyik külvárosi, egyben egyik legautentikusabb retro piacán vagy egy turisták számára szokatlan, kertvárosi utcában felfedezni a város egyik legjobb nápolyi pizzázóját, miközben elmerülhetünk Budapest legizgalmasabb szocialista lakótelepeinek háttértörténetébe. Egy hiánypótló kezdeményezés azok számára, akik nem konvencionális módon szeretnék felfedezni Budapest különböző rétegeit: íme, a Panel Walks Budapest!


A projekt ötletgazdája Kapcsos Bence, aki maga is panelházban nőtt fel, vagy ahogyan ő is fogalmaz, lakótelepi környezetben szocializálódott – pontosabban Budapest 11. kerületében, Kelenföldön. Így személyesen is meg tudta tapasztalni a modernista városrendezők azon elveit – ami a Kelenföldi lakótelepre különösen igaz -, hogy az egyes funkciók, mint a városnegyed központja, a park, a különböző boltok, a mozi vagy éppen az óvoda sétatávolságon belül helyezkedjenek el.

„Praktikus okok miatt szerettünk itt élni. Ez az egész környezet, amellett, hogy meghatározó volt a mindennapi élet szempontjából, egyfajta identitásformáló szereppel is bírt. De ahogy más, hasonló hátterű fiatal értelmiségi családban, az én családomban is megfogalmazódott az igény, hogy innen tovább kell lépni. A ’90-es évek második felében a lakótelepek reputációja nagyon rossz volt: a rekonstrukciós programok nem indultak el, és a házak közötti közterületek karbantartása is elmaradt. Ebben az időszakban mindenki azt várta, hogy új építésű vagy kertes házba költözzön. Annak ellenére, hogy a lakótelepek szervezettsége és a lakótömbök monumentalitása vizuálisan és esztétikailag is foglalkoztatott, az, hogy lakótelepen lakunk számomra negatív jelentéstartalommal is társult. Miután elköltöztünk, azt éreztem, hogy társadalmi státuszban ez előrelépést jelent – ez az én szubjektív történetem” – mesélte.

A modernista városrendezés és építészet iránti lelkesedése az évek során tovább mélyült. Azonban, ahogy Bence is felhívta rá a figyelmünket, sokan idealizált módon nyúlnak hozzá a témához: a szocialista lakótelepeket egyfajta túlesztétizált szemszögből láttatják. „Sokszor azt érzem, hogy a témában készült romantizáló fotográfiák félrevezetőek és egy idealizált képet adnak a rendszerváltás előtti időszakról. Foglalkoztat a kérdés, hogy milyen mértékben lehet hasonló jellegű, pozitív fényben feltüntetni ezt a témát, hiszen a valóságban ez egy komplexebb rendszer volt” – jegyezte meg. Ilyen mögöttes gondolatokkal indította el a Panel Walks Budapest egyfajta előzményének is tekinthető saját, tematikus Instagram-oldalát. A platform létrehozásával Bence célja, hogy a fenti irányvonallal ellentétben a panelházakat önmaguk valódi, és – ami szintén kiemelten fontos – jelenlegi állapotukban örökítse meg.

„A rekonstrukciók keretei között a lakótelepek eredeti képe mostanában gyorsan és radikálisan kezdett átalakulni: a lakótömbök új szigetelést és festést kapnak, valamint sok értékes és modern házat lerombolnak, ami által ezen városrészek eredeti karaktere és egységessége eltűnik. Egy-egy ilyen felújítás néha jobban, néha rosszabbul sikerül, de az, ami volt, megszűnik létezni, és szerintem ezzel nem törődünk eleget” – emelte ki.

Hogy a lehető legautentikusabb módon adja át ezen városrészek történetét, lassan kezdett kirajzolódni benne a Panel Walks Budapest koncepciója. Érdeklődéséhez híven, ha bárhová utazik, legyen az Kelet-Európa, Anglia vagy éppen Marseille, Bence szeret ellátogatni a különböző többemeletes lakótömböket felvonultató lakótelepekre: ezen felfedezőutak jelentették a Panel Walks Budapest háttérötletének kiindulpontját is. „Mindig keresem a lakótelep-építészet helyi formáit. Mivel ezekről a városrészekről nem mindig lehet megfelelő és elegendő információt találni, arra gondoltam, a hasonló érdeklődésű külföldiek számára hasznos lenne egy ilyen felület, ami mankóként szolgál arra, hogy megismerjék az adott lakótelep kontextusát és főbb látnivalóit” – jegyezte meg.

Így a Bence által összerakott saját, szubjektív ajánlásai alapján sétalhatjuk végig Budapest építészeti szempontból legizgalmasabb három lakótelepét. A Budapest Panel Walks platform segítségével Kelenföld, Újpalota és Csepel városrészek különböző történeteit és fontosabb látnivalóit, valamint egy-egy autentikus gasztrohelyét fedezhetjük fel. „Budapest igazán sokrétű, így ezek az útvonalak azok számára lehetnek érdekesek, akiket vonzanak a külvárosok és szeretnének azok mélyére nézni” – tette hozzá. Ahogy Bence is hangsúlyozta, az izgalmas épületek száma és a lakótelepek minősége az, ami a sétaútvonalak repertoárját alakította. „Mindhárom lakótelep esetében jól nyomon követhető a városépítészek azon szándéka, hogy jól funkcionáló, élhető és önálló városrészeket hozzanak létre. Ezeken a lakótelepeken továbbá vannak kifejezetten látványos épületek is, mint például Kelenföldön a Kelenföldi Városközpont vagy Újpalotán az Újpalotai víztoronyház. Továbbá Csepelen és Újpalotán több lakóház annak érintetlen, eredeti állapotában tekinthető meg, ami a téma iránt érdeklődők számára szintén vissza tudja adni ezen lakótelepek eredeti hangulatát” – emelte ki.

Bence a közeljövőben szeretné illusztrált és kihajtogatható térképekkel is teljesebbé tenni az egyes sétákat, valamint azon is gondolkodik, hogy egynapos vidéki paneltúrákkal bővítse majd a repertoárt. Addig is fedezzétek fel a Panel Walks Budapest ajánlott útvonalait és a mögötte húzódó városi történeteket!

Fotók: Pusztai Bence

Kapcsos Bence | Instagram
Panel Walks Budapest | Web

továbbiak
Lehetetlen a hídon élni – Exkluzív interjú Sigita Strubergával
community

Lehetetlen a hídon élni – Exkluzív interjú Sigita Strubergával

„Úgy látom, hogy Oroszországgal csak hatalmi pozícióból lehet beszélni” – nyilatkozta Sigita Struberga, a Lett Transzatlanti Szervezet (Latvian Transatlantic Organisation) főtitkára a Hype&Hypernek. A kiberbiztonságról, az orosz ajkú kisebbség lettországi integrációjáról, a háborúról, geopolitikáról, valamint a Baltikumot célzó orosz dezinformációról is beszélgettünk. Július elején Lettország történelmének legnagyobb kibertámadását szenvedte el.
Szingapúr közösségi asztalai felülről
fotográfia

Szingapúr közösségi asztalai felülről

Jonathan Tan fotográfus sorozatában a hatvanas évek szingapúri közösségi asztalai kerülnek a középpontba. A felülről lencsevégre kapott alakzatokból és formákból összeállított sorozat a Lepak downstairs, vagyis a Földszinten lazítani címet viselik. Az iPhone XR és szelfibot segítségével megalkotott fotográfiák a szingapúri szociális lakásoknak otthont adó házak földszintjén található régi, jellegzetes
A rakétatudomány gyermekcipőben jár – BME Suborbitals x European Rocketry Challenge
community

A rakétatudomány gyermekcipőben jár – BME Suborbitals x European Rocketry Challenge

Európa legnívósabb nemzetközi rakétaversenyére jutott ki a magyarországi BME Suborbitals. Az egyetemi hallgatókból álló csapat egyik héten még rakétaelméletet tanul, másik héten már kilövést végez. Interjúnk a rakétatechnológia és űrkutatás lehetőségeiről egyetemi hallgatói szemmel. Európa legnívósabb nemzetközi rakétaversenyére jutott ki a magyarországi BME Suborbitals, a budapesti Műegyetem fiatal mérnökjelöltjeiből álló