Gyorsétterem másképp, avagy a prágai Aranytojás

Gyorsétterem másképp, avagy a prágai Aranytojás

A Golden Egg névre keresztelt prágai gyorsétterem esszenciáját a tojásos különlegességekből álló menü, a kontrasztos anyagok és az aranytojás-koncepcióhoz tervezett bútorok adják, finoman megcsavarva az enteriőr alapvetően minimalista esztétikáját.

Az üzlethelyiség egy kilencven éves, funkcionalista stílusú épület földszintjén található, a belső kialakítás pedig hű maradt a gyökerekhez. A belsőépítészetért felelős mh Architects szándékosan csak annyi újdonságot adott hozzá, hogy attól ne vesszen el az eredeti épület hangulata. Szerettük volna beletenni saját személyiségünket a projektbe, miközben végig tiszteletben tartottuk a történelmi kontextust. A helyre mint erős identitásra tekintettük, amely éli a saját életét, és amely az idők során több történetnek is otthont ad. Az Aranytojás révén mi egy újabbal gazdagítottuk” – nyilatkozta Michaela Horáková az építész stúdiótól.


A nyitott, kétszintes teret kívülről az üvegezett homlokzat fekete keretezettsége teszi karakteressé. A belső térben durva építőanyagok keverednek pasztell és arany árnyalatokkal. Az egyik legtöbbet használt matéria a beton, amiből a pult, az asztallábak és fogazott vakolatok is készültek. A dekoratív betonfalat Horáková kerámiatányérokból álló installációja egészíti ki. A kerámiaagyagot úgy fogjuk fel, mint talajt, amely létezésünk alapját adja. Az organikus forma az élet körforgását jelzi. A kiállítás lebeg és plasztikusságot teremt, játszik a fénnyel és az árnyékokkal, a földes tónusok pedig követik a belső tér színvilágát” – írja az objektumról Michaela.

A legjellegzetesebb bútordarab azonban az aranytojás tematikához szorosan kapcsolódó, kakasülőt imitáló bútordarab.

Golden Egg | Web | Facebook | Instagram

mh Architects | Web | Facebook | Instagram

Forrás: ArchDaily

továbbiak
Jövő hétvégén tárulnak ki újra a közel száz esztendős budapesti házak kapui | Budapest100
architecture

Jövő hétvégén tárulnak ki újra a közel száz esztendős budapesti házak kapui | Budapest100

Az idei Budapest100 a két világháború után – 1921-1930 és 1945-1957 között – épült, elkészült, átadott házakat mutatja be az ott élők és dolgozók közösségével együtt, szeptember második hétvégéjén. A programsorozat honlapján már olvasható a látogatható házak névsora. A könnyebb tájékozódást az eseményen a papír alapú térképen túl iOS és Android felületekre
Szállodaként kelnek új életre egy kolostor monumentális terei
architecture

Szállodaként kelnek új életre egy kolostor monumentális terei

Arcóban, Olaszországban egy tizenhetedik századi kolostor monumentális terei kelnek új életre, melyeket a noa* építészstúdió alakított át egyedülálló szállodává, megőrizve az épület eredeti karakterét és meditatív hangulatát. Íme, a Monastero Arx Vivendi! A Garda-tó északi csücskében fekvő Arco központjában található Serve di Maria Addolorata kolostor felújítási projektje során a noa*
Távol a város zajától | TOP 5
egyéb

Távol a város zajától | TOP 5

A mai napig sokan voksolnak a vidéki élet mellett, sőt, az elmúlt években egyre többen döntöttek úgy, hogy vidéki házat vásárolnak. Mi az, amit a városi létből hiányolunk? Mai válogatásunkban öt olyan Instagram-fiókot mutatunk be, melyek szavak nélkül győznek meg a vidéki élet adta örömökről és szépségekről, más-más perspektívából. @magdacebula.