fbpx
Nyomj Entert

Gyorsétterem másképp, avagy a prágai Aranytojás

A Golden Egg névre keresztelt prágai gyorsétterem esszenciáját a tojásos különlegességekből álló menü, a kontrasztos anyagok és az aranytojás-koncepcióhoz tervezett bútorok adják, finoman megcsavarva az enteriőr alapvetően minimalista esztétikáját.

Az üzlethelyiség egy kilencven éves, funkcionalista stílusú épület földszintjén található, a belső kialakítás pedig hű maradt a gyökerekhez. A belsőépítészetért felelős mh Architects szándékosan csak annyi újdonságot adott hozzá, hogy attól ne vesszen el az eredeti épület hangulata. Szerettük volna beletenni saját személyiségünket a projektbe, miközben végig tiszteletben tartottuk a történelmi kontextust. A helyre mint erős identitásra tekintettük, amely éli a saját életét, és amely az idők során több történetnek is otthont ad. Az Aranytojás révén mi egy újabbal gazdagítottuk” – nyilatkozta Michaela Horáková az építész stúdiótól.


A nyitott, kétszintes teret kívülről az üvegezett homlokzat fekete keretezettsége teszi karakteressé. A belső térben durva építőanyagok keverednek pasztell és arany árnyalatokkal. Az egyik legtöbbet használt matéria a beton, amiből a pult, az asztallábak és fogazott vakolatok is készültek. A dekoratív betonfalat Horáková kerámiatányérokból álló installációja egészíti ki. A kerámiaagyagot úgy fogjuk fel, mint talajt, amely létezésünk alapját adja. Az organikus forma az élet körforgását jelzi. A kiállítás lebeg és plasztikusságot teremt, játszik a fénnyel és az árnyékokkal, a földes tónusok pedig követik a belső tér színvilágát” – írja az objektumról Michaela.

A legjellegzetesebb bútordarab azonban az aranytojás tematikához szorosan kapcsolódó, kakasülőt imitáló bútordarab.

Golden Egg | Web | Facebook | Instagram

mh Architects | Web | Facebook | Instagram

Forrás: ArchDaily

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük