Hagyományos és kortárs | Az ukrán GUZEMA Fine Jewelry

Hagyományos és kortárs | Az ukrán GUZEMA Fine Jewelry

Hogyan tud egy ékszermárka egyszerre globális és lokális is lenni? Erre keresi a választ a GUZEMA Fine Jewelry. Darabjait gyakran látni hírességeken, például Olena Zelenszkán, Ukrajna first ladyjén, Milla Jovovichon és Kim Cattrallon. Valeriya Guzema, a márka alapítója mesél az alkotás folyamatáról, az új kollekcióról, illetve a nevéhez fűződő jótékonysági alapítványról.


Miért az ékszert választottad művészeti formaként?
Amikor úgy döntöttem, hogy létrehozom a saját vállalkozásomat, elgondolkodtam hogy miért rajongok szenvedélyesen. A nagymamám már gyerekkoromban felkeltette az érdeklődésem az ékszerek iránt, így jutott eszembe egy ékszermárka.

Mikor indítottad el a márkát?
Az első kollekciómat 2015-ben készítettem, de sajnos akkor kiraboltak, és az összes terméket ellopták. Még egy évre volt szükségem, hogy induló tőkét gyűjtsek, és hivatalosan elindítsam a vállalkozást.

Hogyan tudnád megragadni a GUZEMA Fine Jewelry lényegét?
A filozófiája, hogy légy önmagad, közben érezd magad különlegesnek. A GUZEMA Fine Jewelry nemcsak az ékszerekről szól, hanem egy nő önmaga iránti szeretetéről is. Küldetésünk, hogy hangsúlyozzuk a természetes és belső szépséget. A GUZEMA az időn és a körülményeken túlmutató ékszerekről szól, a több éve készített kollekcióim ma is aktuálisak. Örömmel hallom, hogy ékszereink már családi történetek részét képezik, és sok kellemes pillanatot okoztak.

Milyen anyagokat használsz a leggyakrabban?
Minden GUZEMA Fine Jewelry termék 14 karátos aranyból készül, emellett a prémium kollekciókban 18 karátos aranyat és természetes gyémántokat is  használunk. Időnként féldrágaköveket is betervezek az ékszerekbe, például zafírt, opált, akvamarint vagy borostyánt.

Mi ihlette az új kollekció fő témáját?
Új kollekciónkat a nemzeti kulturális örökség ihlette: az ukrán hímzés és a kányabangita (a labdarózsa egy fajtája – a szerk.), szülőföldünk szimbóluma. Ezek a motívumok az erőnket és a bátorságunkat szimbolizálják. A Spadok Collectionnel nemcsak visszatérünk a gyökereinkhez, de újragondoljuk a nemzeti identitásunkat, modern köntösbe foglalva. A nyakláncok, fülbevalók borostyánból és korallból készülnek, amelyek hagyományos elemei az ukrán ékszereknek. Egyszer a nagymamám nekem adta a saját ékszereit, amelyek közt volt egy borostyán gyűrű is. Számomra ez azt bizonyítja, hogy bármennyi idő is telik el, ez az anyag mindig aktuális marad. Ezt a gyűrűt a családi örökségemnek tekintem, és egy napon továbbadom majd a leszármazottjaimnak. A medálok és fülbevalók formáját a kányabangita ihlette. Mivel ezt őseink gyakran hímezték törölközőkre és ingekre, úgy döntöttem, hogy a hímzésminta formáját használom az ékszerek készítésekor. Ez ugyanakkor az ukrán katonaság ruházatának pixelmintájára emlékeztet, és hangsúlyozza, hogy Ukrajnában még mindig tart a háború és a függetlenségi harc.

Hogyan befolyásolta a háború a vállalkozás mindennapi működését?
A háború teljesen megváltoztatta, hogy hogyan dolgozunk. Mostantól a napi feladatok ellátása mellett oda kell figyelnünk a híradásokra, a légiriadó jelzéseire, és függünk a tervezett vagy vészhelyzeti áramszünetektől is. Bármelyik pillanatban változhat valami, ezért mindannyian állandóan résen vagyunk. Február óta éjjel-nappal kapcsolatban vagyunk egymással a csapaton belül, a megszokott munkarend határai teljesen elmosódtak. A támadások és robbantások ellenére ékszerészeink a légiriadó leálltával tovább dolgoznak, valami szépet teremtve a legnehezebb időkben is. A GUZEMA csapatában mindenki tudja, hogy nem hagyhatjuk abba, mert munkánkkal az ország gazdaságát támogatjuk.

Ilyen bizonytalan időkben hogyan tudsz ráhangolódni az alkotásra?
Manapság nagyon nehéz ihletforrást találni. A borzalmas hírek nem nagyon hagynak lehetőséget az alkotásra sem nekem, sem a csapatomnak, sem a többi ukránnak. Sajnos azonban meg lehet szokni, hogy szirénák hangja és robbanások kísérik a munkánkat, és kénytelenek vagyunk egy esetleges áramszünetre gondolva tervezni a napjainkat. Ma már ez az életünk és munkánk szerves része. Számomra ma a legnagyobb motiváló erő és inspirációs forrás a népünk és nemzetünk egészének ereje. A projektek, amiket létrehoznak az ukránok, a kitartás, ahogy lelkesen folytatják az életüket, mind rendkívül lenyűgöznek. Barátaim, kollégáim példájából merítek erőt az új termékek létrehozásához.

Melyek azok az eredmények, amelyekre a legbüszkébb vagy?
Nagyon büszke vagyok a csapatomra, amely a háború okozta nehézségek ellenére sem hagyja abba a munkát és az önkéntességet. Büszke vagyok minden jótékonysági projektre, amit hat év alatt meg tudtunk valósítani. Ezek a Charity Chain és Inspirement Chain ékszerkollekcióink – az eladásokból származó nyereséget a gyermekek és női vállalkozók megsegítésére ajánljuk fel. Egy másik ilyen a Freedom kollekció, amelyet a háború alatt a hadsereg megsegítésére terveztünk, az ebből származó bevételeket az általam alapított GUZEMA Alapítványnak ajánlom fel. Büszke vagyok arra, hogy Oroszország Ukrajna elleni teljes körű inváziója kezdete óta összesen több mint 246 000 dollár értékben tudtunk segíteni. Az alapítványt 2021 tavaszán hoztam létre a szívbeteg gyerekek megsegítésére. Kórházaknak, árvaháznak és migránsoknak segítettünk már. 2022. február 24-e óta azonban kizárólag a katonák megsegítésére koncentrálunk, akik a frontvonalon szolgálnak. Vásárolunk nekik lőszert, kommunikációs eszközöket, generátorokat, autókat, hőkamerákat, egyenruhákat, távcsöveket, stb. Bár meglehetősen kicsi alap vagyunk, de a lehető legrövidebb időn belül igyekszünk reagálni, hiszen a háborúban minden perc értékes. Hihetetlenül büszke vagyok a GUZEMA Alapítvány tevékenységére, rengeteg erőt és motivációt merítek belőle.

Fotók: GUZEMA Fine Jewelry

Guzema Fine Jewelry | Web | Facebook | Insatgram

továbbiak
Hogyan reagálnak az európai nagyhatalmak Kína növekvő befolyására?
strategy

Hogyan reagálnak az európai nagyhatalmak Kína növekvő befolyására?

Interjú Hugo Meijerrel. A hidegháború vége óta a Kínai Népköztársaság globális befolyása egyre csak nő és ez számos új kihívást és kérdést vet fel a nyugati világ számára. Az európai nagyhatalmaknak alkalmazkodniuk kell a változó hatalmi dinamikához, mind az általános prioritásaikat, mind az egyes szakpolitikáikat tekintve; de pontosan milyen kihívásokkal
Városok arcai | 32. Pozsonyi Fotóhónap
lifestyle

Városok arcai | 32. Pozsonyi Fotóhónap

A Pozsonyi Fotóhónap minden év novemberében a világ aktuális eseményeire reflektáló, a fotóművészet értékeit megjelenítő kiállításokat mutat be. Idén is számos tárlatot, elsősorban szlovák és közép-európai alkotók munkáit láthatjuk a szlovák fővárosban. Ezek közül három kiállítást ajánlunk! Miloš Dohnány: A városban (In the City) Miloš Dohnány (1904–1944) a két
Karácsony 2022: idén jobb lesz feltöltődni, mint költekezni?
business

Karácsony 2022: idén jobb lesz feltöltődni, mint költekezni?

Az ünnepi időszak korunk fogyasztásra sarkalló, reklámokkal telített mindennapjaiban már inkább szól a túlzó dekorációról és a gigászi ajándékokról, mintsem az együtt töltött időről, vagy az évvégi megnyugvásról. Ez a karácsony viszont más, mint a többi – az árak az egekben, a rezsi lassan szitokszóvá válik, emellett pedig háború dúl a