Romokból sportcsarnok – íme Havířov ígéretes beruházása

Romokból sportcsarnok – íme Havířov ígéretes beruházása

1959-ben Josef Hrejsemnou építész megálmodta és megtervezte a havířovi vasútállomás impozáns épületét, amit évekkel később a vasúti igazgatóság lebontatott. A romok viszont most újjáélednek, az állomás egy fényűző közösségi térrel, a Fénix sport– és szociális központtal egészül ki. A létesítmény belső rekonstrukcióját a cseh KOHLarchitekti tervezte, az eredményt pedig most megmutatjuk!

Hrejsemnou az állomást úgynevezett brüsszeli stílusban tervezte, amely az 1960-as évektől kezdve jelentős hatással bírt a cseh építészetben és iparművészetben, és leginkább lágy modernizmusként definiálható. Ezzel az előtörténettel együtt új lehetőségként tekinthetünk a Fénix központra, amely amellett, hogy tisztelettel fordul az előző évszázad építészeti hagyatéka felé, maximálisan kielégíti a jelenkori igényeket is.

A központ légkondicionált épülete balett– vagy tornaórák lebonyolítására is szolgál majd, köszönhetően az emeleten kialakított kisebb termek kivitelezésének. A sporttevékenységek mellett különféle koncertek, kiállítások, előadások és gálaestek is szerepelnek a tervek között. Az új csarnokot éppen ezért a legmodernebb technikai eszközökkel szerelték fel az események működtetéséhez. A rekonstrukció a város egyik legfontosabb beruházása volt az elmúlt évben, és ugyan a csarnok már átadásra kész, a komplett újjáépítés majd a a peronok és vágányok korszerűsítésével lesz teljes. Addig is, gyönyörködjünk a játékos belső térben, amit a már említett brüsszeli stílus egyik legjobb példájának tekintenek a kortárs cseh építészetben!


KOHLarchitekti | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Czech Design

továbbiak
Az egyszerűség ünnepe | Hétköznapok.
lifestyle

Az egyszerűség ünnepe | Hétköznapok.

Természetesség, fenntarthatóság, tanulás és tanítás. Ha ezeket nemcsak címszavakként, hanem egy értékrend leírásaként használjuk, ott elindulhat valami igazán lényegi. A legnagyszerűbb dolgok ugyanis egyáltalán nem zajosak, sokkal inkább halkan szólnak, mégis fontosak. Így történik ez Sajben Csabánál is, aki Budafok egy kis szegletében  egy igazán otthonos helyet teremtett csapatával. Ez
150 év alatt Budapest körül Zubreczki Dáviddal
lifestyle

150 év alatt Budapest körül Zubreczki Dáviddal

Emberek, szavak, épületek, történetek és hangulatok – ebből és még sok minden másból jött létre az elmúlt 150 év során az a Budapest, amit ma ismerünk. Az évforduló kapcsán olyan embereket kérdezünk a magyar főváros múltjáról, jövőjéről, és a Budapesthez fűződő személyes kapcsolatukról, akik ezer (de legalábbis százötven) szállal kötődnek hozzá.
Jelesre vizsgáztak a csehek és lengyelek?
business

Jelesre vizsgáztak a csehek és lengyelek?

Lassan véget ér a tél, ezzel a régiónk az egyik legnehezebb fűtési szezont vészelte át az energiaválság miatt. Hogyan biztosítható a biztonságos, független energiaellátás a jövőben? Erre kerestük a válaszokat Dr. Toldi Ottóval, magyar szemszögből! A legnehezebb kérdés: biztosítható-e a magyar energiaszuverenitás? Ha igen, hogyan? Jelenleg a földgáz fogyasztásunk 85%